Το εμπάργκο ΗΠΑ-Καναδά απειλεί τις τουρκικές πωλήσεις όπλων - αναλυτής

A Turkish T129 attack helicopter, image via Wikipedia
Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς με το εμπάργκο εμποδίζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να πουλήσει εγχώρια drones και ελικόπτερα σε άλλες χώρες, σημειώνει ο Burak Bekdil σε ανάλυση για το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat την Παρασκευή.

«Η Άγκυρα έχει βρει μια εταιρική νομική λύση σε αυτό το πρόβλημα, αλλά μπορεί να αποτύχει να ξεπεράσει την πολιτική ώθηση πίσω από τους περιορισμούς στις εξαγωγές», δήλωσε ο Bekdil.

Ανέφερε τη συμφωνία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιτεύχθηκε από την Τουρκία με το Πακιστάν για να πουλήσει 30 από τα ελικόπτερα Τ129 ATAK, τα οποία επισημαίνει ο Bekdil «φέρεται να είναι γηγενή αλλά στην πραγματικότητα παράγονται με ιταλική-βρετανική άδεια».

Αυτή η πώληση, μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες όπλων της Τουρκίας ποτέ, μπλοκαρίστηκε από την Ουάσινγκτον καθώς το T129 τροφοδοτείται από δύο κινητήρες turboshaft LHTEC T800-4A, ο οποίος κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Honeywell και της βρετανικής εταιρείας Rolls-Royce. Κατά συνέπεια, η Τουρκία χρειάζεται αμερικανικές άδειες εξαγωγής εάν θέλει να εξάγει το εγχώριο ελικόπτερο.

Η Τουρκία, την οποία ο Bekdil χαρακτήρισε «απελπισμένη» για να πραγματοποιήσει την πώληση των T129 στο Πακιστάν, προσέφερε στο Ισλαμαμπάντ ένα πιστωτικό όριο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017. Τον περασμένο Μάρτιο, το Πακιστάν συμφώνησε να παρατείνει τη συμφωνία για άλλους έξι μήνες με την ελπίδα ότι θα αποκτήσει άδεια εξαγωγής από την Ουάσινγκτον .

Επικαλούμενος τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην βιομηχανία όπλων της Τουρκίας για την αμφισβητούμενη αγορά των ρωσικών πυραύλων αεροπορικής άμυνας του μέλους του ΝΑΤΟ, ο Bekdil  δήλωσε ότι μια κίνηση δεν ήταν πιθανή.

«Αυτά είναι κακά νέα για την ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας - ειδικά σε μια εποχή που η TAI, η κρατική αεροδιαστημική μονάδα της Τουρκίας, πλησιάζει στο να κερδίσει συμβόλαιο για την πώληση του T129 στις Φιλιππίνες», πρόσθεσε.

Η Τουρκία αρχίζει να αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα όσον αφορά την εξαγωγή των τοπικά οπλισμένων drones Bayraktar TB2, τα οποία γίνονται δημοφιλή σε πολλές χώρες. Και εδώ, το πρόβλημα για την Άγκυρα είναι ότι τα βασικά μέρη του TB2 αποτελούνται από εξαρτήματα κατασκευασμένα από το εξωτερικό.

Στις 12 Απριλίου, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι ακύρωσε 29 στρατιωτικές άδειες εξαγωγής στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφικών μηχανών ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων Wescam που κατασκευάζονται από την L3Harris και χρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη TB2, τα οποία ο Bekdil είπε ότι είναι «η καρδιά ολόκληρου του συστήματος του drone».

Ο Καναδάς ακύρωσε τις άδειες μετά την εξαγωγή της τεχνολογίας σε τουρκικά αεροσκάφη στο Αζερμπαϊτζάν χωρίς την άδεια της Οτάβα. Τα αεροσκάφη TB2 χρησιμοποιήθηκαν καταστροφικά στον πόλεμο του περασμένου έτους μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σχετικά με την αμφισβητούμενη περιοχή Nagorno-Karabakh.

Ο Bekdil είπε ότι παρόλο που οι Τούρκοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το εμπάργκο «για σκοπούς εγχώριας προπαγάνδας», οι περισσότεροι και πιθανοί αγοραστές τουρκικών drones θέλουν το TB2 «με καναδικούς αισθητήρες, κάτι που δεν είναι πλέον πιθανό».

Είπε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για την τουρκική Aselsan να κατασκευάσει πλήρως αυθεντικές ηλεκτρο-οπτικές κάμερες CATS.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ελπίζει να πουλήσει TB2 στο Μαρόκο, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να αγοράσει ξεχωριστά τα καναδικά εξαρτήματα, δήλωσε ο Bekdil. «Εξάλλου, ο Καναδάς κάνει εμπάργκο στην Τουρκία, όχι στο Μαρόκο ή στους άλλους μελλοντικούς αγοραστές του TB-2».

«Είναι αλήθεια ότι το εμπάργκο συστημάτων όπλων επιβάλλεται στη χώρα τελικού χρήστη και όχι στη χώρα παραγωγής», δήλωσε ο αναλυτής. «Με άλλα λόγια, εάν οι ΗΠΑ δεν βλέπουν κανένα κακό στο Πακιστάν (ή στις Φιλιππίνες) να χρησιμοποιούν τουρκικά ελικόπτερα T129, μπορεί να εκδώσει άδειες εξαγωγής για τον κινητήρα LHTEC T800-4A για τις συμβάσεις Τουρκίας-Πακιστάν (ή Τουρκίας-Φιλιππίνων)».

Για παρόμοιους λόγους, ο Μπεκντίλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Καναδά μπορεί να ελέγξει μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Μαρόκου για την πώληση drones TB2. Αλλά ταυτόχρονα «η πολιτική δεν βασίζεται πάντα στην καθαρή νομιμότητα», πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail