Η Κρισιμότερη στιγμή από το 1974 για την Κύπρο

SAVA86 / pixabay
Ο αρθρογράφος του «Φιλελεύθερου» και συγγραφέας, Κώστας Βενιζέλος μιλώντας σήμερα στον 98.4, ανέλυσε γιατί η Τουρκία του Ερντογάν έχει στρατηγικά επιλέξει την αναβάθμιση της παρέμβασης της στη Κύπρο και όχι μόνο με την υπόθεση της Αμμοχώστου, επιδιώκοντας με ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα να ελέγξει πλήρως την Κύπρο, μετατρέποντας σε αυτή τη φάση τα τμήματα που κατέχει μετά την εισβολή του 1974 σε στρατηγικό ορμητήριο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Λευκωσία και Αθήνα πρέπει να βγουν από την αδράνεια και να αντιληφθούν ότι το Κυπριακό εισέρχεται στην κρισιμότερη φάση του από το 1974 με την Τουρκία να έχει επιλέξει στρατηγικά την δημιουργία νεών δεδομένων στα κατεχόμενα εδάφη. 

Ειδικά για την Αμμόχωστο σημείωσε με νόημα, ότι το πρώτο βήμα αναμένεται να είναι ο αποχαρακτηρισμός της πιλοτικής περιοχής από στρατιωτικής σε κατοικημένη, η οποία θα τεθεί υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους και που αφορά το 17 % της Αμμοχώστου, όπου δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα εποικισμός. 

Και εδώ, είπε το πρόβλημα είναι διπλό: Πέραν του γεγονότος ότι και η Αμμόχωστος θα τεθεί υπό τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης, αναμένεται ότι ο Ερντογάν θα καλέσει τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να κάνουν αίτηση για αποκατάσταση, ανταλλαγή ή αποζημίωση, στη λεγόμενη επιτροπή του κατοχικού καθεστώτος. Ο φόβος είναι ότι θα συμφωνήσουν να το πράξουν τα μέλη μίας ομάδας κατοίκων της πόλης, που υποστηρίζουν δυστυχώς την όποια λύση τεθεί στο τραπέζι.

Ο καθένας καταλαβαίνει και νοιώθει τον πόθο της επιστροφής στις εστίες τους, αλλά σε τούτη τη φάση θα εξυπηρετηθούν μόνο τα σχέδια του Ερντογάν. Πάντως, για μία ακόμη φορά έχουμε να κάνουμε με ένα ανεξέλεγκτο Ερντογάν. Με τα σημερινά δεδομένα δεν νομίζω ότι θα σταματήσει. Μαζί με αυτό, έχουμε και την απαράδεκτη έκθεση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δεν άκουσε ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει την μεγαλύτερη πρόκληση από την εισβολή. Δυστυχώς, ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει «κόλαση» την 20η Ιουλίου για τον Ελληνισμό της Κύπρου. 

Το θέμα είναι πως κι αν θα αντιδράσει η Αθήνα, ώστε μαζί με την Λευκωσία να ενεργοποιήσουν Ε.Ε. και ΟΗΕ για να αποκρουστεί η νέα κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail