Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν παίζουν δίκαια με την Τουρκία, οι σχέσεις μας είναι ανθυγιεινές

Freepen.gr - Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν είναι ειλικρινείς με την Τουρκία για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35, που προκάλεσαν προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ανέφερε την Πέμπτη το CNN Turk.

Ο Ερντογάν είπε πως οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν είναι υγιείς.

"Δεν μπορώ πραγματικά να πω ότι οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις είναι υγιείς αυτήν την στιγμή", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση πως δεν είναι δίκαιη με την Τουρκία.

«Αγοράσαμε τα F-35 και πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αυτά τα F-35 δε μας παραδόθηκαν. Η Αμερική πρέπει να το διορθώσει μια για πάντα».

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δε θα υπαναχωρήσει από την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

«Για εμάς, το ζήτημα των S-400 έχει τελειώσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω από εδώ».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι ανέντιμες για το θέμα των πυραύλων.

«Η στάση της Τουρκίας είναι ειλικρινής, αλλά δυστυχώς η Αμερική δεν ενήργησε με ειλικρίνεια και συνεχίζει να το κάνει».

Ο Ερντογάν, στην ίδια συνέντευξη, πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του θα επιλέξει όποια οπλικά συστήματα επιθυμεί για αυτοάμυνα.

Ο Ερντογάν είπε: "Ελπίζω ότι ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον φιλικά και όχι με εχθρότητα. Η κατάσταση των πραγμάτων δεν προμηνύει καλά μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ προς το παρόν. Μετά από 19 χρόνια εκτελεστικής θητείας ως πρωθυπουργός και πρόεδροςς, το σημείο που φτάνουμε δυστυχώς δεν είναι σπουδαίο σημείο. Είχα δουλέψει καλά με τον γιο Μπους (Τζορτζ Μπους), δούλεψα καλά με τον κ. Ομπάμα, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Τραμπ αλλά δεν μπορώ να πω ότι είχαμε ένα καλό ξεκίνημα με τον κ. Μπάιντεν».

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CBS που θα μεταδοθεί την Κυριακή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους Αφγανούς πρόσφυγες», είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν την Τετάρτη, καθώς κατηγόρησε την Ουάσινγκτον πως δεν εκπλήρωσε τις ευθύνες της για το θέμα.

«Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Έχουμε περισσότερους από 300.000 Αφγανούς πρόσφυγες και δεν θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να υποδεχτούμε άλλους στην Τουρκία », δήλωσε ο Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail