Η ιστορία των βρετανικών προτεκτοράτων οδηγεί σε εμφύλιους και διαλύει έθνη και εθνότητες

LucieLucy / pixabay
Η ιστορία των βρετανικών προτεκτοράτων οδηγεί σε εμφύλιους και διαλύει έθνη και εθνότητες - Δε θα την πάω μακριά την βαλίτσα με αυτό το άρθρο. Θυμίζω μονάχα μερικές χώρες και θα καταλάβετε αμέσως το νόημα.

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Φάκελος Αφγανιστάν. Στις αρχές του Αιώνα η Βρετανία ήταν η προστάτιδα δύναμη που εγκαθίδρυσε τον δυτικό τρόπο ζωής στο Αφγανιστάν. Για την ακρίβεια προσπάθησε να τον επιβάλει με τη δύναμη των όπλων. Λίγα χρόνια αργότερα και αφού οι Βρετανοί τα έκαναν θάλασσα ήρθαν οι Ρώσοι. Φεύγοντας την δεκαετία του 90 οι Ρώσοι άφησαν μια χώρα ρημάδι όπου κυριαρχούσαν και κυριαρχούν ακόμα στο μεγαλύτερο μέρος οι πολέμαρχοι και στο υπόλοιπο οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι. Με τους Αμερικανούς δεν άλλαξε τίποτα, μόνον οι σημαίες στα κτίρια των Ρώσων... Φυσικά όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των φιλοδυτικών και των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα.

Φάκελος Υεμένη. Από που να το πιάσεις και που να το τελειώσεις. Η Υεμένη ήταν η υποδειγματική χώρα - προτεκτοράτο του στέμματος. Μέχρι την δεκαετία του 1970 όπου η εμπλοκή του στέμματος στα εσωτερικά της χώρας ανέβασε με γοργούς ρυθμούς τον εξτρεμισμό. Οι Βρετανοί προσπάθησαν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί με αποτέλεσμα να χάσουν οριστικά και αμετάκλητα τον έλεγχο της χώρας. Από τη χώρα των ονειρικών διακοπών του 1965, η Υεμένη μέσα σε 5 χρόνια έγινε το πιο επικίνδυνο μέρος στον πλανήτη Γη. Φυσικά και εκεί μέχρι τις μέρες ο ίδιος ακριβώς διαχωρισμός και φυσικά ο ίδιος εμφύλιος...

Φάκελος Συρία. Η υποτιθέμενη ζώνη επιρροής της Γαλλίας, την οποία όμως δεν τήρησαν οι Βρετανοί με αποτέλεσμα το 1945 να οδηγηθούμε στην Κρίση του Λεβάντε και την εισβολή των Βρετανών μέσω της Ιορδανίας στη Συρία με την εντολή μάλιστα εάν απαιτηθεί να εμπλακούν και με τις συμμαχικές γαλλικές δυνάμεις! Φυσικά και εκεί χρησιμοποιήθηκε ο λαός που διασπάσθηκε με τις γνωστές συνέπειες. Βέβαια εκεί η οικογένεια Άσαντ για 50 χρόνια κατάφερε το ακατόρθωτο. Να μη γίνει πόλεμος, μέχρι που ήρθαν οι "σωτήρες Αμερικάνοι" όπου έριξαν λεφτά προκειμένου να δημιουργήσουν ανάχωμα στην Αλ Κάιντα και να δημιουργηθεί το άλλο έκτρωμα που λέγεται ισλαμικό χαλιφάτο. Και στη Συρία την δουλειά την ξεκίνησε η Βρετανία... Και στη Συρία υπάρχει εμφύλιος μέχρι και στις μέρες μας.

Φάκελος Λιβύη. Άλλη μια ΥΕΜΕΝΗ... Δεν χρειάζεται ανάλυση, τα ζούμε έντονα τους τελευταίους μήνες.

Φάκελος Ιράν. Ουπς... τι είπα τώρα ε;; Και όμως η Βρετανία και η Ρωσία έπαιξαν το ίδιο παιχνίδι ακριβώς όπως και στο Αφγανιστάν, μόνον που εκεί το παιχνίδι το έπαιξαν λίγες δεκαετίες νωρίτερα, εκεί στον Β΄Π.Π. Το χάος που προκάλεσε ο Γουίνστον Τζόρτιλ τότε έφερε την εμπλοκή των Αμερικανών. Μόνον που οι Ιρανοί δεν είναι αυτή η πάστα Αράβων που είχαν μάθει μέχρι τότε. Τους πήρε 20 χρόνια να διώξουν τους δυτικούς και θυσίασαν την τύχη του λαού στους μουσουλμάνους εξτρεμιστές.

Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις χώρες: Η εμπλοκή της Βρετανίας - μάλιστα η περιοχή την δεκαετία του 60 λεγόταν η Αυτοκρατορία της Ερήμου Empire of Sant - και κυρίως η εμπλοκή των συμφερόντων της ΒΡ. H Βρετανία είναι η βασική αιτία για το χάλι που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή και το χειρότερο είναι ότι από το πάθημα της δεν έχει μάθει απολύτως τίποτα. Συνεχίζει την ίδια ιστορία ξανά ξανά.

Το άρθρο ήταν μια μικρή εντελώς περιληπτική ιστορική εισαγωγή. Σε επόμενες παρεμβάσεις θα το συνδέσω με τα δικά μας τα χαΐρια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail