Έγινε η έκπληξη στην Κροατία που επιλέγει τελικά γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale;

Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Jutarnji” της Κροατίας φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την αγορά μαχητικών αεροσκαφών της χώρας, επιλέγοντας την πρόταση της Γαλλίας για μαχητικά αεροσκάφη Rafale! Πρόκειται θεωρητικά για μια κακή εξέλιξη και για την Ελλάδα, εάν υποτεθεί ότι υπήρχαν σκέψεις να προχωρήσει σε επιπλέον παραγγελία Rafale (μεταχειρισμένα και καινούργια) εάν δεν επιλέγονταν από τους Κροάτες και ήταν διαθέσιμα.

Από: defence-point.gr

Όπως ανέφερε το DP χαρακτηριστικά: “Σε περίπτωση που οι Κροάτες δεν επιλέξουν το Rafale, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει αυτά τα 12 αεροπλάνα. Υπό την προϋπόθεση ότι θα διατεθούν στην ίδια τιμή (540 εκατομμύρια ευρώ), το κόστος για 12 μεταχειρισμένα και 12 καινούρια (πάντα με βάση την σύμβαση που πρόσφατα υπογράφηκε…), θα ανέλθει σε (540 + 2Χ530) 1,6 δισ. ευρώ. Οπότε μαζί με την υποστήριξη και τα πρόσθετα όπλα, θα διαμορφωθεί τελικά σε δύο περίπου δισεκατομμύρια ευρώ”.

Κακή εξέλιξη θα πρέπει να θεωρηθεί φυσικά και για την αμερικανική Lockheed Martin που προωθεί επιθετικά τα αναγεννημένα μαχητικά αεροσκάφη F-16, λόγω των αξιόλογων “πακέτων” αναβαθμίσεων και της απόφασης της αμερικανικής USAF να τα κρατήσει στο οπλοστάσιό της για μερικές δεκαετίες ακόμα.

Τα F-16 προωθούνται ως μια οικονομική και επιχειρησιακά άρτια επιλογή σε χώρες του πρώην “ανατολικού συνασπισμού” που σταδιακά αντικαθιστούν τα σοβιετικής προέλευσης αεροσκάφη τους με δυτικά. Ωστόσο, αν μετά τη γαλλική επιτυχία στην Ελλάδα ακολουθήσει η Κροατία, το Rafale της Dassault αποκτά μια νέα δυναμική που θα μπορούσε να αλλάξει βιομηχανικές ισορροπίες που θεωρούνταν δεδομένες στην περιοχή.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail