Πρέπει να πέσει μεγάλη πείνα, για να δαμαστεί η Κίνα

mohamed_hassan / pixabay
Πρέπει να πέσει μεγάλη πείνα, για να δαμαστεί η Κίνα. (2020: Στο 2,3% έπεσε το ποσοστό ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ, αλλά η Δύση αντιμετώπισε βαθειά οικονομική κρίση, ενώ η ανακοπή της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας δεν είναι διατηρήσιμη).

Περνώντας,  μέσα στο 2020, την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, με αφορμή τον ιό COVID-2019, ήλθε η ώρα να κάνουμε την απαραίτητη πρώτη αποτίμηση των, προφανώς, δυσμενών επιπτώσεων της ηθελημένης διόγκωσης της κρίσης αυτής, σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομίας. 

Ας δούμε, λοιπόν, την ποσοστιαία εξέλιξη του ΑΕΠ μιας σειράς χωρών, σε Δύση και Ανατολή, για να έχουμε μια σαφή εικόνα του τι έχει συμβεί :

Κίνα +2,3% 

ΗΠΑ -3,2%,

Γερμανία -5,1%, 

Γαλλία -8,3%, 

Ιταλία -8,8% 

Ισπανία -11%, 

Ιαπωνία -4,8% 

Ρωσία -3%, 

Τουρκία +1,8%.


Όπως έχουμε πει, η κρίση του COVID-2019, η οποία έχει πραγματικό υπόβαθρο, χρησιμοποιήθηκε, μέσω της διόγκωσης και των υπερβολών, στα ληφθέντα μέτρα, ως εργαλείο, για την συρρίκνωση του διεθνούς εμπορίου και το απότομο φρενάρισμα της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας της Κίνας, με όποιο κόστος για τις οικονομίες της Δύσης.

Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία, η προσωρινή αλήθεια είναι ότι το τμήμα των στρατηγιστών των δυτικών ελίτ, που υποστηρίζει την δραστική μείωση του παγκόσμιου εμπορίου, προκειμένου να δαμαστεί η ταχύτατη ανάπτυξη της Κίνας και να να ανασχεθεί η ανεξέλεγκτη πρωτοκαθεδρια της, στο όχι μακρινό μέλλον, κατάφερε να κατεβάσουν, σημαντικά, την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ, από το 6,8%, το 2019, στο 2,3%, το 2020.

Αυτό το ποσοστό ανάπτυξης μπορεί να είναι θετικό και να απέχει, μακράν, των αρνητικών ποσοστών των οικονομιών της Δύσης, είναι, όμως, το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, από το 1976, που πέθανε ο Μάο Τσετουνγκ. Και φυσικά, αυτό το γεγονός πρέπει να ληφθεί υπόψιν, με δεδομένο το ότι, με την, εν πολλοίς, τεχνητή διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του Σεπτεμβρίου του 2008, η Δύση κατάφερε να ρίξει, μακροπροθεσμα, τον ρυθμό ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ, από το 12%, στο 6,8%.

Είναι, όμως, δυνατό να διατηρηθεί, επί μακρόν, αυτός ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας;

Δεν φαίνεται να είναι, εάν λάβουμε υπόψη, τον φρενήρη ρυθμό ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ, κατά το β' εξάμηνο του περασμένου έτους. 

Η κινεζική οικονομία έχει ξαναφουλάρει τις μηχανές της και φαίνεται ότι επανέρχεται, στους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι, με δεδομένο ότι η κρίση του COVID-2019 έχει πεπερασμένα όρια, η παραμονή των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα του 2,3%, δεν αποτελεί πιθανό σενάριο, για το μέλλον.

Κακά τα ψέμματα, αλλά η ραγδαία υποβάθμιση της κινεζικής οικονομικής μεγέθυνσης, απαιτεί μια τεράστια μείωση του παγκόσμιου εμπορίου.

Πρέπει να πέσει μεγάλη πείνα, για να δαμαστεί η Κίνα.

Και η κρίση του COVID-2019 δεν είναι επαρκής, για έναν τέτοιο στόχο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail