Η Ινδία χτίζει μυστική ναυτική βάση στον Μαυρίκιο για να αντιμετωπίσει την Κίνα

Freepen.gr - Μετά την επέκταση μιας αμυντικής πιστωτικής γραμμής αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο αφρικανικό κράτος του Αγιου Μαυρίκιου, η Ινδία κατασκευάζει μια μυστική ναυτική εγκατάσταση στο έδαφος της χώρας, η οποία θα διευκολύνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις προβολής ισχύος στον Ινδικό Ωκεανό. Σύμφωνα με μια έκθεση του τηλεοπτικού σταθμού του Κατάρ Al-Jazeera, η υπό ανάπτυξη ινδική ναυτική βάση περιλαμβάνει έναν αεροπορικό διάδρομο μήκους 3 χιλιομέτρων στο νησί Agalega, το οποίο βρίσκεται περίπου 1.100 χιλιόμετρα βόρεια του κύριου νησιού του Μαυρίκιου, γράφει το militarywatchmagazine.com.

Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια, αν και παραμένει αβέβαιο ποιο θα είναι το λειτουργικό κόστος, πόσο προσωπικό θα σταθμεύσει εκεί ή αν η εγκατάσταση προορίζεται να φιλοξενήσει μαχητικά αεροσκάφη. Ο Αγιος Μαυρίκιος έχει μακροχρόνιους οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Ινδία, με σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού του να είναι ινδικής καταγωγής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκατάσταση προορίζεται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της Κίνας στην περιοχή, με τον αυξανόμενο στόλο αεροπλανοφόρων του Πεκίνου να περιλαμβάνει σούπερ μεταφορείς, καθώς και αντιτορπιλικά υψηλής αντοχής και υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας που παρέχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν ισχυρή παρουσία στον Ινδικό Ωκεανό. 

Η έκθεση του Κατάρ υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, η ινδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αναπτύξει υποδομή για τους 300 κατοίκους του νησιού Agalega - ένας κάπως αμφίβολος ισχυρισμός, καθώς οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε τόσο σημαντικές τοποθεσίες θα κοστίσουν γενικά πολύ περισσότερο για να αποκτήσουν άδεια κατασκευής. Αν είναι αλήθεια, ωστόσο, θα ακολουθήσει μια συμφωνία του 2015 μεταξύ Ινδίας και Μαυρίκιου για την αναβάθμιση της υποδομής και τη βελτίωση της θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης της εξωτερικής νήσου του Μαυρίκιου. 

Η κυβέρνηση του Μαυρίκιου, υπό τον Ινδό Πρωθυπουργό Pravind Jugnauth, αρνήθηκε τις αναφορές πως η Ινδία κατασκευάζει στρατιωτική εγκατάσταση, και το Al Jazeera είναι γνωστό ότι δημοσίευσε αρκετές κατασκευασμένες ειδησεογραφικές αναφορές που αφορούσαν εξωτερικές υποθέσεις στο παρελθόν.

Οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας αυξήθηκαν ιδιαίτερα το 2020 μετά τη σύγκρουση στρατιωτικών μονάδων στην αμφισβητούμενη μεθοριακή περιοχή Ladakh, αν και τα δύο μέρη έχουν λάβει μέτρα για τη βελτίωση των σχέσεων και τη μείωση των εντάσεων. 

Οι δυτικές δυνάμεις, και η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ ειδικότερα, προσπάθησαν κυρίως να αξιοποιήσουν τις εντάσεις για να οδηγήσουν την Ινδία στη σφαίρα επιρροής τους και να θέσουν τις βάσεις ενός άξονα κατά του Πεκίνου στην Ασία, αν και η μακρόχρονη παράδοση της μη ευθυγράμμισης και της ουδετερότητας στο Δελχί και των στενών οικονομικών δεσμών με το Πεκίνο εμπόδισαν τέτοιες προσπάθειες - εις βάρος των δυτικών συμφερόντων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail