Αφγανιστάν: Η μεγάλη απόδραση της Δύσης

Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν το Αφγανιστάν πολύ γρηγορότερα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι παρατηρητές, γεγονός που προκαλεί μια έξοδο των Δυτικών από τη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο. Περισσότερες από δώδεκα περιφερειακές πρωτεύουσες έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης Κανταχάρ. Όλοι τώρα ετοιμάζονται για αυτό που φαίνεται να είναι η αναπόφευκτη πορεία των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, παρόλο που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί ακόμη απεγνωσμένα να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία της τελευταίας στιγμής για να αποτρέψει αυτό το σκοτεινό σενάριο. Ορισμένες χώρες απειλούν επίσης ότι δν θα αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν εάν επιστρέψουν στην εξουσία με τη βία, αλλά αυτό μπορεί να μην αποτρέψει την εξέλιξη.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η «Μεγάλη Δυτική Απόδραση» από το Αφγανιστάν βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ΗΠΑ μόλις ανέπτυξαν αρκετές χιλιάδες πεζοναύτες για να διευκολύνουν την εκκένωση των πολιτών τους και παρακαλούν τους Ταλιμπάν να μην επιτεθούν στην πρεσβεία τους. Ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνουν επίσης ορισμένες δυνάμεις για να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους και σε αυτό το θέμα. Η Ινδία έχει ήδη εκκενώσει μερικούς από τους πολίτες της και φέρεται να προετοιμάζεται για το σενάριο έκτακτης ανάγκης για το πώς να ολοκληρώσει την πλήρη πολιτική και διπλωματική απόσυρσή της εάν οι Ταλιμπάν φτάσουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Όλες αυτές οι χώρες υποστήριξαν πλήρως την Καμπούλ, αλλά τώρα δεν έχουν τίποτα να της δείξουν παρά τις επενδύσεις αξίας δύο δεκαετιών.

Ο αισθητός πανικός στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στις χώρες της Δύσης και σε κράτη-συμμάχους αυτής, όπως η Ινδία, οφείλεται στην αποτυχία τους να προσαρμοστούν ρεαλιστικά στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες που θα έπρεπε να είχαν δει οι στρατηγιστές τους εδώ και πολύ καιρό. Ο Αφγανικός Εθνικός Στρατός (ANA) ήταν πάντα μια χάρτινη τίγρης που υποστηριζόταν από την εξωτερική αεροπορική υποστήριξη. Ποτέ δε διέταξε καμία πραγματική δύναμη στο έδαφος έξω από μερικές πόλεις. Μόλις οι ΗΠΑ σταμάτησαν να βομβαρδίζουν τους Ταλιμπάν όσο παλιά, οι μαχητές τους συγκεντρώθηκαν μαζικά και άρχισαν να καταλαμβάνουν τη μια περιφερειακή πρωτεύουσα μετά την άλλη, εστιάζοντας πρώτα στις παραμεθόριες περιοχές και τώρα προχωρώντας προς το εσωτερικό.

Προφύλαξαν σοφά το σενάριο των ξένων δυνάμεων να υποστηρίζουν δυνάμεις κατά των Ταλιμπάν από γειτονικές χώρες και τώρα προσπαθούν παροιμιωδώς (ή ίσως κυριολεκτικά) να το "σκοτώσουν" καταλαμβάνοντας την Καμπούλ. Όλα τα χρήματα που επένδυσαν οι σύμμαχοι της Καμπούλ στο Αφγανιστάν σπαταλήθηκαν για διαφθορά και ύπουλα έργα, όπως η χρήση αυτής της χώρας ως εφαλτήριο για την αποσταθεροποίηση των γειτονικών χωρών μέσω ένοπλων μαχητών που στόχοι όπως το Πακιστάν, θεωρούν τρομοκράτες. Τίποτα ουσιαστικό δεν επενδύθηκε ποτέ για να βελτιώσει πραγματικά τη ζωή των Αφγανών και να κερδίσει προοδευτικά τις καρδιές και τα μυαλά που χρειάζονται για να διατηρήσουν την κυβέρνησή τους.

Προς τιμήν της, η Ινδία επένδυσε πραγματικά πολλά σε έργα αφγανικής υποδομής και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη proxies κατά των Ταλιμπάν, αλλά αυτά θεωρήθηκαν δεδομένα από τους ντόπιους ως κάτι που δικαίως άξιζαν και όχι ως ανταμοιβή οποιουδήποτε για να κρατήσουν τους Ταλιμπάν μακριά, ενώ οι τελευταίοι ήταν βάναυσοι, διεφθαρμένοι και, ως εκ τούτου, βελτίωσαν αντιπαραγωγικά την αντίληψη του πληθυσμού για τους Ταλιμπάν. Η Ινδία θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει επείγουσες συνομιλίες με τους Ταλιμπάν μετά τις αρχικές επιτυχίες της, αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για πλήρη απόσυρση, αλλά αρνήθηκε να το κάνει για οποιονδήποτε λόγο εις βάρος των συμφερόντων της.

Η Ινδία τώρα φεύγει από το Αφγανιστάν μαζί με τους δυτικούς συμμάχους της. Όλοι αποχωρούν ντροπιασμένοι και γνωρίζοντας ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν αναπόφευκτο. Αν είχαν επενδύσει ειλικρινά στο λαό του Αφγανιστάν, τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσε να είχε συμβεί, αλλά όλοι επιδίωκαν ύστερα στρατηγικά κίνητρα που ουσιαστικά δεν είχαν καμία σχέση με την ανοικοδόμηση αυτής της πληγωμένης από τον πόλεμο χώρας.  

Καθένας από αυτούς έδωσε επίσης προπαγάνδα στο ξένο ακροατήριο ενώ κι οι ίδιοι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων τελικά κατέληξαν να πιστεύουν, πως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ισχυρίστηκαν ότι οι Ταλιμπάν δεν ήταν πραγματικά δημοφιλείς και έτσι ήταν καταδικασμένοι να ηττηθούν.

Η «Μεγάλη Δυτική Απόδραση» από το Αφγανιστάν φέρνει μαζί της ισχυρές εικόνες που μιλούν για τις αμέτρητες αποτυχίες του διεθνούς συνασπισμού. Η ήπια ισχύς των δυνάμεων που υποχωρούν καταστρέφεται από το δικό τους χέρι, αφού έδειξαν στον κόσμο ότι δεν μπορούσαν να επιτύχουν τίποτα που επίσημα είχαν σκοπό να κάνουν παρά τις δύο δεκαετίες και τα κυριολεκτικά τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικά επενδυμένα προς το σκοπό αυτό. Τίποτα δεν ήταν ποτέ όπως φαινόταν και κανένας από αυτούς δεν ήταν ειλικρινής για το τι πραγματικά συνέβαινε εκεί. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε τελικά και δεν είναι όμορφη, αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι ένα μάθημα για όλους αν επιλέξουν να μάθουν από αυτήν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail