Χρειαζόμαστε το ρόλο Θαλασσοκράτορα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ήταν έτοιμο το ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν; Όχι. Το ΝΑΤΟ μόλις ανακαλύπτει την ήπια ισχύ. Πρέπει το ΝΑΤΟ να ετοιμαστεί για να αντιμετωπίζει την ήπια ισχύ; Απολύτως. Το να προτείνουμε ότι η ήπια ισχύς δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ είναι, για να ξαναδημιουργήσουμε τη φράση, «εγκεφαλικά νεκρό». 

Δημήτρης Τσαϊλάς - υποναύαρχος ε.α.

Η άνοδος των Ταλιμπάν ως πολιτικοστρατιωτικής δύναμης γεωπολιτικής σημασίας αναδιπλώνει τις αμερικανικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Οποιοσδήποτε παράγοντας που αποδυναμώνει τους Αμερικανούς αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ αλλά και την ευρωπαϊκή εγγύηση ασφάλειας που είχαν οι Ευρωπαίοι από τους Αμερικανούς.

Το πραγματικό ζήτημα είναι: τι ακριβώς μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ; Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο και περίπλοκη.

Απλά οι Ευρωπαίοι πρέπει τώρα να κάνουμε πολύ περισσότερα για τη δική μας άμυνα, βοηθώντας στην ανακούφιση των συνεπειών του υπερβολικού στρατού των ΗΠΑ. Από τη πλευρά μας χρειαζόμαστε το Θαλασσοκράτορα ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να επιτύχουμε όμως απαιτείται μια νέα ναυτική δύναμη υψηλού επιπέδου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρώτος ανταποκριτής κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης, μειώνοντας την πίεση από τους Αμερικανούς να είναι ισχυροί παντού, όλη την ώρα.

Με αυτές τις σκέψεις χρειάζεται να σχεδιάσουμε το Στόλο του Μέλλοντος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail