Οι ΗΠΑ συνιστούν στην Ουκρανία να μείνει ήσυχη με το Nord Stream 2 - πλησιάζει συμφωνία με τη Γερμανία

Freepen.gr - Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ ζητούν από την Ουκρανία να «σιωπήσει» σε σχέση με το Nord Stream 2, ενώ προσπαθεί να πετύχει κάποια συμφωνία με τη Γερμανία, ανέφερε το Politico.

Οι ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι έχουν σταματήσει την προσπάθεια να μπλοκάρουν το έργο, γνωστό ως αγωγός Nord Stream 2.

Τώρα προσπαθούν να «συγκρατήσουν τη ζημιά» επιτυγχάνοντας μια μεγάλη συμφωνία με τη Γερμανία.

Η συμφωνία φέρεται να υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα λάβει αδιευκρίνιστη εθνική δράση εάν η Ρωσία προβεί σε τέτοιες ενέργειες, μια απόφαση που μπορεί να σηματοδοτήσει παραχώρηση από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία στο παρελθόν είχε αρνηθεί να κάνει ανεξάρτητες κινήσεις εναντίον του Κρεμλίνου για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα τρέξει από τη Ρωσία στην Γερμανία.

Εάν η Ρωσία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ή να δείξει επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, η Γερμανία θα αναλάβει δράση ενώ θα πιέσει επίσης για μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων για τον περιορισμό των εξαγωγών ενέργειας της Ρωσίας, με βάση τη συμφωνία.

Το κείμενο του Politico βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ανώνυμους ισχυρισμούς και σε «Αμερικανούς αξιωματούχους» που παραμένουν χωρίς αναφορά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αξιωματούχοι της διοίκησης του Μπάιντεν ζήτησαν ήσυχα από τους Ουκρανούς ομολόγους τους να αρνηθούν την κριτική για επικείμενη συμφωνία με τη Γερμανία που αφορά τον αγωγό, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με γνώση των συνομιλιών.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η δημοσίευση της αντίθεσης στην επικείμενη συμφωνία θα μπορούσε να βλάψει τη διμερή σχέση Ουάσιγκτον-Κιέβου, σύμφωνα με τις πηγές. 

Σε συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη Γερμανία, αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν τους κινδύνους που θα έχει ο αγωγός στην Ουκρανία και στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε ο βασικός ανώνυμος αξιωματούχος στο Politico.

Αμερικανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες σχετικά με τον αγωγό και τον αντίκτυπό του στην Ουκρανία, πρόσθεσε η ανώνυμη πηγή. Ψάχνουν τρόπους για να μειώσουν τη ζημιά που προκαλεί στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η ολοκλήρωση του αγωγού είναι τετελεσμένο και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κυρώσεις δεν θα είναι σε θέση να εμποδίσουν την ολοκλήρωση του αγωγού.

Μια άλλη ανώνυμη πηγή κοντά στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι η θέση του Κιέβου είναι πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να σταματήσουν να ολοκληρωθεί το έργο, μόνο αν η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε τη βούληση να τις χρησιμοποιήσει στα στάδια κατασκευής και πιστοποίησης. Αυτό το άτομο είπε ότι το Κίεβο παραμένει σθεναρά αντίθετο στο έργο.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε στον Ζελένσκι ημερομηνία για συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο αργότερα αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της διοίκησης.

Ο αγωγός Nord Stream 2 αποτελεί επίμαχο ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας εδώ και χρόνια.

Σχεδόν ολοκληρωμένος, ο αγωγός κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα θεωρείται στο Βερολίνο ως κλειδί για την ενεργειακή του ασφάλεια και στη Μόσχα ως τρόπος επέκτασης της επιρροής στην Ευρώπη ενώ γεμίζει τα ταμεία της.

Πολλοί στην Ουάσινγκτον συνεχίζουν να αντιτίθενται στον αγωγό λόγω ανησυχιών πως ωφελεί κυρίως τη Ρωσία, και τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν παροτρύνει την κυβέρνηση Μπάιντεν να εμποδίσει την ολοκλήρωση του Nord Stream 2.

«Η κυβέρνηση είπε ότι ο αγωγός είναι κακή ιδέα και ότι είναι ένα ρωσικό κακόβουλο έργο επιρροής», δήλωσε ο γερουσιαστής Bob Menendez (D-N.J.), Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. «Συμμερίζομαι αυτό το συναίσθημα, αλλά δεν βλέπω πώς η απόφαση [παραίτηση] θα προωθήσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη».

Η Ουκρανία φοβάται ότι ο Nord Stream 2 θα ελαχιστοποιήσει το ρόλο της ως έθνους διέλευσης για ενέργεια που ρέει από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καθησυχάσουν το Κίεβο.

    «Για εμάς, η Ουκρανία είναι και θα παραμείνει χώρα διέλευσης ακόμη και όταν ολοκληρωθεί ο Nord Stream 2», δήλωσε η Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Zelensky στο Βερολίνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail