Η μπλόφα της IDF οδήγησε σε μαζική εναέρια επίθεση στο «Μετρό» της Χαμάς;

Israel Defense Forces @IDF
Περίπου στις 9 μ.μ. την Πέμπτη το βράδυ, η IDF άρχισε να συγκεντρώνει χερσαίες δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας. Μερικά θωρακισμένα και τάγματα πεζικού εντάχθηκαν στα τάγματα πυροβολικού που είχαν αναπτυχθεί ημέρες νωρίτερα για να χτυπήσουν τους στόχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Jerusalem Post - Yaakov Katz / Παρουσίαση Freepen.gr

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η IDF είπε ότι μια επίθεση στο έδαφος ήταν στο τραπέζι ως μια βιώσιμη επιλογή για τη συνέχιση της Επιχείρησης Guardians of the Walls. Η IDF χτύπησε σκληρά στους στόχους της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, αλλά στο έδαφος θα αναμενόταν να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά αν και με μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε την κίνησή του, λέγοντας την Πέμπτη ότι η εκστρατεία εναντίον της Χαμάς δεν είχε τελειώσει και ότι επίκειται περισσότερη ισραηλινή δράση.

Τα μεσάνυχτα, το αγγλόφωνο τμήμα του εκπροσώπου της IDF έγραψε στο Twitter: «Τα στρατεύματα του αέρος και του εδάφους της IDF επιτίθενται επί του παρόντος στη Λωρίδα της Γάζας».

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν το tweet, ερμηνεύοντας ότι σημαίνει πως το Ισραήλ έστειλε χερσαίες δυνάμεις στη Γάζα, ως μια σημαντική κλιμάκωση της τρέχουσας επιχείρησης και ένα σημάδι ότι τίποτε δεν είχε τελειώσει.

Ιστοσελίδες μέσων μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Washington Post και ABC, ανέφεραν την εισβολή. «Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, λέει ο ισραηλινός στρατός», ήταν το tweet που ανέδειξε η Washington Post.
Το θέμα ήταν ότι δεν υπήρχε επίθεση στο έδαφος. Ναι, η IDF είχε αναπτύξει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων, αλλά δε διέσχισαν τη Γάζα. Αυτό που συνέβη ήταν στον αέρα όπου 160 αεροσκάφη είχαν συγκεντρωθεί για μια μαζική βομβιστική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας. Στόχος τους ήταν αυτό που η IDF ονομάζει «Μετρό» της Χαμάς, ένα υπόγειο δίκτυο σηράγγων που η Χαμάς χρησιμοποιούσε για να αποθηκεύσει τα όπλα της και να μετακινηθεί σε όλη τη Γάζα κρυμμένη από ισραηλινά αεροσκάφη.

Το «Μετρό» είχε κατασκευαστεί τα χρόνια μετά τον πόλεμο του 2014 στη Λωρίδα της Γάζας, γνωστό επίσης στο Ισραήλ ως Επιχείρηση Προστατευτική Άκρη (Operation Protective Edge). Ήταν ένα δίκτυο δεκάδων χιλιομέτρων σηράγγων που διέσχιζαν τη Γάζα και παρείχαν ασφάλεια από ισραηλινές εναέριες επιδρομές.

Σύμφωνα με αναφορές, λόγω της ανάπτυξης κατά μήκος των συνόρων και των ειδήσεων που έδωσαν στα ξένα μέσα μαζικής εισβολής, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έστειλαν την πρώτη τους γραμμή άμυνας στις σήραγγες για να αρχίσουν να παίρνουν θέσεις. Αυτές ήταν οι αντιαρματικές πυραυλικές ομάδες και οι ομάδες με ρουκέτες που σκόπευαν να επιτεθούν στις εισερχόμενες ισραηλινές δυνάμεις.

Αυτό που δεν γνώριζαν αυτοί οι πράκτορες της Χαμάς ήταν ότι δεν υπήρχε επίθεση. Αντ 'αυτού, μόλις βγήκαν από τις σήραγγες, εκτέθηκαν στα ισραηλινά αεροσκάφη. Μέσα σε λίγα λεπτά, η επίθεση «Μετρό» προχώρησε. Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι το tweet σχετικά με την επίγεια επίθεση ήταν σκόπιμο και έγινε για να κάνει τη Χαμάς να πιστέψει ότι ήταν ασφαλές να μπει στις σήραγγες.
 
Πόσοι τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκαν στην επιχείρηση; Αυτό μένει να το δούμε. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της IDF, Hidai Zilberman δήλωσε την Παρασκευή το πρωί ότι ο στρατός εξακολουθεί να αξιολογεί τις συνέπειες της επιχείρησης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail