Το Ιράν κοιτάζει να «αμβλύνει τις κυρώσεις» με την είσοδο του στον SCO

Tajik President Emomali Rakhmon shakes hands with Iranian President Ebrahim Raisi during the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit in Dushanbe, Tajikistan, September 17, 2021. (REUTERS)
Freepen.gr - Το Ιράν χαιρέτισε το Σάββατο την αποδοχή του σε μπλοκ υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας, μια στροφή προς τα ανατολικά που θεωρεί ότι ανοίγει την πρόσβαση σε μεγάλες παγκόσμιες αγορές και αντισταθμίζει τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης.

Συντηρητικές και μεταρρυθμιστικές εφημερίδες έδειξαν σπάνια ενότητα χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα μιας διάσκεψης στο Ντουσάνμπε την Παρασκευή, στην οποία μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ενέκριναν τη μελλοντική ένταξη του Ιράν στο μπλοκ, γράφει το The Arab News.

Η οκταμελής ομάδα, που δημιουργήθηκε πριν από δύο δεκαετίες και στην οποία περιλαμβάνεται και η Ινδία, προβάλλει τον εαυτό της ως αντίδοτο στη δυτική κυριαρχία.

Η απόφαση του μπλοκ για το Ιράν έρχεται με αδιέξοδες διαπραγματεύσεις για την επαναφορά της Ουάσινγκτον σε πυρηνική συμφωνία του 2015. Τότε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε σαρωτικές κυρώσεις.

«Το Ιράν ενσωματώνεται στη μεγαλύτερη αγορά της Ανατολής», ανέφερε ένας τίτλος στην εφημερίδα Javan, χαρακτηρίζοντας τον  SCO «ένα από τα κύρια σύμβολα συνεργασίας των μη δυτικών δυνάμεων που ανοίγει την πόρτα σε μια μετα-αμερικανική εποχή».

Η Kayhan, όπως και η Javan, σε έναν υπερσυντηρητικός τίτλος, τιτλοφορούν την κύρια ιστορία του σε μεγάλο μέγεθος: «Παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις».

Κατά την άποψη της Kayhan, «στο εξής το Ιράν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική του για την πολυμερή προσέγγιση, να εγκαταλείψει προοδευτικά ένα όραμα που βασίζεται αποκλειστικά στη Δύση και να μετριάσει τις κυρώσεις της Δύσης».

Η Etemad, μια εφημερίδα που εκπροσωπεί μεταρρυθμιστές που ζητούν περισσότερες κοινωνικές ελευθερίες στην Ισλαμική Δημοκρατία, εξέφρασε μια άποψη παρόμοια με αυτή των υπερσυντηρητικών.

Είπε ότι η ένταξη στο SCO θα επέτρεπε στο Ιράν «να συνδεθεί με αγορές» που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το Ιράν, ένα από τα τέσσερα κράτη -παρατηρητές του SCO, είχε υποβάλει αίτηση για πλήρη ένταξη το 2008, αλλά η προσπάθειά του επιβραδύνθηκε από τις κυρώσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.

Αρκετά μέλη του SCO δεν ήθελαν μια χώρα υπό διεθνείς κυρώσεις στις τάξεις τους.

Η συμφωνία του 2015, που αποσκοπούσε στο να αποτρέψει το Ιράν από την απόκτηση ατομικής βόμβας, παρείχε οικονομική ανακούφιση με αντάλλαγμα την απότομη μείωση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της χώρας, αλλά η αποχώρηση του Τραμπ ξεκίνησε την αποτυχία της συμφωνίας.

Η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία παραμένουν στη συμφωνία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να επανενταχθεί, αλλά οι συνομιλίες μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειώσει πρόοδο.

Πέρυσι, το Ιράν απέτυχε και πάλι να αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του SCO λόγω της άρνησης του Τατζικιστάν, αλλά την Παρασκευή βρήκε την πόρτα της ένταξης ορθάνοιχτη.

Για τον Ιρανό εμπειρογνώμονα διεθνών σχέσεων Fayaz Zahed, η Μόσχα και το Πεκίνο ενέκριναν την ένταξη της Τεχεράνης επειδή αναμένουν να επιλυθεί το πυρηνικό ζήτημα.

"Οι χώρες του SCO πιστεύουν πως το Ιράν θα τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες καθώς οι κυρώσεις ήταν το κύριο εμπόδιο για την ένταξή του" στο μπλοκ, είπε ο Zahed.

Η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία περιμένουν όλες την άρση των οικονομικών κυρώσεων, ώστε να μπορούν να επενδύσουν στο Ιράν, είπε.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η ένταξη του Ιράν έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Ωστόσο, οι ηγέτες του SCO δεν ανακοίνωσαν χρονοδιάγραμμα για την ένταξη του Ιράν.

Εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, τα άλλα ιδρυτικά μέλη είναι τα πρώην σοβιετικά κράτη του Καζακστάν, του Κιργιζιστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν.

Η Ινδία και το Πακιστάν έγιναν δεκτοί το 2017.

Μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 40 % του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 20 % του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - μια τεράστια δυνητική αγορά για την Τεχεράνη.

Ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, στην ομιλία του στο SCO, χαρακτήρισε τις κυρώσεις «οικονομική τρομοκρατία» και «το πιο σημαντικό εργαλείο των ηγεμονικών δυνάμεων για την επιβολή της βούλησής τους σε άλλους».

Ο Ράισι, ο οποίος διαδέχτηκε τον σχετικά μετριοπαθή Χασάν Ροχανί τον Αύγουστο, πρόσθεσε πως τέτοιες οικονομικές κυρώσεις είναι «ένα σημαντικό εμπόδιο στην προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και ο SCO θα πρέπει να σχεδιάσει δομές και μηχανισμούς για να παρουσιάσει μια συλλογική απάντηση στις κυρώσεις».

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το αμφίδρομο εμπόριο μεταξύ Ιράν και κρατών μελών του SCO αποτιμήθηκε σε 28 δισεκατομμύρια δολάρια (24 δισεκατομμύρια ευρώ) για το ιρανικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2021.

Η Κίνα αντιπροσώπευε 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό.

Αλλά το Ιράν βλέπει πολιτικά αλλά και οικονομικά οφέλη στον SCO.

«Ο κόσμος έχει μπει σε μια νέα εποχή. Η ηγεμονία και η μονομέρεια απέτυχαν», είπε ο Ράισι.

«Η διεθνής ισορροπία από εδώ και πέρα ​​κλίνει προς την πολυμερή προσέγγιση και την ανακατανομή των δυνάμεων προς ανεξάρτητες χώρες. Οι μονομερείς κυρώσεις δεν στοχεύουν μοναδικά σε μία χώρα. Έχει γίνει προφανές ότι, τα τελευταία χρόνια, επηρεάζουν περισσότερο τις ανεξάρτητες χώρες, ειδικά τα μέλη του SCO».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail