Σε αναταραχή η Τυνησία - Έγγραφο συνδέει την Τουρκία με την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου

Freepen.gr - Δάση, πυρκαγιές, πολιτική και μπίζνες: Όταν ο Πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται… το κράτος και την κυβέρνηΤα σύνορα της Τυνησίας γίνονται μάρτυρες μιας επιφυλακτικής αναμονής, αφού οι αναφορές έδειξαν την πρόθεση τρομοκρατικών στοιχείων μέσα στη Λιβύη να εισέλθουν στην Τυνησία και να πυροδοτήσουν την κατάσταση εκεί.

Οι λιβυκές εφημερίδες ανέφεραν πως ο Αρχηγός της Αραβικής και Διεθνούς Αστυνομίας είχε γράψει στο Λιβυκό Υπουργείο Εσωτερικών, αναφέροντας ότι η Τυνησιακή Ιντερπόλ τον ενημέρωσε για την πρόθεση 100 τρομοκρατών που ήταν παρόντες στην Αεροπορική Βάση Al-Watiya, να διεισδύσουν στην Τυνησία μέσω της Λιβύης για να πραγματοποιήσουν πράξεις δολιοφθοράς.

Η αεροπορική βάση Al-Watiya βρίσκεται στη δυτική Λιβύη. Απέχει 27 χιλιόμετρα ανατολικά από τα σύνορα με την Τυνησία και 125 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Τυνησίας, Kais Saied, έλαβε αποφάσεις για τον περιορισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι η ομάδα σκοπεύει να διαδώσει τη βία στην Τυνησία μέσω της Λιβύης.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν τις προσπάθειες συντονισμού μεταξύ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τυνησία και τη Λιβύη, εκπροσωπούμενη από το κίνημα Ennahda με επικεφαλής τον Rashid Ghannouchi και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας της Λιβύης με επικεφαλής τον Khaled Al-Mashri.

Ο Al-Mashri προήδρευσε συναντήσεων με Τυνήσιους που είναι μέλη του ISIS και της Αλ Κάιντα. Αυτά τα μέλη επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ για να παράσχουν υλικοτεχνική και στρατιωτική υποστήριξη στο κίνημα Ennahda στην Τυνησία.

Λιβυκές πηγές δήλωσαν στο Sky News Arabia, πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Λιβύη συναντήθηκε μετά τις αποφάσεις του Τυνήσιου Προέδρου και επικοινώνησε με τους ηγέτες της ομάδας στην Τυνησία, μετά την οποία η ομάδα κήρυξε κατάσταση συναγερμού.

Η πηγή πρόσθεσε ότι 3 στρατόπεδα πολιτοφυλακής εντός της Λιβύης, 218 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία, ήταν μεταξύ των στρατοπέδων των οποίων τα μέλη κινητοποιήθηκαν και πως υπήρξαν κινήσεις πολιτοφυλακών προς τα σύνορα με την Τυνησία.

Ο Al-Mashri αρνήθηκε τις αποφάσεις του Κais Saeed, λέγοντας ότι «απορρίπτουμε τα πραξικοπήματα κατά των αιρετών οργάνων και τη διακοπή των δημοκρατικών δρόμων».

Οι πολιτοφυλακές στη Λιβύη τάσσονται με τον επικεφαλής του κινήματος της Τυνησίας Ennahda, Rashid Ghannouchi, καθώς τους διευκόλυνε να μπουν όπλα μέσω των συνόρων της Τυνησίας και συμμετείχε σε μεσολαβιτικές επιτροπές. Διευκόλυνε επίσης την είσοδο τουρκικού εξοπλισμού.

Η λιβυκή εφημερίδα Al-Marsad επικαλέστηκε πηγές που ανέφεραν ότι ασκείται πίεση στον υπουργό Εσωτερικών, Χαλέντ Μαζέν, να αρνηθεί την αυθεντικότητα του εγγράφου που έστειλε η Ιντερπόλ, αλλά κυκλοφόρησε σε διάφορες πλευρές στη δυτική Λιβύη. "Ως Υπουργείο Εσωτερικών δεν γνωρίζουμε τι υπάρχει μέσα στη βάση Al-Watiya και οι στρατιωτικές αρχές της Λιβύης δεν έχουν επίσης πληροφορίες", πρόσθεσε η πηγή.

«Συνδέουμε την ομιλία του προέδρου Kais Saied χθες με απόπειρα δολοφονίας και την ξαφνική ανακοίνωση της Τυνησίας για ακύρωση ή αναθεώρηση της οικονομικής της συμφωνίας με την Τουρκία με όσα αναφέρονται στην επιστολή του γραφείου της Τυνησίας της Interpol», κατέληξε η πηγή.

Η αλληλογραφία αποκαλύπτει ότι ο Λίβυος Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τα αστυνομικά τμήματα να εντείνουν τις έρευνες και τις έρευνες για να αποτρέψουν τυχόν σχέδια για την εκτέλεση οποιασδήποτε τρομοκρατικής επιχείρησης.

* πληροφορίες libyareview.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail