Γερουσιαστές των ΗΠΑ «τρομοκρατημένοι» καθώς οι Ταλιμπάν ελέγχουν μεγάλες αμερικανικές αποθήκες όπλων κι εναέριο στόλο

Freepen.gr - Μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ, οι Ταλιμπάν καθιερώνονται ως η αποτελεσματική κυβέρνηση του Αφγανιστάν μετά από σχεδόν 20 χρόνια σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και ένα μεγάλο συνασπισμό των δυτικών συμμάχων τους που έδιωξε την ισλαμιστική ομάδα από την εξουσία. Αυτό ήρθε στον απόηχο της αμερικανικής στρατιωτικής αποχώρησης από τη χώρα, η οποία επικρίθηκε ευρέως τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και διεθνώς ως χαοτική και κακώς σχεδιασμένη, επιτρέποντας στους Ταλιμπάν να επιτύχουν γρήγορα κέρδη ενάντια στις αμερικανικές κυβερνητικές δυνάμεις με χαμηλό κίνητρο και να ελέγξουν τη χώρα ταχύτερα από το αναμενόμενο. 

Η αντάρτικη ομάδα έχει κατασχέσει έκτοτε πολύ μεγάλες ποσότητες αμερικανικών όπλων που παρασχέθηκαν στην προηγούμενη αφγανική κυβέρνηση με έξοδα των Αμερικανών φορολογούμενων και τα οποία είχαν σκοπό να βοηθήσουν να εξασφαλιστεί ότι οι Ταλιμπάν θα παραμείνουν εκτός ισχύος πολύ μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων, γράφει το militarywatchmagazine.com.

Ο αμερικανικός εξοπλισμός στα χέρια των Ταλιμπάν πιστεύεται πως περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες φορητά όπλα, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων, καθώς και εξοπλισμό νυχτερινής όρασης, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, περισσότερα από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων Humvees, και πιθανώς περίπου 100 αεροσκάφη. Αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως η πλατφόρμα παρακολούθησης ScanEagle, αλλά και πολλά από τα 150 ελικόπτερα του Αφγανικού Στρατού, συμπεριλαμβανομένων των UH-60 Black Hawks και, ενδεχομένως, ρωσικά Mi-35 που προμηθεύτηκαν από την Ινδία και αποτελούν την ελίτ του στόλου της χώρας. Ο αφγανικός στρατός διέθετε επίσης 24 επιθετικά αεροσκάφη A-29 Super Tucano, αν και μόνο 18 από αυτά ήταν στο Αφγανιστάν όταν ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. 

Μια ομάδα 25 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών έγραψε μια επιστολή στον Υπουργό Άμυνας Οστιν Λόιντ ζητώντας από τη Διοίκηση Μπάιντεν να λογοδοτήσει για τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό που κατελήφθη από τους Ταλιμπάν. "Καθώς παρακολουθούσαμε τις εικόνες που έβγαιναν από το Αφγανιστάν ενώ οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν τη χώρα, τρομοκρατηθήκαμε βλέποντας τον εξοπλισμό των ΗΠΑ-συμπεριλαμβανομένων των UH-60 Black Hawks-στα χέρια των Ταλιμπάν", έγραψαν.

Ζήτησαν «εκτίμηση της πιθανότητας οι Ταλιμπάν να επιδιώξουν να συνεργαστούν με τη Ρωσία, το Πακιστάν, το Ιράν ή τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για εκπαίδευση, καύσιμα ή υποδομές απαραίτητες για να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό που δεν έχουν τις δυνατότητες να χρησιμοποιήσουν από μόνοι τους".

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε εν τω μεταξύ πως οι Ταλιμπάν θα πουλούσαν αμερικανικά όπλα σε αντίπαλους κατασκευαστές όπλων για αντίστροφη μηχανική, αν και κανένας από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ο Αφγανικός στρατός δεν θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητος ως προς την τεχνολογική του αξία. 

Ορισμένες αναφορές σημειώνουν ότι εξετάστηκε η πιθανότητα αεροπορικών επιθέσεων για να καταστραφούν οι αποθήκες όπλων και να απορριφθούν από τους Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν έχουν προσφέρει αμνηστία σε όσους συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ και την πρώην κυβέρνηση και μπορεί να επιδιώξουν να στρατολογήσουν τεχνικά εκπαιδευμένα άτομα για να βοηθήσουν στη λειτουργία του νεοαποκτηθέντος υλικού. Παραμένει επίσης η πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος του να βρει τον δρόμο του στις μαύρες αγορές σε όλο τον κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail