Το «Τσέρνομπιλ της Σμύρνης» – Ραδιενεργή απειλή από τη Σμύρνη

Δίπλα στα σπίτια μιας συνοικίας της Σμύρνης υπάρχει μία χωματερή ραδιενεργών αποβλήτων. Απίστευτο; Όχι όταν συμβαίνει στην Τουρκία, όπου η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία.

Από: tribune.gr

Η ιστοσελίδα dokuz8NEWS @dokuz8news κατήγγειλε με ανάρτησή της στο Twitter, ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στη χωματερή εντοπίστηκαν να είναι 7.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Γκαζιεμίρ της Σμύρνης υπάρχει χωματερή ραδιενεργών αποβλήτων, η οποία σήμερα αποτελεί τεράστιο οικολογικό κίνδυνο για την περιοχή που συνορεύει με το Αιγαίο πέλαγος.

Να σημειωθεί ότι η προέλευση των ραδιενεργών αποβλήτων είναι άγνωστη, η χωματερή εντοπίστηκε πριν από 14 χρόνια, στην οποία μη καταχωρισμένα ισότοπα europium 152 και 154 μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και απορρίφθηκαν εκεί.

Το εργοστάσιο στην περιοχή έκλεισε πριν από πολλά χρόνια, αλλά τα επίπεδα ακτινοβολίας συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο.

Το παλιό εργοστάσιο μολύβδου στη Γκαζιεμίρ, γνωστό ως το «Τσέρνομπιλ της Σμύρνης», εξακολουθεί να αποτελεί απειλή εξαιτίας των ραδιενεργών υλικών που θάφτηκαν στο έδαφος πριν από χρόνια.

Η τοπική κοινωνία πραγματοποιεί συχνά διαμαρτυρίες με αίτημα τον καθαρισμό της περιοχής, αν και όπως γνωρίζουμε εάν μία περιοχή μολυνθεί από ραδιενέργεια δεν καθαρίζεται, εκκενώνεται.

Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Κανείς από τους κατοίκους δεν γνωρίζει πώς τα ραδιενεργά απόβλητα μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν δίπλα στα σπίτια τους, αλλά οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων γνωρίζουν πολύ καλά.

Πολλοί ντόπιοι αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail