"Σκληρό χτύπημα στον αντίπαλο" - Το νέο τρένο της Βόρειας Κορέας μπορεί να εκτοξεύσει υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους

Freepen.gr - Μετά από δύο εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων στις 15 Σεπτεμβρίου, η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε πως οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από νέο πυραυλικό τρένο, το οποίο διαφοροποίησε περαιτέρω το εύρος των οχημάτων εκτόξευσης που η Πιονγκγιάνγκ αναπτύσσει το οπλοστάσιό της. Οι εικόνες του τρένου που εκτόξευσε πυραύλους δευτερόλεπτα πριν την είσοδό του σε μια σήραγγα δημοσιεύθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου από το κρατικό μέσο ενημέρωσης της Κορεατικής Κεντρικής Πρακτορείας Ειδήσεων (KCNA), με τον στρατάρχη Pak Jong Chon του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού (KPA) να αναφέρει σχετικά με το νέο asset: Το σιδηροδρομικό πυραυλικό σύστημα χρησιμεύει ως ένα αποτελεσματικό μέσο αντεπίθεσης ικανό να επιφέρει ένα σκληρό πολλαπλό ταυτόχρονο χτύπημα στις δυνάμεις που απειλούν».

Ο στρατάρχης Pak αναφέρθηκε στα σχέδια του KPA να επεκτείνει το σιδηροδρομικό σύνταγμα πυραύλων σε δύναμη μεγέθους ταξιαρχίας στο εγγύς μέλλον και να πραγματοποιήσει ασκήσεις για την παροχή «επιχειρησιακής εμπειρίας για πραγματικό πόλεμο». Ο Pak ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη της δοκιμής και είναι επίσης μέλος του Προεδρείου του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος - υποδεικνύοντας ένα υψηλό επίπεδο σπουδαιότητας που αποδίδεται στην εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζει το militarywatchmagazine.com.

Σύμφωνα με το KCNA, το Σιδηροδρομικό Κινητό Σύνταγμα Πυραύλων οργανώθηκε στο Όγδοο Συνέδριο του Κόμματος τον Ιανουάριο του 2021 με σκοπό «να αυξήσει την ικανότητα να αντιμετωπίζει εντατικά χτυπήματα στις απειλητικές δυνάμεις σε πολλά μέρη ταυτόχρονα» σε περίπτωση πολέμου, με την τελευταία δοκιμή «να αποσκοπεί στην επιβεβαίωση της πρακτικότητας του σιδηροδρομικού κινητού πυραυλικού συστήματος που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά για δράση, αξιολογώντας χωρίς προειδοποίηση την ετοιμότητα μάχης του νέου συντάγματος και την ικανότητά του να εκτελεί αποστολή ισχύος πυρός και να κυριαρχεί στις πραγματικές πολεμικές διαδικασίες».

Ο πύραυλος που δοκιμάστηκε έδειξε βεληνεκές 800 χιλιομέτρων, αν και το μέγιστο βεληνεκές του θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Ο εκτοξευτής ενσωματώθηκε σε ένα τροποποιημένο βαγόνι αμαξοστοιχίας και μεταφέρθηκε στη θέση εκτόξευσης αφού η οροφή άνοιξε με τις πόρτες στα πλάγια ανοίγοντας επίσης για να επιτρέψει την έκρηξη από την εκτόξευση να εξαερωθεί προς τα έξω. Οι δοκιμές όπλων πραγματοποιήθηκαν τρεις ημέρες αφότου η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε ένα άλλο asset που σχετίζεται με τις αυξανόμενες δυνατότητες πυραυλικών επιθέσεων-ένα στρατηγικό πύραυλο κρουζ που εκτοξεύτηκε από έναν εκτοξευτή με εμβέλεια τουλάχιστον 1.500 χλμ.

Η σιδηροδρομική υποδομή της Βόρειας Κορέας θεωρείται ότι επιδεινώθηκε σημαντικά τη δεκαετία του 1990 όταν η φυσική καταστροφή, η απώλεια εμπορικών εταίρων και οι προσπάθειες οικονομικού πολέμου της Δύσης πυροδότησαν μια οικονομική κρίση. Αναφέρεται ευρέως ότι το δίκτυο έχει ανακάμψει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 και η πιθανή συμβολή του στον πυραυλικό αποτρεπτικό παράγοντα της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της υποδομής. Η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει επίσης βαλλιστικούς πυραύλους από υποβρύχια και από ένα ευρύ φάσμα οχημάτων εκτόξευσης με τροχιά και τροχούς, ενώ μόνο μια πλατφόρμα εκτόξευσης από αέρος δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. 

Η Σοβιετική Ένωση βασίστηκε κυρίως σε σιδηροδρομικούς βαλλιστικούς πυραύλους ως μέρος του πυρηνικού της αποτρεπτικού παράγοντα, αν και αυτό το είδος πυρηνικού όπλου δεν χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως. Οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν θεωρούνται παράγωγα του KN-26, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο και βασίζονται στο KN-23 που αποκαλύφθηκε το 2018, αλλά επεκτείνονται στο εύρος του πυραύλου για να μπορούν να εμπλακούν με στόχους πάνω από 800 χιλιόμετρα μακριά. Αυτή η οικογένεια πυραύλων KN-23 φέρεται να είναι ικανή να επηρεάσει στόχους με υπερηχητική ταχύτητα και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά προκλητική για τα σύγχρονα AEGIS και άλλα αμυντικά συστήματα ακόμη και για ανίχνευση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail