Μια πρόβλεψη για το Πολεμικό Ναυτικό

Από το 2014 που υπάρχει το CosmoStatus προσπαθεί να μεταφέρει μόνο επιβεβαιωμένες ειδήσεις, γεγονότα και αναλύσεις. Πιστεύουμε πως σε ένα ποσοστό της τάξης του 99% έχουμε καταφέρει να είμαστε έγκυροι και όταν κάναμε κάποιο λάθος, το διορθώσαμε άμεσα.

Από: cosmostatus.blogspot.com

Επαληθευθήκαμε για την πρόβλεψη που κάναμε τον Νοέμβριο του 2016, πως «ο Θείος Σαμ θα σώσει την Ελλάδα» μη δίνοντας τα F-35  στην Τουρκία.

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία AUKUS και η Γαλλία βρέθηκε «στα κάγκελα», μία σκέψη τριγυρνά συνεχώς στο μυαλό μας. Τη σκέψη αυτή αποφασίσαμε να την δημοσιοποιήσουμε μετά την είδηση που κυκλοφορεί από εχθές στον ηλεκτρονικό τύπο για τις φρεγάτες, αλλά και τις κορβέτες που ίσως αποκτήσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται από εχθές, το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται να καταλήγει στην αγορά από τη Γαλλία 3 φρεγατών τύπου Belharra και 3 κορβετών τύπου Gowind.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι καινούριες. Η πρόταση αυτή υπάρχει εδώ και καιρό. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το εάν η λύση αυτή είχε διατυπωθεί από τους Γάλλους, ή τους Έλληνες διαπραγματευτές. Η σκέψη όμως υπήρχε.

Οι οικονομικές πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με την εξέλιξη της ακύρωσης της παραγγελίας της Αυστραλίας για τα Γαλλικά υποβρύχια (αποζημιώσεις εκατομμυρίων) ενισχύει ακόμη περισσότερο την δική μας σκέψη.

Διατυπώνουμε λοιπόν, την πρόβλεψή μας:

Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην άμεση παραγγελία από τη Γαλλία 2 πλήρως εξοπλισμένων φρεγατών Belharra (full extra που λέμε εδώ στην Ελλάδα), 2 πλήρως εξοπλισμένων κορβετών Gowind (full extra) και 2 υποβρυχίων, σαν αυτά που θα αγόραζαν οι Αυστραλοί, ίσως με κάποιες αλλαγές. Μέχρι την υλοποίηση της παραγγελίας, θα υπάρξει και νέα παραγγελία, είτε για 2 επιπλέον Belharra, είτε για FREMM και για 2 επιπλέον Gowind. Το αν το ΠΝ θα θελήσει επιπλέον 2 Γαλλικά υποβρύχια, αυτό δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι πως απαιτείται η προμήθεια συνολικά 4 καινούριων υποβρυχίων.

Το αποτέλεσμα θα είναι ως το 2030 η Ελλάδα να αποκτήσει 4 νέες φρεγάτες, 4 νέες κορβέτες και 2-4 νέα υποβρύχια. Αρκούν τα πλοία αυτά; Πιθανότατα όχι, αλλά η αρχή θα έχει γίνει.

Εμείς θα ξαναγράψουμε ότι η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι μονόδρομος. Η αξιοποίηση της σχεδιαστικής πρότασης των Ελληνικών πλοίων ΑΛΣ είναι μονόδρομος. Και επειδή κάποιοι θα ρωτήσουν «τι όπλα θα βάλουμε πάνω στα ΑΛΣ;» την απάντηση την έχουν δώσει ήδη στα δικά τους προγράμματα οι Βρετανοί και οι Τούρκοι: τα όπλα από τις φρεγάτες που θα αποσυρθούν λόγω παλαιότητας. Έτσι γίνεται η αρχή και αποκτάται τεχνογνωσία.

Εμείς, προβλέψεις και προτάσεις κάνουμε. Την απόφαση θα πρέπει να την λάβει με επιχειρησιακά κριτήρια το ΠΝ και κανένας άλλος.
Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail