Σέρβα πρωθυπουργός: Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και προβοκάτσιες σε Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια

Freepen.gr - Από όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Σερβία, η πιο ανησυχητική είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη νότια επαρχία του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς σε μια ομιλία της κατά τη γενική συνέλευση στην 76η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Αυτό το σπιράλ βίας που συνέβη στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια κορυφώθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Με πρόσχημα την επιβολή νέων κανόνων για τις πινακίδες κυκλοφορίας, η Πρίστινα απέστειλε ειδικές μονάδες με βαρύ οπλισμό στα βόρεια της επαρχίας.

Πρόκειται για μια ακόμη βάναυση παραβίαση της Συμφωνίας των Βρυξελλών και αυτή η παράλογη επίδειξη δύναμης έχει πυροδοτήσει μια μεγάλη κρίση», σημείωσε η Μπρνάμπιτς.

"Διακόπηκε η παροχή τροφίμων και φαρμάκων στις σερβικές κοινότητες στο βόρειο τμήμα της επαρχίας".

"Οι ντόπιοι Σέρβοι που συγκεντρώθηκαν ειρηνικά για να διαμαρτυρηθούν για αυτό το μέτρο αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα και αστυνομική βία", είπε η Μπρνάμπιτς, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για την τοπική και περιφερειακή σταθερότητα.

«Παρά τις προκλήσεις και τις καθημερινές προβοκατόρικες ενέργειες, η Σερβία παραμένει έντονα προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται σε συμβιβασμό και θα εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη και σταθερότητα.

Ο διάλογος και η εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν είναι ο μόνος σωστός τρόπος επίλυσης όλων των ανοιχτών ζητημάτων», είπε η πρωθυπουργός της Σερβίας.

«Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια εξακολουθεί να είναι το έδαφος με τον μικρότερο αριθμό επαναπατριζόμενων (εσωτερικά εκτοπισμένων Σέρβων) από όλες τις μεταπολεμικές περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση, για άλλη μια φορά, στη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα στην ΕΕ, ως εγγυήτρια της Συμφωνίας των Βρυξελλών, να επιμείνουν ακράδαντα στους Προσωρινούς Θεσμούς της Αυτοδιοίκησης στην Πρίστινα να αρχίσουν να εφαρμόζουν όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί» τόνισε η η Μπρνάμπιτς.

«Ωστόσο, σχεδόν εννέα χρόνια μετά την επίτευξη της Συμφωνίας των Βρυξελλών, ως η πρώτη συμφωνία για την εξομάλυνση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η ίδρυση της Κοινότητας Σερβικών Δήμων - η ραχοκοκαλιά αυτής της συμφωνίας - δεν έχει ακόμη ξεκινήσει», ανέφερε.

«Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, τραβάμε συνεχώς τη διεθνή προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μη αλβανικός πληθυσμός στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια.

Η φυσική ασφάλεια, ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των μειονοτικών κοινοτήτων, δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές», σημείωσε η Μπρνάμπιτς.

«Βλέπουμε τώρα μια συνεχή αύξηση του αριθμού των επιθέσεων που στοχεύουν Σέρβους, την περιουσία τους και τη θρησκευτική τους κληρονομιά στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια», σημείωσε.

Η Μπρνάμπιτς είπε ότι υπήρξαν 55 τέτοια περιστατικά το 2014, 62 το 2016, 71 το 2020 και 100 από τις αρχές του τρέχοντος έτους και πως ο συνολικός αριθμός των επιθέσεων το 2020 είχε ήδη ξεπεραστεί μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

«Οι επιθέσεις σε μεσαιωνικές εκκλησίες, μοναστήρια και μνημεία της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια τα καθιστούν από τους πιο απειλούμενους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Υπερασπίζοντας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της, η Σερβία, ταυτόχρονα, υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το νομικά δεσμευτικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1244 και την ανώτατη αρχή του Συμβουλίου Ασφαλείας όταν πρόκειται για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλεια, είπε η Μπρνάμπιτς.

«Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη δραστηριότητα της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια και αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την εντολή του στην επαρχία σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα», κατέληξε.

* πληροφορίες TANJUG

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail