Νέο σχέδιο κυριαρχίας της κομμουνιστικής Κίνας: Ψηφιακό νόμισμα

RABAUZ / pixabay
Η Κομμουνιστική Κίνα προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο στην εργαλειοθήκη της παρακολούθησης και ελέγχου του πληθυσμού της. Ήδη γνωστή ως η χώρα στον κόσμο με το πιο διαδεδομένο σύστημα παρακολούθησης και κοινωνικής πίστωσης, η Κίνα έχει πλέον δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα, το ψηφιακό renminbi ή γουάν - επίσης γνωστό ως ψηφιακή ηλεκτρονική πληρωμή νομισμάτων (DCEP) - για να διασφαλίσει ότι σχεδόν καμία η συναλλαγή δε θα λαμβάνει χώρα χωρίς να καταγράφεται.

gatestoneinstitute.org - Judith Bergman / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, τα οποία δεν εκδίδονται από κυβερνήσεις και επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής στις περισσότερες καθημερινές συναλλαγές, το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας εκδίδεται και ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το νόμισμα "αναμένεται να δώσει στην κυβέρνηση της Κίνας τεράστια νέα εργαλεία για την παρακολούθηση τόσο της οικονομίας όσο και του λαού της. Από το σχεδιασμό, το ψηφιακό γουάν θα αναιρέσει ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του bitcoin: ανωνυμία για τον χρήστη".

"Το DCEP είναι η αντίθεση του Bitcoin. Ο απώτερος στόχος ενός κρυπτονομίσματος είναι ο διαχωρισμός του χρήματος και του κράτους", δήλωσε ο Stewart Mackenzie, εμπειρογνώμονας κρυπτογράφησης που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. "Είναι εύκολο για αυτούς να πουν ότι είναι σαν το Bitcoin όταν χωρίζει κόσμο".

Ο πραγματικός σκοπός του νέου ψηφιακού νομίσματος, ωστόσο, φαίνεται να αμφισβητεί τη μακροχρόνια παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ. "Η Κίνα πρέπει να στηρίξει μια πλήρη κλιμάκωση του αγώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να προετοιμαστεί να αποσυνδέσει σταδιακά το κινεζικό γουάν από το δολάριο ΗΠΑ", έγραψε ο Ζου Λι, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Τμήματος Διασύνδεσης του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Ιούλιο του 2020. «Εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια μονοπωλιακή θέση του δολαρίου στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι ΗΠΑ θα αποτελέσουν ολοένα και πιο σοβαρή απειλή για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κίνας».

Η Κίνα εργάζεται για το ψηφιακό γουάν από το 2014 και το ξεκίνησε ως πιλοτικό έργο σε τέσσερις πόλεις της Κίνας πέρυσι. Το ψηφιακό νόμισμα έχει έκτοτε επεκταθεί σε 10 πόλεις και επαρχίες που καλύπτουν 100 εκατομμύρια άτομα, όπου η πιλοτική διεξήχθη με τη μορφή λαχειοφόρων αγορών. Στο Shenzhen, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έδωσε συνολικά 10 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια) σε περίπου 50.000 άτομα, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν με 3.000 ντόπιους εμπόρους μετά τη λήψη μιας ψηφιακής εφαρμογής renminbi.

Το Shenzhen φιλοξενεί μερικούς από τους μεγαλύτερους γίγαντες τεχνολογίας της χώρας, όπως η Huawei και η Tencent. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Walmart συμμετείχε επίσης στο πιλοτικό πρόγραμμα. Μια άλλη κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, η JD.com, ως μέρος του έργου, πλήρωσε τους υπαλλήλους της με το ψηφιακό γουάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται επίσης οι ξένοι αθλητές και επισκέπτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022 να χρησιμοποιούν το ψηφιακό γουάν ως μέσο πληρωμής.

Πιο πρόσφατα, έχει αναφερθεί ότι η Κίνα θα παραδώσει 40 εκατομμύρια renminbi (6,2 εκατομμύρια δολάρια) του ψηφιακού νομίσματός της σε πολίτες στο Πεκίνο με κλήρωση. Δοκιμάζει το ψηφιακό γιουάν στο Χονγκ Κονγκ και πρόσφατα κυκλοφόρησε περισσότερα από 3.000 ΑΤΜ στο Πεκίνο, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να μετατρέπουν ψηφιακά γουάν σε μετρητά και το αντίστροφο.

Η Κίνα αρνείται ότι η κυκλοφορία του ψηφιακού γουάν είναι γεμάτη από κρυφές ατζέντες, όπως η πρόκληση του δολαρίου. "Για τη διεθνοποίηση του renminbi, έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι μια φυσική διαδικασία και στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε το δολάριο ΗΠΑ ή οποιοδήποτε άλλο διεθνές νόμισμα", δήλωσε ο Li Bo, αναπληρωτής κυβερνήτης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. "Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε στην αγορά να επιλέξει".

"Ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης συνέδεσαν πρόσφατα τη διαδικασία με τη γεωπολιτική, υποθέτοντας ότι η PBC [Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας] σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική διαμόρφωση εκδίδοντας DC / EP [ψηφιακό νόμισμα / ηλεκτρονική πληρωμή]" έγραψε πρόσφατα η Global Times του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (Κ.Κ.Κ.).

    "Κάποιοι έφτασαν ακόμη στο συμπέρασμα ότι η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα και τον έλεγχο ενός κυρίαρχου ψηφιακού νομίσματος ως "νέο πεδίο μάχης" του εθνικού ανταγωνισμού. Στην πραγματικότητα, η απόφαση ηςυ PBC είναι απλώς μια απαραίτητη κίνηση για να συμμορφωθεί με την αναπόφευκτη τάση της παγκόσμιας ανάπτυξη νομισμάτων. Από υλικά αντικείμενα και πολύτιμα μέταλλα έως χαρτονομίσματα και το ψηφιακό νόμισμα στο μέλλον, η επιδίωξη απλούστερων και ευκολότερων πληρωμών είναι μια ασταμάτητη τάση νομισματικής και χρηματοοικονομικής ανάπτυξης".

Ωστόσο, το Κ.Κ.Κ. έχει μια ατυχή ιστορία να μην τηρεί αυστηρά τις δικές του δεσμεύσεις. Το 1984, δεσμεύτηκε ότι η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του, θα παραμείνει αμετάβλητη για 50 χρόνια σύμφωνα με την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα» μετά την επιστροφή του εδάφους το 1997 στην κινεζική κυριαρχία. Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, ωστόσο, όταν το Κ.Κ.Κ. εισήγαγε τον εθνικό του νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, παραιτήθηκε από τη δέσμευσή του. Το Κ.Κ.Κ. συνεχίζει να συνθλίβει το Χονγκ Κονγκ. Την περασμένη εβδομάδα, το ΚΚΚ συνέλαβε τον Ryan Law και τέσσερις άλλους ανώτερους συντάκτες και στελέχη της Apple Daily, μιας εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ αφιερωμένη στην προώθηση της δημοκρατίας. Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Jimmy Lai, 72 ετών, εκτίει επί του παρόντος ποινή φυλάκισης 20 μηνών. 

Το ΚΚΚ παραβίασε περαιτέρω τη δέσμευσή του το 2015 να μην στρατιωτικοποιήσει τα τεχνητά νησιά που το Πεκίνο είχε οικοδομήσει στην αλυσίδα των νησιών Spratly στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ποτέ δεν τήρησε τουλάχιστον εννέα από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ονοματίζοντας μόνο μερικές περιπτώσεις. Αυτός ο κατάλογος μη τηρηθέντων δεσμεύσεων δεν περιλαμβάνει καν τα ψέματα που η Κίνα είπε στον κόσμο για την υποτιθέμενη μη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, που προήλθε από το Wuhan και μέχρι στιγμής έχει πάρει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ζωές και έχει καταστρέψει αμέτρητες οικονομίες.

Παρά τις διαμαρτυρίες του ΚΚΚ αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα βλέπει το νέο ψηφιακό νόμισμά της ως κρίσιμο στοιχείο στον ανταγωνισμό για να γίνει η κυρίαρχη τεχνολογική δύναμη στον κόσμο: Το νέο ψηφιακό νόμισμα είναι μέρος της φιλοδοξίας του Κ.Κ.Κ. στο νέο πενταετές σχέδιο για τα έτη 2021-2025, για την ψηφιοποίηση της Κίνας. Η ψηφιοποίηση, με τη σειρά της, αποτελεί μέρος της φιλοδοξίας της Κίνας να καταστεί τεχνολογικά ανεξάρτητη από τη Δύση και να κυριαρχήσει στην παγκόσμια τεχνολογία ώστε να προσπεράσει τις ΗΠΑ ως κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο έως το 2049, την 100ή επέτειο της Κομμουνιστικής Επανάστασης της Κίνας.

Το πενταετές σχέδιο της Κίνας αναφέρει την τεχνολογία blockchain:

    "Θα προωθήσουμε και θα ενισχύσουμε τις αναδυόμενες ψηφιακές βιομηχανίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα, το blockchain, το cloud computing και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ..."

Η πρόταση της κεντρικής επιτροπής του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος για την εκπόνηση του 14ου Πενταετούς Σχεδίου αναφέρει την "ανάπτυξη ψηφιακού νομίσματος":

"Θα αναπτύξουμε την ψηφιακή οικονομία, θα προωθήσουμε την ψηφιακή εκβιομηχάνιση και τη βιομηχανική ψηφιοποίηση, θα προωθήσουμε τη βαθιά ενσωμάτωση της ψηφιακής και πραγματικής οικονομίας και θα δημιουργήσουμε διεθνώς ανταγωνιστικές ομάδες ψηφιακής βιομηχανίας ... Δημιουργούμε ένα σύγχρονο σύστημα κεντρικής τράπεζας, βελτιώνουμε τους μηχανισμούς διαχείρισης της προσφοράς χρήματος, με ασφάλεια προώθηση της ανάπτυξης ψηφιακού νομίσματος ... "

Βασικά, το νέο ψηφιακό νόμισμα της Κίνας, εκτός από τον αυξανόμενο έλεγχο του κράτους και την επιτήρηση στην Κίνα, καθώς και την πρόκληση του δολαρίου ΗΠΑ, θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα των ΗΠΑ και άλλων χωρών να επιβάλουν κυρώσεις στην κινεζική κυβέρνηση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με τον Sahil Mahtani, γράφοντας στο American Affairs Journal τον Απρίλιο:

"... ένα πρωτοποριακό ψηφιακό νόμισμα που ξεκίνησε από την κεντρική τράπεζα της Κίνας είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα δίκτυο παράλληλων πληρωμών - πέρα ​​από την αμερικανική εποπτεία - ανατρέποντας έτσι την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ. Αυτή η εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική ισχύ σε όλο τον κόσμο και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να προσελκύσει ενδιαφέρον από περισσότερα από τους συνηθισμένους υπόπτους που έχουν εμμονή στα ψηφιακά νομίσματα ...

    "Η επέκταση ενός κινεζικού ψηφιακού νομίσματος θα ανοίξει τελικά την επιρροή των ΗΠΑ έναντι των παγκόσμιων πληρωμών και, ως εκ τούτου, θα θέσει σε κίνδυνο την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ και ένα σημαντικό μέτρο της δύναμης των ΗΠΑ στον κόσμο ...

    "Δεν είναι ότι το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας πρόκειται να καταστεί το κυρίαρχο πρότυπο πληρωμών ... Αλλά θα μπορούσε να γίνει ένα πρότυπο, δημιουργώντας ένα παράλληλο σύστημα με το οποίο θα αποφευχθεί ο μεγάλος βραχίονας του κανονισμού των ΗΠΑ".

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δεν φαίνονται έτοιμες για την πρόκληση της Κίνας για το μέλλον των χρημάτων. Ο Jerome H. Powell, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, δήλωσε τον Μάρτιο ότι σε αυτό το στάδιο η Fed εξετάζει μόνο εάν υπάρχει ανάγκη για ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας. Είπε επίσης πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού δολαρίου μόνο εάν πιστεύουν ότι υπήρχε σαφής χρήση και εάν η ιδέα είχε ευρεία δημόσια και πολιτική συμμετοχή, σύμφωνα με τους New York Times. «Το κοινό θέλει ή χρειάζεται μια νέα ψηφιακή μορφή χρημάτων της κεντρικής τράπεζας για να συμπληρώσει αυτό που είναι ήδη ένα πολύ αποδοτικό, αξιόπιστο και καινοτόμο πεδίο πληρωμών;» είπε ο Πάουελ.

"Δεν είναι μόνο οι αμερικανικές νομισματικές αρχές που υποτιμούν την απειλή που θέτει η κυριαρχία του δολαρίου από τον πρωτοποριακό συνδυασμό ψηφιακού νομίσματος και ηλεκτρονικών πληρωμών της Κίνας", έγραψε πρόσφατα ο καθηγητής του Στάνφορντ Νιαλ Φέργκιουσον. "Αντιμετωπίζουν επίσης τις χρηματοοικονομικές καινοτομίες που βασίζονται σε blockchain που προσφέρουν την καλύτερη εναλλακτική λύση στο e-yuan της Κίνας, όπως οι gatecrashers στο δικό τους αποκλειστικό πάρτι".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail