Η συνεργασία των τριών, ο θυμός της Γαλλίας και τα συμπεράσματα για εμάς

Η τεχνολογική και αμυντική συνεργασία των τριών χωρών ΗΠΑ-Μεγάλη Βρετανία-Αυστραλία, ενόχλησε την Κίνα και είναι λογικό, αφού αυτήν έχει στόχο, ενόχλησε όμως και τη Γαλλία. Η Γαλλία διαμαρτυρήθηκε, προχωρώντας μάλιστα και σε ανάκληση των πρεσβευτών της από τις ΗΠΑ και της Αυστραλία, όχι όμως και από την Μεγάλη Βρετανία.

Γιάννης Μαγκριώτης

Την ενόχλησε, γιατί χάλασε η δική της συμφωνία με την Αυστραλία, για την πώληση 12 συμβατικών υποβρυχίων και η αντικατάστασή τους με 9 πυρηνοκίνητα από τις ΗΠΑ.

Η Γαλλία, η πρώτη σύμμαχος των ΗΠΑ, αφού τη βοήθησε στρατιωτικά στον αγώνα της Ανεξαρτησίας κατά της Μεγάλης Βρετανίας το 1776, δεν είναι η πρώτη φορά που ενοχλείται και το δείχνει με έντονο τρόπο από τις επιλογές των ΗΠΑ στην διεθνή πολιτική.

Διαφωνούσε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, στην αντιμετώπιση της Γερμανίας, αφού ήθελε σχεδόν την διάλυση της Γερμανίας και την κατάληψη σημαντικών εδαφών της. Διαφώνησε στη συγκρότηση του ΝΑΤΟ, αφού ήθελε τριμερή Συμμαχία Γαλλίας-ΗΠΑ-Μεγάλης Βρετανίας μόνο.

Μπήκε στο ΝΑΤΟ, όταν είδε, ότι δε γίνονται δεκτά τα αιτήματά της, αλλά αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του, όταν οι ΗΠΑ δεν αποδέχτηκαν την αποικιοκρατική της παρουσία στην βόρεια Αφρική και την στρατιωτική επέμβαση Γαλλίας και Βρετανίας στο Σουεζ, ενάντια στον Νάσερ, τον ηγέτη της Αιγύπτου, που εθνικοποίησε την διώρυγα του Σουέζ.

Επανήλθε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 2009, επί Σαρκοζί.

Ο θυμός της τώρα οφείλεται στην απώλεια του συμβολαίου των υποβρυχίων, γιαυτό και δεν διαμαρτυρήθηκε προς την Μεγάλη Βρετανία, την τρίτη χώρα της συνεργασίας. Λογική μου φαίνεται η διαμαρτυρία, από Γαλλικής πλευράς, κάπως έτσι είναι οι διεθνείς, ακόμη και οι συμμαχικές σχέσεις.

Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, είναι αρνητικές στο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ η Γαλλία είναι υπέρ.

Δεν ξέρω, αν η Ελλάδα, μετά τα 18 Ραφάλ που πήρε από την Γαλλία, δεν πάρει και φρεγάτες από την Γαλλία, το Παρίσι θυμώσει και μαζί μας. Ίσως το έχει καταλάβει ο Μητσοτάκης, γιαυτό ανακοίνωσε την αγορά άλλων 6 Ραφάλ.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις ξέρουν ότι, πρέπει να αγοράζουν όπλα από όλες τις βασικές χώρες της συμμαχίας και κυρίως από τις ΗΠΑ, για να μην θυμώσει καμία και, έχουμε απρόοπτα στο Αιγαίο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail