Ο αντιπρόεδρος της Ιαπωνίας έβαλε "φωτιά" στην Κίνα: Να υπερασπιστούμε μαζί με τις ΗΠΑ την Ταϊβάν

twitter.com/USARJ_PAO
Freepen.gr - Το Πεκίνο εκδίδει διαμαρτυρία αφού η Ιαπωνία επισημαίνει ότι θα ενταχθεί στις ΗΠΑ για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης

Το Πεκίνο προειδοποίησε το Τόκιο ότι επιδεινώνει τις διμερείς σχέσεις, αφού ο αντιπρόεδρος της Ιαπωνίας, Taro Aso πρότεινε η χώρα να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, μεταδίδει το RT.

«Εάν συνέβαινε ένα μεγάλο περιστατικό [στην Ταϊβάν], δε θα ήταν καθόλου περίεργο εάν κατέληγε σε μια κατάσταση που θα απειλούσε την επιβίωση», δήλωσε ο Aso κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τόκιο τη Δευτέρα. "Εάν συμβεί αυτό, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πρέπει να υπερασπιστούν την Ταϊβάν μαζί".

Ισχυρίστηκε ότι μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν θα απειλούσε την εδαφική κυριαρχία της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι «η Οκινάουα θα μπορούσε να είναι η επόμενη».

Ο Aso, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, όντας ένα από τα τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που είναι μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν καταδίκη από το Πεκίνο. Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι παρατηρήσεις του Aso «έβλαψαν το πολιτικό θεμέλιο των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας».

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την σταθερή αποφασιστικότητα, την σταθερή βούληση και την τεράστια ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία», είπε.

Το Πεκίνο διεκδίκησε κυριαρχία έναντι της Ταϊβάν, και σύμφωνα με την πολιτική της «Μίας Κίνας» επιδιώκει την «ειρηνική επανένωση» μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και του νησιού.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας για την επέτειο των 100 χρόνων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Πρόεδρος Xi Jinping είπε ότι «η επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν και η πραγματοποίηση της πλήρους επανένωσης της Κίνας είναι μια ιστορική αποστολή και μια αναλλοίωτη δέσμευση του κόμματος».

Δεν είναι σαφές εάν η Ιαπωνία θα μπορούσε ακόμη και να κινητοποιήσει τον στρατό της σε περίπτωση επίθεσης στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, το Τόκιο εξουσιοδοτείται να αναπτύσσει τις δυνάμεις της αυτοάμυνας μόνο για την εθνική άμυνα. Ωστόσο, το 2015, η χώρα ενέκρινε νέους νόμους ασφαλείας που επέτρεπαν στρατιωτική δράση σε καταστάσεις που θεωρούνταν απειλή για την επιβίωση της Ιαπωνίας.

Σε μια δήλωση που ακολούθησε, το Τόκιο φαινόταν απρόθυμο να διπλασιάσει τις παρατηρήσεις του Aso. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πολιτική έναντι της Ταϊβάν, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Katsunobu Kato τόνισε ότι η Ιαπωνία έχει δεσμευτεί για «άμεσο διάλογο μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών με ειρηνικό τρόπο».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail