Γαλλική έκθεση: Κατσαπλιάδες της Τουρκίας πωλούν αρχαιότητες από τη Λιβύη στην ευρωπαϊκή μαύρη αγορά

Freepen.gr - Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από μια από τις κορυφαίες γαλλικές αρχαιολογικές εκδόσεις, το Art Critique, υπογράμμισε την αυξανόμενη πίεση να επιστρέψουν σχεδόν 8.000 έργα τέχνης, αντίκες και ανεκτίμητα αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από τη Λιβύη από το 2011 από τις τουρκικές παράτυπες δυνάμεις Σύριων μισθοφόρων που στη συνέχεια το πωλούν στην ευρωπαϊκή μαύρη αγορά, αναφέρει το almarsad.co.

Η έκθεση ανέφερε ότι η λεηλασία ιστορικών τεχνουργημάτων στη Λιβύη έχει λάβει ελάχιστη προσοχή σε σύγκριση με το Ιράκ και τη Συρία και ότι η χώρα είχε γίνει «ελεύθερη ζώνη για όλους» τους λαθρέμπορους μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Καντάφι στο 2011.

Ανέφερε ότι πάνω από 8.000 ανεκτίμητα αντικείμενα λεηλατήθηκαν από τη Λιβύη και μεταφέρθηκαν λαθραία εκτός χώρας από το 2011. Το χάος που ακολούθησε την επανάσταση του 2011 επέτρεψε στους «λαθροθήρες» όχι μόνο να κλέψουν από μουσεία αλλά και την ευκαιρία να «λεηλατήσουν αρχαία ερείπια και άλλες αρχαιολογικές» τοποθεσίες και να κλέψουν αντικείμενα που έχουν ταφεί από τα αρχαία χρόνια».

Το άρθρο ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο και η βεβήλωση ιστορικών χώρων επιδεινώθηκε με τη «εισροή εξτρεμιστικών ομάδων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εξτρεμιστών του ISIS», οι οποίοι όχι μόνο κατέστρεψαν τοποθεσίες που θεωρούσαν «ειδωλολατρικές», αλλά και πούλησαν πολιτιστική ιδιοκτησία στη μαύρη αγορά.

Η κατάσταση, ωστόσο, στα ανατολικά της χώρας, βελτιώθηκε κάπως αφού ο Εθνικός Στρατός (LNA) με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ «διεξήγαγε μια πολύ αποτελεσματική εκστρατεία για να εκδιώξει τους εξτρεμιστές από τα προπύργιά τους στη Λιβύη». Ωστόσο, το άρθρο ισχυρίστηκε ότι η εμπορία ιστορικών αντικειμένων της Λιβύης «επέστρεψε δριμύτερη» αφού η Τουρκία έστειλε Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη για να στηρίξει την κυβέρνηση στην Τρίπολη του Φαγιέζ Σαρράζ και τις πολιτοφυλακές της.

Προειδοποίησε ότι ενώ δεκάδες ιστορικά αντικείμενα έχουν κατασχεθεί από τις αρχές «αφού εμφανίστηκαν σε ευρωπαϊκούς πλειστηριασμούς κατά την τελευταία δεκαετία», οι ειδικοί φοβούνται πως «αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού αριθμού λεηλατημένων θησαυρών και ότι πολλοί μπορεί να έχουν χαθεί για πάντα».

Το άρθρο προέτρεψε τις δυτικές αρχές να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την εισροή κλεμμένων αντικειμένων «επιστρέφοντας αντικείμενα που είχαν κλαπεί πολύ πριν και αντιμετωπίζοντας τις συγκρούσεις και τη νεοαποικιακή στάση που επιτρέπει τη συνέχιση της λεηλασίας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail