Αφγανιστάν: Οι δηλώσεις των ηττημένων

φωτο αλ Τζαζίρα
Στο Αφγανιστάν υπάρχει στρατιωτική ήττα της Δύσης. Οι δηλώσεις του τύπου η Καμπούλ δεν είναι Σαϊγκόν, δεν πείθουν κανέναν.

Βαγγέλης Χωραφάς

Γιένς Στόλτενμπεργκ ΓΓ του ΝΑΤΟ

«Οι Ταλιμπάν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα εάν πάρουν τη χώρα με τη βία. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην υποστήριξη μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση».
Σημείωση: Μήπως πρέπει να επανεξετασθεί η άποψη του Εμμανουέλ Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό;

Ζοζέπ Μπορέλ Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ

«Αν αναληφθεί η εξουσία με τη βία και εγκαθιδρυθεί ένα Ισλαμικό Εμιράτο, οι Ταλιμπάν θα αντιμετωπίσουν τη μη αναγνώριση, την απομόνωση, την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης και την προοπτική συνέχισης των συγκρούσεων και παρατεταμένης αστάθειας στο Αφγανιστάν».

Σημείωση: Μήπως με βάση την άποψη του Εμμανουέλ Μακρόν, να εξετασθεί αν και η ΕΕ είναι εγκεφαλικά νεκρή;

Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ του ΟΗΕ

«Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να σταματήσει η επίθεση. Αυτή είναι η στιγμή να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η στιγμή να αποφευχθεί ένας παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος ή η απομόνωση του Αφγανιστάν».

Σημείωση: Μήπως πρέπει με την ευκαιρία, να εξετασθεί και η μόνιμη παράλυση του ΟΗΕ;

Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός του ΗΒ (με φιλοδοξίες παγκόσμιου παίκτη)

«Δεν θέλουμε να αναγνωρίσει κανείς σε διμερή βάση τους Ταλιμπάν. Θέλουμε μια ενιαία θέση μεταξύ όλων όσοι συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς, στο βαθμό που μπορούμε να πάρουμε μια»
Σημείωση: Μήπως πρέπει να συνεχιστεί η εξέταση της τρέλας του μεγαλείου της Μεγάλης Βρετανίας; 

Πέρα από την στρατιωτική ήττα, η Δύση αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, και μία κρίση αξιοπιστίας η οποία αναμένεται να διογκωθεί το επόμενο διάστημα.

Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει πολλαπλή επαγρύπνηση σε μία περίοδο πολλαπλής αναξιοπιστίας των Δυτικών θεσμών.

*O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτοτυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail