Γιατί καταστρέφεται η Μύκονος (και σύντομα και άλλοι τουριστικοί προορισμοί)

csr_ch / pixabay
Η Ευρωπαϊκή ένωση για τον έλεγχο των κρουσμάτων κορονοϊού χρησιμοποιεί την μέτρηση των 14 ημερών. Τι λέει αυτή η μέτρηση;

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Ο αριθμός των νέων υποθέσεων που καταγράφηκαν ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες (η Γερμανία μετράει τις τελευταίες 7) είναι η τιμή αναφοράς. Εάν η τιμή υπερβαίνει το 50 σε αυτόν τον δείκτη, ο ιός θεωρείται ότι εξαπλώνεται στην περιοχή και πρέπει να παρθούν μέτρα.

Υπάρχουν όμως εύλογες απορίες.

Η πρώτη λέει, πως μετράμε το πόσα άτομα υπάρχουν στον τόπο που γίνεται η μέτρηση;
Χρησιμοποιείται η τελευταία απογραφή,η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι του 2011, 10 χρόνια πριν.

Φυσικά στα τελευταία 10 χρόνια έχουν αλλάξει πολλά. Σε άλλες περιοχές αυξήθηκαν οι πληθυσμοί σε άλλες ελαττώθηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστευσαν, εκατοντάδες χιλιάδες ήρθαν και αλλοίωσαν τους αριθμους του πληθυσμού ανά περιοχή π χ οι πληθυσμοί των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές.

Τι σημαίνει αυτό; ¨Οτι στα νησιά αυτά τα lockdown γίνονται πολύ πιό εύκολα από περιοχές που δεν άλλαξε σημαντικά ο αριθμός των κατοίκων.

Η δεύτερη απορία είναι, τι γίνεται όχι με την αύξηση του μόνιμου πληθυσμου αλλά με αυτή του εποχιακού, δηλαδή στις πιό τουριστικές περιοχές.

Εκεί τα πράγματα είναι από αστεία έως τραγελαφικά. Πως θα υπολογίσεις τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε ένα νησί που δεκαπλασιάζεται ο πληθυσμός του το καλοκαίρι; Με τους βάση τους αριθμούς απογραφής του 2011 που λέει ότι οι κάτοικοι είναι 10.134. Ενώ την ίδια ώρα γράφουν όλα τα ΜΜΕ ότι "βούλιαξε η Μύκονος από κόσμο"

Η απουσία καθολικού εμβολιασμού αλλά και η απουσία ελέγχων στους εμβολιασμένους που δεν είναι άτρωτοι σε μεταλλάξεις που θα έπρεπε να είναι ταυτόχρονη αν θέλαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το θέμα και όχι με διαβατήρια ιού και αηδίες τη στιγμή μάλιστα που αρκετοί από τους τουρίστες είναι είτε μη εμβολιασμένοι είτε τα εμβόλια τους έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα απέναντι σε κάποια μετάλλαξη ή έχουν περάσει 5-6 μήνες από τότε που τα έκαναν.

Για να κάνω πιό κατανοητό το πρόβλημα θα δώσω ένα παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι υπάρχει ένα νησί με 100 κατοίκους (και 10.000 τουρίστες) έχουμε 110 κρούσματα covid μέσα σε 14 ημέρες, άρα η ιονεσκική αναλογία του παραλόγου είναι ότι στους 100.000 θα έχουμε 110.000 κρούσματα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; ¨Οτι η προχειρότητα (γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι έγινε ηθελημένα αφού υπάρχουν τρόποι να καταγράφεται ο τρέχων αριθμός των επισκεπτών σε κάθε νησιωτικό τουριστικό προορισμό) με την οποία αποδέχθηκαν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης που έχουν ένα σημαντικό ποσοστό των ετήσιων εσόδων τους από τον τουρισμό, την απλοϊκή λογική των 14 ημερών, θα καταστρέψει τις ήδη αδύναμες οικονομίες τους.

ΥΓ.
Επειδή αυτά τα τραγελαφικά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού δείτε τι συμβαίνει στις Βαλεαρίδες νήσους.
https://cerclemallorca.es/covid-data-balearic-islands/
Τα ποσοστά των κρουσμάτων ανεβαίνουν εκθετικά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ την ίδια ώρα οι κλινες στις εντατικές είναι σχεδόν άδειες σε σχέση με τον χειμώνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail