Η Τυνησία εξετάζει ακύρωσης της εμπορικής συμφωνίας με Τουρκία - Μποϊκοτάζ τουρκικών προϊόντων

Olgaozik / pixabay
Μια νέα εκστρατεία για μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες από Τυνήσιους ακτιβιστές κοινωνικών μέσων.

Η κυβέρνηση της Τυνησίας θα συναντήσει τις επόμενες εβδομάδες τουρκική αντιπροσωπεία για να συζητήσουν την αναθεώρηση ή την ακύρωση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την Άγκυρα, δήλωσε ανώτερος Τυνήσιος αξιωματούχος σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Τυνησίας την Παρασκευή.

Η επανεξέταση της συμφωνίας κατέστη «επείγουσα» λόγω του ελλείμματος 2,5 δις Τυνησιακού δηναρίου (900 εκατ. Δολαρίων) στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Ναμπίλ Αρφαουί, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου και Προώθησης των Εξαγωγών της Τυνησίας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, Radio Mosaique.

Ο Ναμπίλ Αρφαούι, διευθυντής συνεργασίας με την Ευρώπη στο υπουργείο εμπορίου, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα είναι ανοικτές στην τροποποίηση της συμφωνίας ή ακόμη και στην ακύρωσή της.

Το έλλειμμα ήταν ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τυνησία καθώς αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, η οποία χειροτέρευσε με την πτώση των τουριστικών εσόδων και των αποθεμάτων σε ξένο νόμισμα ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα της Τυνησίας αυξήθηκε στα τέλη Ιουλίου 2021 ανερχόταν σε 8,7 δισεκατομμύρια δηνάρια (3,09 δισεκατομμύρια δολάρια), σε σύγκριση με 7,5 δισεκατομμύρια δηνάρια την ίδια περίοδο το 2020, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το κρατικό ινστιτούτο στατιστικών.

Το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας της Βόρειας Αφρικής με την Τουρκία ανήλθε σε 900 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο αντιπροσώπευε το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα μετά την Κίνα και την Ιταλία.

Η Saida Hachicha, επικεφαλής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας στο υπουργείο εμπορίου, δήλωσε ότι είναι πιθανό η συνάντηση να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε στο Reuters.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, χιλιάδες θέσεις εργασίας, ειδικά στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, χάθηκαν στην Τυνησία ως αποτέλεσμα του τουρκικού ντάμπινγκ κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μέσω των επίσημων και ανεπίσημων εμπορικών τομέων.

Η κυβερνητική αυταρέσκεια έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής στους Τούρκους εξαγωγείς να πωλούν αγαθά που δεν υποτίθεται ότι καλύπτονται από τη συμφωνία, όπως αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.

Η Τυνησία είναι πιθανό να επιβάλει υψηλότερους δασμούς για τον περιορισμό των τουρκικών εισαγωγών, δήλωσε ο Τυνήσιος πρώην υπουργός Εμπορίου Μόχσεν Χασάν στο τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya.

Ένα μεγάλο μέρος του κοινού ζητά εδώ και χρόνια την αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας, αλλά οι εκκλήσεις τους δεν ακούγονται υπό τις διαδοχικές κυβερνήσεις και το κοινοβούλιο, που ήταν υπό την ισχυρή επιρροή του ισλαμιστικού κόμματος Ennahda.

Η απόφαση για αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας δεν είναι χωρίς πολιτικές αποχρώσεις.

Ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος και πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ρατσέντ Γκανούτσι, ήταν συχνός επισκέπτης της Άγκυρας.

Όλες οι δραστηριότητες του νομοθετικού σώματος της Τυνησίας ανεστάλησαν μετά από έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Kais Saied στις 25 Ιουλίου.
Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail