Τι θα γινόταν αν η Αμερική δεν είχε εισβάλει ποτέ στο Αφγανιστάν;

Το ερώτημα δεν είναι τόσο παράλογο όσο ακούγεται. Η λαϊκή υποστήριξη για στρατιωτική ανταπόδοση κατά της Αλ Κάιντα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν υψηλή, αλλά αυτή η ανταπόδοση δε χρειάστηκε να λάβει τη μορφή εκστρατείας για αλλαγή καθεστώτος. Πράγματι, ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις για την εισβολή στο Αφγανιστάν, θεωρώντας την ως στρατηγικό παρασκήνιο και πολύ μακρινό για να επιτύχει μια αποτελεσματική επίδειξη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης. Τι θα γινόταν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο;

Dr. Robert Farley - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Αντιτρομοκρατική Αποστολή

Είναι σχεδόν σίγουρα αδιανόητο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα είχαν απαντήσει στρατιωτικά με κάποιο τρόπο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά η συγκεκριμένη μορφή παρέμβασης δεν ήταν προκαθορισμένη. Αντ 'αυτού, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν αναλάβει έναν συνδυασμό επιθέσεων τύπου τιμωρίας εναντίον στόχων των Ταλιμπάν που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν πόνο στο καθεστώς, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με σκοπό να συλλάβουν ή να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη της Αλ Κάιντα. Οι Ταλιμπάν δεν είχαν κανένα προφανές μέσο για να αντισταθούν στον αμερικανικό στρατό ή να τον εμποδίσουν να αποκτήσει πρόσβαση σε οποιοδήποτε τμήμα του Αφγανιστάν ήθελε να επιτεθεί το 2001. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποβιβαστούν και να υποστηρίξουν σημαντικές δυνάμεις χωρίς την άδεια των Ταλιμπάν, παρόμοια με τον τρόπο που οι ΗΠΑ έχουν ενεργήσει στη Συρία και τη Σομαλία. 

Μια πρώιμη εστίαση στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση μπορεί να είχε αποδώσει καρπούς. Για παράδειγμα, αν ήταν περιττό να καθησυχάσουμε τους Αφγανούς συμμάχους, οι ΗΠΑ μπορεί να είχαν ακολουθήσει μια πιο επιθετική στρατηγική εναντίον του Μπιν Λάντεν και της Αλ Κάιντα στην Τορά Μπόρα το Δεκέμβριο του 2001. Αν ο Μπιν Λάντεν είχε συλληφθεί ή σκοτωθεί στο Αφγανιστάν το 2001 ως μέρος μιας επιχείρησης, η αιτιολόγηση της μακροχρόνιας κατοχής της χώρας και η υποστήριξη των κυβερνητικών θεσμών της δε θα είχαν πολιτική αιτιολόγηση. Αυτή η εκστρατεία θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια προσπάθεια προσέγγισης στοιχείων των Ταλιμπάν, αν και φυσικά, η προοπτική για μια μόνιμη συμφωνία με την ομάδα ήταν πάντα απίθανη. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν θα είχαν πιθανώς γεμάτα χέρια με άλλα προβλήματα.

Ο Εμφύλιος Πόλεμος Συνεχίζεται

Το Αφγανιστάν δεν ήταν σε κατάσταση ειρήνης στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Η Βόρεια Συμμαχία αποτελούσε τέτοια απειλή για τους Ταλιμπάν που η Αλ Κάιντα μπήκε στον κόπο να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του Αχμάντ Σαχ Μασούντ δύο ημέρες πριν καταστραφούν οι Δίδυμοι Πύργοι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Βόρεια Συμμαχία θα θεωρούσε την παρέμβαση ως μια ευκαιρία για να εντείνει τις εκστρατείες της εναντίον των Ταλιμπάν. Οι υποστηρικτές της θα είχαν βρει έτοιμο κοινό για επέκταση του πολέμου στην Ουάσινγκτον, ασκώντας πίεση στη διοίκηση να επεκτείνει τους στόχους του πολέμου στην καταστροφή των Ταλιμπάν. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν προσπαθήσει να συγκρατήσουν τη Βόρεια Συμμαχία και να ανακατευθύνουν τις προσπάθειές της εναντίον της Αλ Κάιντα, αλλά όπως και οι προσπάθειες κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου για να εξαναγκάσουν πληρεξούσιους να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του ISIS αντί της συριακής κυβέρνησης, οι προοπτικές επιτυχίας θα ήταν ζοφερές.

Έτσι, το Αφγανιστάν δε θα απολάμβανε την ειρήνη ακόμη και αν δεν υπήρχε πλήρης εισβολή των ΗΠΑ. Ο πόλεμος θα είχε εμπλέξει διαφορετικούς παράγοντες και θα είχε πολύ διαφορετικό τροπή, αλλά κατά πάσα πιθανότητα, η αμερικανική επέμβαση θα αναζωπύρωνε τον εμφύλιο πόλεμο που έσβησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το Πακιστάν θα παρέμενε στενά στη σύγκρουση, υποστηρίζοντας τους πελάτες του, Ταλιμπάν κατά της Βόρειας Συμμαχίας, αλλά είναι πιθανό ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Πακιστάν δε θα είχε στραβώσει προς το χειρότερο, δεδομένου ότι οι βασικές φιλοδοξίες του Πακιστάν για το Αφγανιστάν θα είχαν παραμείνει ασφαλείς. Οι Ταλιμπάν πιθανότατα θα είχαν κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, αλλά μόνο μετά από χρόνια πολέμων και συνεχιζόμενης καταστροφής.

Το πρόβλημα του Ιράκ

Το ζήτημα του Ιράκ επικρατεί πάνω από οποιοδήποτε Αφγανιστάν. Ακόμη και αν η κυβέρνηση Μπους είχε αποφασίσει να περιοριστεί σε μια αντιτρομοκρατική αποστολή στο Αφγανιστάν, πιθανότατα θα είχε εισβάλει στο Ιράκ. Ανώτεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της διοίκησης πίστευαν πως το Ιράκ κατέχει μια πολύ πιο σημαντική στρατηγική τοποθεσία και ότι η καταστροφή του καθεστώτος του Χουσεΐν ήταν ο μεντεσές πάνω στον οποίο θα επέλθει μια επανάσταση στη Μέση Ανατολή. Η αγνόηση των Ταλιμπάν απλώς θα είχε απελευθερώσει περισσότερους πόρους και προσοχή για την εισβολή στο Ιράκ, το οποίο αποδείχθηκε πολύ χειρότερη καταστροφή όσον αφορά τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, τους θησαυρούς που κάηκαν και της φήμης η οποία επλήγη. Ωστόσο, αυτό πιθανότατα δε θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στην πορεία ούτε του εμφυλίου πολέμου ούτε των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Κι αν;

Το τελικό παιχνίδι για το Αφγανιστάν φαίνεται οικείο σε αυτό το σενάριο. Οι Ταλιμπάν διατηρούν τον έλεγχο της Καμπούλ και το Αφγανιστάν αποφεύγει όλα, καλά και κακά, που συνέβησαν τα τελευταία 20 χρόνια. Τόσο το καλό όσο και το κακό είναι σημαντικό να τα έχουμε κατά νου, επειδή η κατοχή των ΗΠΑ μεταμόρφωσε τη χώρα και τη ζωή εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών. Στο μακρύ τόξο της αφγανικής ιστορίας, δεν έχουμε ακόμη μια αίσθηση του αντίκτυπου της αμερικανικής περιόδου. Η σοβιετική κατοχή κράτησε το μισό χρόνο, αλλά είχε σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία της αφγανικής κοινωνίας. Είναι πιθανό πως η κατοχή του Αφγανιστάν από την Αμερική θα έχει κάποια διαρκή αποτελέσματα και ελπίζουμε ότι ορισμένα από αυτά, τουλάχιστον, θα τα θυμούνται με θετικό πρόσημο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail