Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την αντικατάσταση των υποβρυχίων 209

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Επιχειρησιακή αξιοπλοΐα υποβρυχίων κλάσης “209” (Τύπου “Γλαύκος”-“Ποσειδών”», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος απήντησε τα εξής:

«Σας γνωρίζω τα ακόλουθα: Στην εγκεκριμένη Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020-2034, προβλέπεται η σταδιακή αντικατάσταση των υποβρυχίων (Υ/Β)τ. 209. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναληφθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες από τη νομοθεσία και τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό, για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών καθορισμού επιχειρησιακών απαιτήσεων προκειμένου το εξοπλιστικό πρόγραμμα πρόσκτησης κατάλληλων μονάδων να συμπεριληφθεί στον υπό εκπόνηση Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ). 

Σε κάθε περίπτωση,η συντήρηση των Υ/Β τ. 209 τελείται περιοδικά σύμφωνα με την εν ισχύι επισκευαστική πολιτική, όπως καθορίζεται από τα σχετικά θεσμικά κείμενα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), αλλά και εκτάκτως όποτε αυτό απαιτηθεί. Το σύνολο των συστημάτων των Υ/Β επιθεωρούνται τεχνικά, συντηρούνται και επισκευάζονται από τους επισκευαστικούς φορείς του ΠΝ και τα πληρώματα των Υ/Β σύμφωνα με τα κατασκευαστικά σχέδια και τα εγχειρίδια.

Δεδομένου ότι,τα ευρήματα των επιθεωρήσεων αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατασκευαστικές οδηγίες και προδιαγραφές, η κατάσταση των Υ/Β είναι εξαιρετική, ενώ ο ωφέλιμος χρόνος ζωής των Υ/Β εξετάζεται με οικονομοτεχνικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα εκτέλεσης των απαραίτητων συντηρήσεων για την διατήρηση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των σχεδιαστικών επιδόσεων των Υ/Β, σε συνάρτηση με τη δυνατότητα αντιμετώπισης των φθορών σε αποδεκτό κόστος και χρόνο.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, η επιχειρησιακή ικανότητα των Υ/Β αξιολογείται συνεχώς, τόσο μέσω των περιοδικών επιθεωρήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΝ, όσο και μέσω της διαρκούς δραστηριότητάς τους στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρησιακών αποστολών».

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.