Ο Ερντογάν μπορεί να πέσει στην παγίδα του Πούτιν στη συνάντηση του Σότσι

Freepen.gr - Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί επιτυχία να εξασφαλίσει μια διμερή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, μπορεί κάλλιστα να εισέρχεται σε μια παγίδα, είπε ο Aykan Erdemir, ανώτερος διευθυντής του Τουρκικού Προγράμματος στο Ιδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD) στην Ουάσινγκτον DC, στον αρχισυντάκτη του Ahval, Yavuz Baydar, στο τελευταίο επεισόδιο του podcast "Hot Pursuit".

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας εξοργίστηκε εμφανώς αφού δεν κατάφερε να αρπάξει μια ευκαιρία φωτογραφίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αρκετές δηλώσεις Τύπου μετά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη τόσο με τα αμερικανικά όσο και με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν επιτέθηκε σκληρά τόσο στον Μπάιντεν προσωπικά, όσο και στις πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή και πέρα.

Σε αυτές τις παρατηρήσεις, ο Ερντογάν είπε αρχικά πως θα ήθελε να δει τα αμερικανικά στρατεύματα να φεύγουν από τη Συρία και το Ιράκ, όπως και το Αφγανιστάν, στη συνέχεια άσκησε κριτική κατά του Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας τη σχέση του μαζί του ως τη χειρότερη εμπειρία με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ από τον Τζορτζ Μπους στις αρχές 2000 κι εντεύθεν.

Την Κυριακή, τα ρωσικά αεροσκάφη ξεκίνησαν βομβαρδισμούς κοντά στο Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε το Reuters, ενισχύοντας την στρατιωτική πίεση σε άλλες περιοχές υπό τον έλεγχο της Τουρκίας ή αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επέκρινε τη Δευτέρα τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποτυχία να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους ως μέρος των συμφωνιών στη χώρα που πλήττεται από τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Ερντεμίρ, το πρώτο μήνυμα της επίσκεψης Ερντογάν στη Νέα Υόρκη είναι ότι η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά από τις προσωπικές σχέσεις του Ερντογάν με άλλους ηγέτες. Επομένως, εάν ο Ερντογάν αποτύχει να τραβήξει μια φωτογραφία με τον Αμερικανό πρόεδρο, η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ως αποτυχία, παρόλο που τόσο ο εκπρόσωπός του İbrahim Kalin όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu είχαν τη δυνατότητα να έχουν συναντήσεις με τους αντίστοιχους ομολόγους τους στον Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την επίσκεψη.

Από αυτήν την άποψη, σύμφωνα με τον Ερντεμίρ, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο, εάν ο Ερντογάν έβγαζε τη φωτογραφία, θα μπορούσε να είχε φύγει ευτυχισμένος από τη συνέλευση του ΟΗΕ. Αντίθετα, ο Ερντογάν άρχισε να κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποστήριξη της τρομοκρατίας και να συγκρίνει τον Μπάιντεν αρνητικά με πρώην προέδρους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν απέρριψε τις κατηγορίες του Ερντογάν. Αυτό δείχνει ότι έχει μπει στη γωνία όταν πρόκειται για την Τουρκία μετά την αμήχανη αποχώρησή της από το Αφγανιστάν. Ως εκ τούτου, φαίνεται πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προσπαθεί να εξευμενίζει την Τουρκία και να αποφεύγει την κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματά της στο μέλλον.

Κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν φάνηκε πολύ σίγουρος για την επικείμενη συνάντησή του με τον Πούτιν, αλλά αυτό μπορεί να είναι απλώς μια χαρούμενη στάση χωρίς ουσία πίσω από αυτό, είπε ο Ερντεμίρ.

«Η αγορά δεύτερης παρτίδας S-400 θα προκαλούσε σίγουρα έναν δεύτερο γύρο κυρώσεων του Countering Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) από την Ουάσινγκτον, ενώ η αναμενόμενη διαπραγμάτευση του Ερντογάν για το φυσικό αέριο με τον Πούτιν θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια άδικη συμφωνία αερίου για την Τουρκία και μια προσοδοφόρα για τη Ρωσία», είπε ο Ερντεμίρ.

Λίγες ώρες αφότου ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε πως μια τέτοια κίνηση θα επιφέρει νέες κυρώσεις εναντίον του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις βάσει CAATSA στην Τουρκία πριν παραδώσει την εξουσία το Δεκέμβριο του 2020.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ρωσική πίεση στη Συρία ενώ οι αεροπορικές επιδρομές των ρωσικών αεροσκαφών έπληξαν επανειλημμένα εδάφη που ελέγχονται από τουρκικές δυνάμεις ή Σύριους πληρεξούσιους πρόσφατα, αυτή δεν είναι μια συνάντηση που ο Ερντογάν πρέπει να περιμένει με ανυπομονησία», είπε ο Ερντεμίρ. Ως εκ τούτου, η ευθυμία του για τη διασφάλιση μιας ατομικής συνάντησης με τον Πούτιν θα μπορούσε να αποδειχθεί «πολύ προδοτική», πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail