Broken Dreams: Το Κίεβο δεν έχει προσκληθεί στην κλειστή συνάντηση του ΝΑΤΟ, ακόμη δεν έγινε μέλος

Freepen.gr - Στις 26 Μαΐου, η Ουκρανία παραπονέθηκε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στην πολιτική «ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ στην ένταξη της Ουκρανίας. Δεν κατάλαβε επίσης γιατί δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, όταν δεν είναι ακόμη μέλος της.

Στο ΝΑΤΟ επίκειται συνάντηση στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να επιδιορθώσει τους διατλαντικούς δεσμούς υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία, γράφει το southfront.org.

«Καταλαβαίνουμε την επιθυμία των συμμάχων να πραγματοποιήσουν μια κλειστή σύνοδο κορυφής… αλλά δεν καταλαβαίνουμε πώς είναι δυνατόν να μην προσκαλέσουν την Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, προσθέτοντας ότι η σύνοδος κορυφής έρχεται εν μέσω κλιμακούμενης έντασης στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelenskiy κάλεσε αυτό το μήνα το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν την προσπάθεια ένταξης του Κίεβου στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής.

Μέχρι στιγμής, το Κίεβο εκτός από λίγη κενή ρητορική, δεν έχει πραγματική, απτή υποστήριξη.

Το ΝΑΤΟ είπε το 2008 ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στο μέλλον, όμως 13 χρόνια αργότερα, λίγα έχουν αλλάξει.

Ο Kuleba είπε ότι το Κίεβο ήταν ευγνώμον στο ΝΑΤΟ για τη «διαρκή επιβεβαίωση της πολιτικής ανοικτών θυρών», αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί ούτε ένα βήμα για την εφαρμογή της.

«Όταν εμείς στην Ουκρανία κατηγορούμαστε για πολύ αργές μεταρρυθμίσεις, τι μπορούμε να πούμε για την υιοθέτηση και την εφαρμογή των αποφάσεων της συμμαχίας, οι οποίες καλύπτονται από σκόνη για 13 χρόνια;» είπε ο Kuleba.

Ο Kuleba τόνισε ότι ήταν σημαντικό να αποτραπεί η μετατροπή της πολιτικής ανοικτών θυρών σε «πολιτική να μην δίνονται τίποτε άλλο παρά υποσχέσεις». Είπε ότι ήταν πεπεισμένος πως ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς μια καλύτερη και πιο σημαντική στιγμή από το 2021 για τη χορήγηση του σχεδίου δράσης για την ένταξη στην Ουκρανία.

«Μιλάμε ανοιχτά για αυτό με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και νομίζω ότι είναι καιρός να μιλήσουμε ανοιχτά με την ουκρανική κοινωνία, ώστε να συνειδητοποιήσουν σαφώς ότι η μπάλα δεν είναι πάντα στο γήπεδο της Ουκρανίας όσον αφορά την ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Και περιμένουμε ένα πέρασμα από τη Συμμαχία », είπε ο Kuleba.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ned Price, επανέλαβε πρόσφατα την πολιτική των ΗΠΑ να υποστηρίξουν μια πολιτικών ανοικτών θυρών στο ΝΑΤΟ για χώρες που πληρούν το «πρότυπο συμμετοχής».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Ουκρανία πρέπει ακόμη να «εφαρμόσει τις… απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να οικοδομήσει μια πιο σταθερή, δημοκρατική, ευημερούσα και ελεύθερη χώρα».

Τέλος, ο Kuleba είπε ότι ήταν μπερδεμένος πώς μια «κλειστή» σύνοδος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συμβεί στο πλαίσιο της επιθετικότητας της Ρωσίας. 

«Για να είμαστε ειλικρινείς, απολύτως δεν καταλαβαίνουμε πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί μια κλειστή σύνοδος του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των επιθετικών ενεργειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και ενάντια στην ίδια τη Συμμαχία. Εννοώ τα τελευταία γεγονότα, τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας στην Τσεχική Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό. Πώς δεν μπορούν να προσκαλέσουν την Ουκρανία; Πώς δεν μπορούν να βρουν τη μορφή συμμετοχής της [Ουκρανίας] στη φετινή σύνοδο κορυφής; " είπε ο Kuleba.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail