Τα συμφέροντα, όχι η ιδεολογία, φέρνουν κοντά το Σουδάν με την Τουρκία

Ο Μπουρχάν επισκέπτεται την Άγκυρα για να διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας εν μέσω περιφερειακών αλλαγών. Το Σουδάν προσπαθεί να διορθώσει την πορεία των σχέσεών του με την Τουρκία και να ξεπεράσει μια περίοδο περίπου δύο ετών πολιτικής αποξένωσης, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις με τους περιφερειακούς εταίρους, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

The Arab Weekly / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο επικεφαλής του Σουδανικού Μεταβατικού Συμβουλίου Κυριαρχίας, Αμπντέλ-Φατάχ Αλ-Μπουρχάν, επισκέφθηκε την Τουρκία, Πέμπτη και Παρασκευή, μετά από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπουρχάν πραγματοποίησε μια συνάντηση την Παρασκευή στην Άγκυρα, στην οποία παραβρέθηκε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, με επιχειρηματίες και επενδυτές. Ο Σουδανός ηγέτης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για τη δυνατότητα αύξησης του όγκου των εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις σχέσεις του με την Τουρκία, το Σουδάν ακολουθεί τα βήματα των βελτιωμένων σχέσεών του με το Κατάρ. Οι σχέσεις με τη Ντόχα ήταν μάρτυρες σημαντικών εξελίξεων μετά τη σύνοδο κορυφής Al-Ula στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Ιανουάριο, η οποία επαεκκίνησε την πορεία των σχέσεων μεταξύ του Κατάρ και της αραβικής τετράδας.

Οι παρατηρητές λένε ότι ο Μπουρχάν ανησυχούσε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής του, αντιστράτηγος Mohamed Hamdan Daglo, στην Τουρκία πριν από το τέλος του περασμένου Μαΐου, στην οποία έλαβε υλική και ηθική υποστήριξη και κατανόηση με την Άγκυρα για την υπογραφή ορισμένων συμφωνιών πέρα από τα επίσημα προνόμιά του.

Ο Μπουρχάν φέρεται να φοβόταν πως η προσέγγιση του αναπληρωτή του θα πυροδοτούσε εικασίες για την ύπαρξη σύγκρουσης μεταξύ των δύο τους ή ότι η Άγκυρα κατάφερε να δημιουργήσει ειδικούς δεσμούς με τον Daglo.

Οι παρατηρητές προσθέτουν πως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κυριαρχίας θέλει να αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών υποθέσεων, ειδικά στην αντιμετώπιση μεγάλων ζητημάτων, ακόμη και αν είναι πρόθυμος να αφήσει ορισμένες λεπτομέρειες στη μεταβατική κυβέρνηση.

Η επίσκεψη του Μπουρχάν συμπίπτει με εμφανείς αλλαγές στον τουρκικό λόγο σχετικά με τις ιδεολογικές του θέσεις. Η Άγκυρα έκοψε το επίπεδο υποστήριξής της προς τους Ισλαμιστές του Σουδάν, γεγονός που καθιστά το Συμβούλιο Κυριαρχίας λιγότερο επιφυλακτικό για τη συνεργασία και πιο πρόθυμο να αναζητήσει κοινούς τομείς ενδιαφέροντος Τουρκίας-Σουδάν με βάση στρατηγικά συμφέροντα.

Μέλος του Συμβουλίου Εταίρων της Μεταβατικής Περιόδου στο Σουδάν, ο Γιουσέφ Μοχάμεντ Ζάιν, τόνισε ότι η επίσκεψη στοχεύει να δώσει τέλος στα θέματα που απασχολούν και που εμπόδισαν τη δημιουργία κανονικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πάνω από αυτά τα θέματα είναι η υποστήριξη της Άγκυρας στο ισλαμιστικό κίνημα στο Σουδάν. Υπάρχει μια τάση, είπε, στο Συμβούλιο Κυριαρχίας να απαιτηθεί διακοπή αυτού του είδους της υποστήριξης με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση επενδυτικών ευκαιριών για την Τουρκία στο Σουδάν.

Παρόλο που η επίσκεψη του Μπουρχάν είχε οικονομικό επίκεντρο, τα θέματα ασφάλειας και πολιτικής δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν καθώς το Χαρτούμ προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της επιθυμίας της Άγκυρας να συνεχίσει τις επενδύσεις στο Σουδάν και της επιθυμίας του Χαρτούμ να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια που προέρχονται από την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του Αραβικού Συνασπισμού για το Σουδάν, Σουλεϊμάν Σάρι, δήλωσε ότι η συζήτηση για τη δημιουργία κανονικών διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία πρέπει να περιμένει λίγο, επειδή η Άγκυρα φιλοξενεί έναν αριθμό «εχθρών της σουδανικής επανάστασης» που ανήκουν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Υπάρχουν επίσης Τούρκοι επενδυτές στο Σουδάν που καταζητούνται στο εσωτερικό αλλά δεν έχουν εκδοθεί, επεσήμανε.

Εξήγησε στο "The Arab Weekly" ότι η σουδανική επίσημη σιωπή απέναντι στην τουρκική επέμβαση εγείρει πολλά ερωτήματα και υποδεικνύει πως υπάρχουν μέρη στην προσωρινή αρχή του Σουδάν που ενδιαφέρονται για την προστασία των τουρκικών συμφερόντων.

Μεταξύ των πολλών άλλων σκέψεών του, το Χαρτούμ θέλει να αποφύγει μια σύγκρουση με την Άγκυρα και να την πείσει να μειώσει την υποστήριξή της στην Αιθιοπία, περιφερειακή αντίπαλο του Σουδάν.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κυριαρχίας προσπαθεί επίσης να εκμεταλλευτεί τις περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες για να επιτύχει πολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραμονή του στην εξουσία στο εσωτερικό και τις ομαλές σχέσεις της χώρας του στο εξωτερικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail