Η Τουρκία παίζει με τα νερά του Ευφράτη και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων

Freepen.gr - Το τουρκικό κράτος κατοχής μειώνει την ποσότητα νερού που ρέει στη Βόρεια και Ανατολική Συρία μέσω του ποταμού Ευφράτη. Η έκταση του κινδύνου φαίνεται για άλλη μια φορά καθαρά στην εικόνα του ποταμού Ευφράτη, δυτικά του Kobanê, αναφέρει το πρακτορείο Firat.

Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος ώστε τα χωριά Sehil και Qumlix, που βυθίστηκαν όταν το τουρκικό κράτος απελευθέρωσε το νερό του ποταμού Ευφράτη τη δεκαετία του 1990, ήρθαν ξανά στο φως.

Με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε το τουρκικό κράτος το 1987, η Άγκυρα πρέπει να απελευθερώνει 500 κυβικά μέτρα νερού στη Συρία ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, το τουρκικό κράτος έχει μειώσει την παροχή σε λιγότερο από 200 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο από τις 27 Απριλίου.

Με τον τρόπο αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων Σύρων. Τα γεωργικά χωράφια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας επηρεάζονται επίσης άσχημα από αυτήν την ξηρασία. 

Η Αυτόνομη Διοίκηση στη ΒΑ Συρία δήλωσε στις 3 Μαρτίου ότι οι ζωές 9 εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκονται σε κίνδυνο και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να μιλήσει και να απαιτήσει από το τουρκικό κράτος να σταματήσει αυτά τα εγκλήματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail