Ελλάς – Ινδία (και όχι μόνο) συμμαχία

Πριν από λίγα χρόνια θα ακουγόταν ως ανέκδοτο ή ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Τώρα είναι μία ακόμα είδηση από τις πολλές του είδους που τείνουν να γίνουν ρουτίνα.

Από: pagenews.gr - Λάμπρος Καλαρρύτης

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας και της Ινδίας έκαναν κοινή άσκηση νότια της Κρήτης. Είχε προηγηθεί άσκηση των Ινδών με τους Αιγυπτίους ανοιχτά της Αλεξάνδρειας.

Προ ημερών πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών ο οποίος εξέφρασε τη βούληση της χώρας του για ανάπτυξη διμερούς στρατηγικής συνεργασίας.

Έχοντας υπόψιν τα μεγέθη της Ινδίας, οικονομικά, δημογραφικά, στρατιωτικά, γεωπολιτικά, κατανοεί κάποιος τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Και μόνο το γεγονός ότι οι Ινδοί εμφανίζονται στη Μεσόγειο, σε ελληνικά νερά, πρόθυμοι για στρατηγική σχέση, λέει αρκετά. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει συνάψει αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει στείλει πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία, έχει συμπήξει εδώ και μία δεκαετία μαζί με την Κύπρο τα τριμερή σχήματα συνεργασίας  με το Ισραήλ και την Αίγυπτο τα οποία εξελίσσονται όλο και περισσότερο στον αμυντικό τομέα, επίκειται η διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ, εκκρεμεί η αντίστοιχη με τη Γαλλία.

Γενικά, επιβεβαιώνεται η δυναμική η οποία αναπτύσσεται εδώ και καιρό, διαμόρφωσης μίας ζώνης συνεργασίας η οποία εκτείνεται από τη Γαλλία μέχρι τον Ινδικό και αποκτά χαρακτηριστικά γεωπολιτικού πυλώνα με ρόλο ασφάλειας/σταθεροποίησης σε μία περιοχή με πολλαπλές εστίες αστάθειας και εν εξελίξει ή δυνάμει ανάφλεξης.

Ο κομβικός γεωγραφικός και γεωπολιτικός  ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι εμφανής στον χάρτη καθώς ο ελληνικός χώρος συνολικά  είναι ο κρίκος που «κουμπώνει» το ευρωπαϊκό σκέλος του σχήματος με το μεσανατολικό/ασιατικό. Η δε αυξημένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην ελληνική επικράτεια στο πλαίσιο της διευρυμένης αμυντικής συνεργασίας και η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ αραβικών κρατών του Κόλπου με το Ισραήλ («Συμφωνίες του Αβραάμ») ολοκληρώνουν την εικόνα μίας αναδυόμενης νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας τεράστιας έκτασης που ενσωματώνει διαφορετικά γεωπολιτικά τερέν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail