Η άνοδος του Χάφταρ στη Λιβύη φέρνει την Τουρκία σε δύσκολη θέση ενώ η Ελλάδα κοιμάται

Freepen.gr - Από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη το 2014, η Τουρκία διατήρησε την ένθερμη υποστήριξη της λιβυκής κυβέρνησης ενάντια στις προόδους του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, στρατιωτικού ηγέτη του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού».

Όταν υπογράφηκε κατάπαυση του πυρός τον Οκτώβριο του 2020, η Άγκυρα υποστήριξε τον πρωθυπουργό Abdulhamid Dibeybe και τη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNU). Ωστόσο, η μεταβατική ειρήνη φαίνεται τώρα ότι ίσως να μην αντέξει πολύ - με τις εκλογές να πλησιάζουν στις 24 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση με επικεφαλής τον στρατηγό Χάφταρ στα ανατολικά της Λιβύης απέσυρε την ψήφο εμπιστοσύνης της στη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ο ίδιος ο Χάφταρ παραιτήθηκε από τη θέση του, ώστε να είναι υποψήφιος για πρόεδρος.

Δεδομένης της θερμής υποστήριξης που έχει ο Χάφταρ από σημαντικούς διεθνείς παράγοντες όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ρωσία, φαίνεται ότι η Τουρκία μπορεί σύντομα να χάσει τη θέση της επιρροής της στη Λιβύη.

Η Λιβύη γνώρισε εκτεταμένη αναταραχή από τον πρώτο εμφύλιο πόλεμο και την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, το 2011. Το 2014, ξέσπασε και πάλι ο εμφύλιος πόλεμος αφού το Γενικό Εθνικό Συνέδριο, το οποίο ήρθε στην εξουσία μετά την πτώση του Καντάφι, απέτυχε να διαλυθεί αφότου εξέπνευσε η εξουσία του. Εκείνο το έτος, ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε τη δημιουργία του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» στο Τομπρούκ, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα και κήρυξε τον πόλεμο στην κυβέρνηση στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Χάφταρ και την απόσυρση της ψήφου εμπιστοσύνης από το Τομπρούκ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε σε ηρεμία και διατήρηση της κυβέρνησης της GNU ενόψει των εκλογών.

"Είναι κρίσιμο να συνεχίσει η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας να λειτουργεί με πλήρη εξουσία μέχρι τις εκλογές, έτσι ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν όπως έχει προγραμματιστεί", δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι σαφές ότι η άρση της εμπιστοσύνης που δόθηκε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα είναι επιζήμια για τη σταθερότητα και τη διαδικασία μετάβασης στη Λιβύη».

Κι ενώ ο Χαφτάρ διεκδικεί την εξουσία πλέον μέσα από τις πολιτικές διαδικασίες, η Ελλάδα, φανερά τουλάχιστον, δε δείχνει να απασχολείται ιδιαίτερα με τις εξελίξεις και τη δεύτερη ευκαιρία που της ανοίγεται. Πχ πριν λίγες ημέρες μεταφέραμε μέσω της Freepen.gr το ταξίδι των Χαφτάρ και Σαλέχ στο Κάιρο όπου συνάντησαν τον Ελ Σίσι. Θα τους καλέσει κανείς στην Ελλάδα ή μας απασχολεί μόνο το τείχος ανοσίας;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail