Η μάχη στο “καταληκτικό” ανάχωμα… Ο ήρωας λοχαγός και οι 225 άνδρες του


Το ολλανδικό έδαφος βρίσκεται σε μεγάλο εύρος του κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για να μπορέσουν οι Ολλανδοί να ζήσουν στην γη τους έχουν, από παλιά, κατασκευάσει φράγματα και αναχώματα που συγκρατούν το νερό. Ένα τέτοιο ανάχωμα είναι και αυτό στο Άφλουσντικ (καταληκτικό ανάχωμα). Με μήκος 32 χλμ. το ανάχωμα-φράγμα συγκρατεί τη θάλασσα και ξεκινά από τις ακτές του Φρίσλαντ, όπου οι Ολλανδοί είχαν κατασκευάσει το οχυρό Κόρνβερντερσαντ.

Από:  history-point.gr

ΠΑΝΤΕΛΗΣ Δ. ΚΑΡΥΚΑΣ

Επί του αναχώματος υπάρχει δρόμος που συνδέει τη βορειοανατολική Ολλανδία με το Άμστερνταμ. Αυτός ακριβώς ο διάδρομος ήταν ο στόχος των Γερμανών. Στις 10 Μαΐου ισχυρές γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ολλανδία. Μεταξύ αυτών ήταν και η 1η Μεραρχία Ιππικού υπό τον στρατηγό Κουρτ Φελντ. Οι Γερμανοί έχοντας προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στον μικρό ολλανδικό στρατό, χρησιμοποιώντας και αεροκίνητες δυνάμεις, έκριναν ότι μια ταχεία προέλαση προς το Άμστερνταμ ήταν εφικτή.

Έτσι ο Φελντ αποφάσισε να κινηθεί ταχύτατα. Εμπόδιο όμως ήταν το Κόρνβερντερσαντ. Το εν λόγω «οχυρό» ήταν μια σειρά 17 πολυβολείων και πυροβολείων εκ των οποίων μόνο 3 ήταν σχετικά μεγάλα. Η φρουρά αποτελείτο από 225 άνδρες υπό τον λοχαγό Χριστιανό Φραγκίσκο Ιωάννη Μπόερς και διέθετε 21 πολυβόλα των 7,92 χλστ. και τέσσερα πυροβόλα των 50 χλστ. Τα τρία μεγαλύτερα οχυρώματα ήταν ισχυρά κατασκευασμένα και προστατεύονταν από τείχους από οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους 3 μ. και αντοχής σε βολές πυροβόλων των 210 χλστ.

Με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης στην Ολλανδία ο Μπόερς είχε στείλει δύο διμοιρίες του (70 άνδρες), μπροστά από τις οχυρώσεις εν είδει προφυλακής. Ωστόσο οι δύο αυτές διμοιρίες χτυπήθηκαν από γερμανικά αεροσκάφη και υποχρεώθηκαν να αποσυρθούν στην κύρια τοποθεσία αντιστάσεως. Από τον γερμανικό βομβαρδισμό σκοτώθηκαν ένας στρατιώτης και δύο Ολλανδοί πολίτες.

Οι Γερμανοί δεν συνέχισαν πάντως την επίθεση άμεσα. Ο Φελντ αποφάσισε να αναμένει ισχυρότερη αεροπορική υποστήριξη η οποία του δόθηκε στις 12 Μαΐου. Το βράδυ της 11ης Μαΐου πάντως ο Φελντ έστειλε μια περίπολο για να διαπιστώσει αν οι Ολλανδοί κρατούσαν την γραμμή των οχυρωμάτων. Ξαφνικά οι Γερμανοί δέχτηκαν πυρά και δύο από αυτούς σκοτώθηκαν. Οι Ολλανδοί θα πολεμούσαν.

Γερμανικές επιθέσεις

Το πρωί της 12ης Μαΐου 62 γερμανικά αεροσκάφη εφόρμησαν κατά των οχυρωμάτων. Αμέσως μετά έπιασαν δουλειά τα γερμανικά οβιδοβόλα και τα πυροβόλα των 88 χλστ. Μετά από τον σφοδρό βομβαρδισμό 500 Γερμανοί στρατιώτες εφόρμησαν κατά των Ολλανδών αλλά καθηλώθηκαν. Ο Φελντ όμως δεν γνώριζε ότι το βράδυ της 12ης προς 13η Μαΐου ο Μπόερς είχε ενισχυθεί με 3 αντιαεροπορικά πυροβόλα των 20 χλστ. και τέσσερα αντιαεροπορικά πολυβόλα.

Έτσι όταν οι Ολλανδοί άρχισαν να βάλλουν εναντίον των γερμανικών αεροπλάνων, το πρωί της 13ης που οι Γερμανοί επιτέθηκαν και πάλι, ο Φελντ αιφνιδιάστηκε περισσότερο από τους πιλότους. Τα αεροσκάφη της Luftwaffe εκτέλεσαν πέντε επιθέσεις αλλά τέσσερα από αυτά καταρρίφθηκαν.  Ακολούθησε σφοδρός, αλλά όχι αποτελεσματικός βομβαρδισμός από το γερμανικό πυροβολικό επί μια ώρα και αμέσως μετά ένα γερμανικό τμήμα εφόδου επιτέθηκε.

Οι Ολλανδοί τους άφησαν να πλησιάσουν στα 800 μ. πριν ανοίξουν πυρ με τα πολυβόλα τους καθηλώνοντας τους αντιπάλους τους σε ένα χαντάκι ενώπιον των οχυρώσεων. Κανένας Γερμανός δεν μπορούσε να σηκώσει κεφάλι… Όταν νύκτωσε ο Μπόερς διέταξε τους άνδρες του να εκτοξεύουν σε τακτά διαστήματα φωτοβολίδες ώστε να μην μπορέσουν οι Γερμανοί να επιτεθούν αιφνιδιαστικά.

Το πρωί της 14ης Μαΐου οι Γερμανοί εκτόξευσαν νέο βομβαρδισμό με το πυροβολικό τους. Όμως ο Μπόερς είχε απάντηση. Το βράδυ είχε καλέσει σε ενίσχυση την κανονιοφόρο HMLMS «Ιωάννης Μαυρίκιος του Νασάου». Το ολλανδικό σκάφος διέθετε 3 πυροβόλα των 150 χλστ. με τα οποία βομβάρδισε από απόσταση 18 χλμ. τα γερμανικά πυροβόλα. Τα ολλανδικά πυρά κατευθυνόμενα τηλεφωνικά ήταν εξαιρετικά εύστοχα και τα γερμανικά πυροβόλα σίγασαν. Ο Φελντ υπέστη και δεύτερο αιφνιδιασμό και διάταξε την παύση των επιθέσεων.

Ο αήττητος όμως έως τότε Μπόερς και οι άνδρες του έλαβαν, την επομένη, την πικρή διαταγή. Οι ολλανδικές δυνάμεις συνθηκολόγησαν, μετά τον αχρείαστο και φονικό αεροπορικό βομβαρδισμό του Ρότερνταμ από τη Luftwaffe. Ο Μπόερς συνεχάρη τους άνδρες του που πολέμησαν ηρωικά και υπάκουσε στη διαταγή. Η μάχη είχε λήξει. Οι Ολλανδοί έχασαν μόνο έναν στρατιώτη. Οι Γερμανοί, κατά την συνήθειά τους να παραδέχονται μικρές απώλειες, δήλωσαν πως στη μάχη είχαν 5 νεκρούς και 25 τραυματίες.

Πολίτες αυτόπτες μάρτυρες πάντως έκαναν λόγο για βαριές γερμανικές απώλειες και για «χαντάκια γεμάτα νεκρούς». Η κανονιοφόρος «Ιωάννης Μαυρίκιος του Νασάου» βυθίστηκε επιχειρώντας να διαφύγει στο Βρετανία. Από το πλήρωμά του σκοτώθηκαν 17 άνδρες.

Λοχαγός Χριστιανός Φραγκίσκος Ιωάννης Μπόερς

Ο επικεφαλής της ολλανδικής άμυνας λοχαγός Μπόερς γεννήθηκε το 1889. Ήταν απόφοιτος της στρατιωτικής ακαδημίας και ένας πραγματικά γενναίος άνδρας. Μετά την συνθηκολόγηση ο Μπόερς εντάχθηκε αμέσως στην αντίσταση, σε μια οργάνωση που συγκρότησαν πρώην στρατιωτικοί. Οι Γερμανοί όμως κατάφεραν να διαβρώσουν την οργάνωση και τα περισσότερα μέλη της συνελήφθησαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1941.

Ο Μπόερς κατέληξε στο στρατόπεδο θανάτου του Σάξενχάουζεν όπου και μετά από «δίκη» εκτελέστηκε. Οι άνδρες του τον περιέγραφαν ως «γεννημένο ηγέτη» και άριστο επαγγελματία αξιωματικό. Μετά την απελευθέρωση της Ολλανδίας η πατρίδα του τον παρασημοφόρησε μετά θάνατον. Στο πεδίο της μάχης υπάρχει σήμερα μνημείο του, ενώ το 2005 η εκεί οδογέφυρα έλαβε το όνομά του. Στην σχετική τελετή ήταν παρόντες ο γιος και ο εγγονός του Μπόερς.

Ο λοχαγός Μπόερς.

Η ολλανδική κανονιοφόρος “Ιωάννης Μαυρίκιος του Νασάου”.




Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail