ΑΝΑΛΥΣΗ - Θα μετατραπεί η Μαύρη Θάλασσα σε ρωσική λίμνη;

Από τα τέλη του 18ου αιώνα, η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο μάχης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Η πίεση στη Μαύρη Θάλασσα και τα Τουρκικά Στενά έγινε αισθητή συνεχώς από εκείνη την εποχή λόγω της πολιτικής της Ρωσίας να επιδιώκει να βγει στα ζεστά νερά. Αν και η ισορροπία που επιτεύχθηκε στην περιοχή με την υπογραφή της Σύμβασης του Montreux το 1936 καταστράφηκε από τα αιτήματα της Ρωσίας μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η αποτροπή παρασχέθηκε σε κάποιο βαθμό με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Fatih Yurtsever* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

 Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, είναι δίκαιο να πούμε ότι η ρωσοτουρκική συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα έφτασε σε ένα ορισμένο επίπεδο με τη ναυτική δύναμη της Μαύρης Θάλασσας (BLACKSEAFOR), ένα πρόγραμμα ναυτικής συνεργασίας που αποσκοπεί στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ περιφερειακών κρατών. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, οι δύο χώρες δεν κατάφεραν ποτέ να δημιουργήσουν μια σταθερή σχέση.

Με την εκκαθάριση στρατιωτικών αξιωματικών μετά από απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, οι περιφερειακές χώρες άρχισαν να αμφισβητούν την επάρκεια και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων. Δύο μήνες μετά τις 15 Ιουλίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας Valery Gerasimov έθεσε το ζήτημα σε συνάντηση αξιολόγησης της άσκησης Kavkaz-2016, δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον ο κύριος της Μαύρης Θάλασσας.

«Πριν από αρκετά χρόνια, οι ικανότητες μάχης του ρωσικού στόλου [της Μαύρης Θάλασσας] ήταν σε έντονη αντίθεση με αυτές του τουρκικού ναυτικού, όταν ειπώθηκε ότι η Τουρκία ήταν ουσιαστικά ο κυρίαρχος της Μαύρης Θάλασσας. Τώρα όλα είναι διαφορετικά », δήλωσε ο Γκερασίμοφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η Ρωσία εκσυγχρονίζει το ναυτικό της την τελευταία δεκαετία για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκτήσει ένα Blue Water (προβολής ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις) Πολεμικό Ναυτικό. Αυτή η τάση εκσυγχρονισμού ενίσχυσε τη δύναμη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας. Η Ρωσία διαθέτει έναν πιο ισχυρό στόλο της Μαύρης Θάλασσας με τα νεότερα ναυτικά της περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των φρεγατών Ναυάρχου Γκορσκόφ και Ναύαρχου Γρηγορόβιτς, των κορβετών κατηγορίας Buyan-M και των εξαιρετικά ήσυχων και βελτιωμένων υποβρυχίων κατηγορίας Kilo. Οι φρεγάτες της κατηγορίας Ναύαρχος Γκόρσκοφ είναι εξοπλισμένες με τον υπερηχητικό πυραύλο Tsirkon, ο οποίος θεωρείται ασταμάτητος με τη σημερινή τεχνολογία. Επιπλέον, οι κορβέτες της κατηγορίας Buyan-M είναι ικανές να εκτοξεύσουν πυραύλους Kalibr. Το 2017, η Ρωσία απέδειξε την ικανότητα του πυραύλου εκτοξεύοντάς τον από μια κορβέτα κλάσης Buyan στην Κασπία Θάλασσα και χτυπώντας στόχους του ISIS στη Συρία.

Εκτός από τις μονάδες επιφανείας, η Ρωσία ενίσχυσε τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας με έξι αναβαθμισμένα υποβρύχια κατηγορίας Kilo, αυξάνοντας τα υποβρύχια από ένα σε επτά. Η Ρωσία διαθέτει επίσης το κινητό παράκτιο σύστημα πυραύλων Bastion-P, το οποίο έχει αποτελεσματική εμβέλεια 350 χλμ. και μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Μαύρης Θάλασσας. Το παράκτιο πυραυλικό σύστημα αποτελεί σημαντική απειλή για τα πλοίας επιφανείας.

Εν τω μεταξύ, ο γηράσκων στόλος της Τουρκίας πάσχει από τις κυρώσεις CAATSA που επέβαλαν οι ΗΠΑ λόγω της αγοράς των S-400. Η Τουρκία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προμήθεια υλικού αμυντικού συστήματος από δυτικές χώρες για αρκετά χρόνια λόγω της αυξανόμενης σχέσης της με τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, τα εγχώρια αμυντικά έργα της Τουρκίας έχουν επιταχυνθεί. Ωστόσο, τα έργα φαίνεται να χρειάζονται πολύ χρόνο λόγω έλλειψης επαρκούς οικονομικής ισχύος, εμπειρίας και τεχνογνωσίας.

Επί του παρόντος, η ικανότητα αεράμυνας του τουρκικού στόλου είναι ασθενής. Ο πυραύλος αεροπορικής άμυνας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είναι το SM-1, το οποίο έχει εμβέλεια 25 ναυτικά μίλια και εκτοξεύεται από φρεγάτες κλάσης Perry. Παρόλο που τα συστήματα χειρισμού και ελέγχου έχουν ανανεωθεί ως μέρος ενός εγχώριου προγράμματος εκσυγχρονισμού, η μέση ηλικία των φρεγατών της κατηγορίας Perry είναι περίπου 40 έτη. Οι καταστροφείς εναέριας άμυνας TF-2000 θα αντικαταστήσουν αυτές τις φρεγάτες στο μέλλον, αλλά το έργο βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού. Σύμφωνα με τους Τούρκους αμυντικούς αναλυτές, δεν θα λειτουργήσουν μέχρι το 2030.

Το τουρκικό ναυτικό δεν θα λάβει στενή αεροπορική υποστήριξη σε σύγκρουση λόγω της αριθμητικής και τεχνολογικής υπεροχής της ρωσικής αεροπορίας. Η απουσία παράκτιων πυραύλων στην Τουρκία περιπλέκει περαιτέρω τις λειτουργίες A2 / AD (Anti Access / Area Denial). Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, τα οποία έχουν πρόσφατα επιτύχει σε πολλές συγκρούσεις, δεν φαίνεται να έχουν καμία πιθανότητα εναντίον ρωσικών φρεγατών εξοπλισμένων με ραντάρ AESA και πυραύλους αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς. Σε αυτήν την περίπτωση, τα υποβρύχια της Τουρκίας θα είναι η μόνη απειλή για τον ρωσικό στόλο. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο η Τουρκία, η οποία ασχολείται με ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, να αναπτύξει ολόκληρο τον υποβρύχιο στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία, της οποίας το ναυτικό έχει εξαντληθεί λόγω καθυστερημένων έργων και δεν μπόρεσε να ανανεώσει το εκπαιδευμένο σώμα αξιωματικών της μετά τις 15 Ιουλίου, φαίνεται ότι δεν έχει καμία πιθανότητα αν μείνει μόνη της εναντίον της Ρωσίας.

Τα αμυντικά έργα πρέπει να έχουν προτεραιότητα για την αποκατάσταση της ισορροπίας στον Εύξεινο Πόντο. Οι πυραύλοι ATMACA, τους οποίους η Τουρκία έχει αναπτύξει και δοκιμάσει, πρέπει να εκτοξεύονται από την ακτή. Θέση σε λειτουργία των υποβρυχίων κατηγορίας Reis, τα οποία θα διαθέτουν air-ind

Η ένταξη σε υπηρεσία των υποβρυχίων κλάσης Reis, τα οποία θα διαθέτουν ανεξάρτητο από τον αέρα σύστημα πρόωσης, το συντομότερο δυνατό, θα ήταν ανώτερα από τα ρωσικά υποβρύχια στη Μαύρη Θάλασσα και θα αποτελούσε πραγματική απειλή για τις δυνάμεις επιφανείας. Το έργο φρεγάτας κλάσης ISTIF, το οποίο προχωρά αργά, πρέπει να επιταχυνθεί και αυτά τα πλοία θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις παρωχημένες φρεγάτες κλάσης MEKO. Το έργο του αντιτορπιλικού αεροπορικής άμυνας TF-2000 θα πρέπει να προχωρήσει και να ξεκινήσει η κατασκευή του πλοίου. Αυτά τα πλοία, εξοπλισμένα με το σύστημα αεράμυνας SIPER και τον πύραυλο επίθεσης GEZGIN, θα ανατρέψουν τη ζυγαριά προς όφελος της Τουρκίας.

Αν και η Τουρκία σκοπεύει να ενισχύσει τη ναυτική της δύναμη μέσω προσπαθειών εκσυγχρονισμού, οι εκκαθαρίσεις που συνέβησαν μετά τις 15 Ιουλίου είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου μέρους του εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού του Τουρκικού Ναυτικού. Ως αποτέλεσμα της εμπειρίας της στη Συριακή σύγκρουση, καθώς και των σύγχρονων και ισχυρών συστημάτων αέρος-επιφάνειας και υποβρυχίων της, η Ρωσική Ομοσπονδία διαθέτει το πιο τρομερό ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει μια ρωσική λίμνη.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail