Τα περίπτερα εκπέμπουν "SOS"

Με την κρίση του 2008 παρομοιάζουν οι περιπτερούχοι την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε και οδηγεί σε δυσμενή θέση περίπου το 50% των περιπτέρων. Μετά το 2010 έκλεισαν τα μισά περίπτερα, ενώ σήμερα σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων, το 50% μπορούν να χαρακτηριστούν "ανοιχτά - κλειστά”, δηλαδή λειτουργούν αλλά έχουν πολύ χαμηλές εισπράξεις. Από τα 11.000 περίπτερα που υπήρχαν πριν 10 χρόνια, σήμερα λειτουργούν περίπου 5.500-5.700. 
 

Αν και κατά τη διάρκεια του lockdown πολλά περίπτερα έμειναν ανοιχτά, ο τζίρος μειώθηκε κατακόρυφα καθώς η κίνηση ειδικά στις πιο τουριστικές περιοχές ήταν σχεδόν μηδενική. Το ίδιο ισχύει και για τους περιπτερούχους που βρίσκονται σε περιοχές με έντονη δραστηριότητα σε εστιατόρια, μπαρ, καφέ που επίσης είδαν τον κόσμο να εξαφανίζεται και τα έσοδα να βυθίζονται.

Θ. Μάλλιος: Τα κέντρα των πόλεων δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων, Θεόδωρος Μάλλιος, μίλησε στο Capital.gr και περιέγραψε την κατάσταση: "Τα κέντρα των πόλεων έπαθαν μεγάλο στραπάτσο”, σημείωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως οι βασικές παράμετροι ήταν ο τουρισμός, η μειωμένη κίνηση στην αγορά και η τηλεργασία. 

Όπως τόνισε ο κ. Μάλλιος, "πολλές υπηρεσίες και χώροι εργασίας είναι στο κέντρο με αποτέλεσμα η τηλεργασία να έκοψε και αυτή την κίνηση για τα περίπτερα. Το κέντρο δεν είχε επισκεψιμότητα λόγω των κλειστών καταστημάτων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.” 

Παράγοντας που επίσης επηρεάζει τον τζίρο των περιπτέρων είναι και η επέκταση των καταστημάτων μικρής λιανικής που είναι και σε πλατφόρμες ντελίβερι.

"Μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν και τα περίπτερα στους μεγάλους δρόμους όπως η Μεσογείων στην Αθήνα γιατί αυτά δεν έχουν γειτονιά, ζουν από τα αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δουλεύουν περίπου με το 20% του κανονικού τζίρου τους”, πρόσθεσε ο κ. Μάλλιος.

"Τα περίπτερα είναι στο όριο και γενικά είμαστε απαισιόδοξοι σχετικά με τον τουρισμό που αναμένει η χώρα το επόμενο διάστημα”, ανέφερε και συμπλήρωσε πως "για μας είναι δραματική η κατάσταση γιατί δεν πηγαίνουμε ούτε μπρος ούτε πίσω. Θα θέλαμε να συνεχιστεί η ένταξή μας στις πληττόμενες επιχειρήσεις γιατί ο τζίρος μας δεν πρόκειται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα”.

Τι πληρώνει ένα περίπτερο;

Το ύψος του μισθώματος κυμαίνεται από τα 200 ευρώ έως και τα 5.000 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον ιδιοκτήτη και τον τζίρο της επιχείρησης. Τα περίπτερα εντάχθηκαν στις επιχειρήσεις που δικαιούνται "κούρεμα” ενοικίου 40% και μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει και αναδρομική ισχύ για τους πρώτους μήνες της πανδημίας. 

Το παράδοξο ιδιοκτησιακό καθεστώς

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτέρων λειτουργεί με επιχειρηματίες που μισθώνουν το περίπτερο, το οποίο συνήθως ανήκει είτε σε άτομο με αναπηρική ιδιότητα είτε σε κάποιο δήμο. Οι δήμοι αναλαμβάνουν να διαθέσουν βασιζόμενοι σε κοινωνικά κριτήρια ή βάση δημοπρασίας όσα περίπτερα μένουν χωρίς ιδιοκτήτη.

Αρχικά, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα περίπτερα πωλούσαν καπνοβιομηχανικά προϊόντα, ενώ στη συνέχεια έγιναν σημείο συνάντησης γιατί εκεί μπορούσε κανείς να βρει και εφημερίδες. Μετά άρχισε η πώληση ζαχαρωδών, αναψυκτικών και γλυκισμάτων σε συνδυασμό με την ύπαρξη τηλεφώνου, η οποία επίσης αύξησε την κίνηση στα περίπτερα. 

Σήμερα στα περίπτερα, με τα ψυγεία και τους καταψύκτες, πωλούνται προϊόντα που φτάνουν τους 2.500 κωδικούς.

Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το 1922 τα περίπτερα της χώρας παραχωρήθηκαν στην "Πανελλήνιον Ένωσιν Τραυματιών Πολέμου 1912-1921" από το υπουργείο Περιθάλψεως, στο πλαίσιο κάλυψης της ανάγκης αποκατάστασης των τραυματιών και αναπήρων του πολέμου. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου δίνονταν στα παιδιά ή στη σύζυγό του. Με τα χρόνια προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες στους δικαιούχους όπως σε ανθρώπους που τραυματίστηκαν από νάρκες, σε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τραυματίες του Δημοκρατικού Στρατού.

Το 2014 το υπουργείο Άμυνας (που είχε την ευθύνη της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας) αποφάσισε την απελευθέρωση των αδειών και έδωσε τη δυνατότητα απόκτησης περιπτέρου κατά 70% στους δήμους και κατά 30% σε άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους με βάση εισοδηματικά κριτήρια. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 76 του νόμου 4257/2014: "το 30% των ανωτέρω θέσεων, οι οποίες προσδιορίζονται κατόπιν δημόσιας κλήρωσης, παραχωρούνται με την καταβολή τέλους, βάσει του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και εφόσον πληρούται η προϋπόθεση του άρθρου 285 του ν. 3463/2006: α) σε άτομα με αναπηρία (Α.με.Α.), β) πολύτεκνους και γ) σε όσους μόνιμους αξιωματικούς, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς, δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς και οπλίτες θητείας συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στα πολεμικά γεγονότα της χρονικής περιόδου από την 20ή Ιουλίου έως την 20ή Αυγούστου 1974 στην Κύπρο”.

Ακόμη, σχετικά με το δικαίωμα χρήσης του 70% των θέσεων στο ίδιο άρθρο αναφέρεται: "η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των λοιπών θέσεων των περιπτέρων γίνεται με δημοπρασία, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί δημοπρασιών προς εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων, αποκλεισμένης της δυνατότητας απευθείας παραχώρησης αυτών”. Επίσης καταργήθηκε ο περιορισμός της εκμίσθωσης μόνο από φυσικά πρόσωπα και μόνο μιας άδειας και επετράπη η ενοικίαση από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με αυτόν τον νόμο έπαψε να ισχύει και η μεταβίβαση ή κληρονόμηση της άδειας. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail