Μια λύση χωρίς περιεχόμενο και δύο «ιδρυτικά κράτη»

Να, που άρπαξε την πάσα ο Τουφάν Ερχιουρμάν, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, τακτικός συνομιλητής έξω από το κουτί, του Άντρου Κυπριανού και του Αβέρωφ Νεοφύτου, και αναδεικνύει αυτό που ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε: Την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Από: philenews.com

Ένας όρος που τα χωράει όλα. Και τη διχοτόμηση και τα δύο κρατίδια και την ομοσπονδία. Τη δήθεν ομοσπονδία, για να είμαστε ακριβέστεροι. «Μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού και αυτό είναι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία η οποία δίνει ισχύ στα ιδρυτικά κράτη», είπε ο κ. Ερχιουρμάν σε συνέντευξη στη «Γενί Ντουζέν». Εξήγησε μάλιστα ότι αυτό «είναι μια δομή που μπορεί να συμφωνηθεί αφού η πολιτική ισότητα εφαρμόζεται πλήρως εντός της δομής του ομοσπονδιακού κράτους».

Είναι γνωστό ότι ο κ. Ερχιουρμάν επικρίνει τον Τατάρ για τη θέση των δύο κρατών. Είναι επίσης γνωστό, και έχει αναλυθεί αρκετά από έγκυρους νομικούς και συνταγματολόγους, ότι «αποκεντρωμένη ομοσπονδία» σημαίνει κάτι ανάμεσα στα δύο κράτη και την ΔΔΟ, δηλαδή ουσιαστικά συνομοσπονδία. Γι΄ αυτό και ο κ. Ερχιουρμάν μιλά για «ιδρυτικά κράτη»… Αλλά, το θέμα είναι αν ο κ. Ερχιουρμάν έχει συμφωνήσει με τους δικούς μας αρχηγούς να προβάλει στα κατεχόμενα αυτή τη θέση, αν το κάνει μόνο ως αντιπολίτευση στον Τατάρ ή αν απλώς άκουσε τους Αναστασιάδη και Αβέρωφ, που το λένε, και αποφάσισε να το αξιοποιήσει. Ό,τι και να συμβαίνει το αποτέλεσμα είναι πως έχουμε στα κατεχόμενα τη μερίδα των Τουρκοκυπρίων πολιτικών, που μιλούν για δύο κράτη και τη μερίδα που μιλούν πλέον για αποκεντρωμένη ομοσπονδία - συνομοσπονδία. Όπου μάλιστα η πολιτική ισότητα, όπως την αξιώνει η τουρκική πλευρά «εφαρμόζεται πλήρως».

Για ένα κράτος και μία κυριαρχία δεν μιλά κανένας, πάντως. Ούτε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία, όπως τάζουν οι δικοί μας πολιτικοί. Όχι ότι τώρα το ανακαλύπτουμε, αλλά τώρα υπό τον εκβιασμό των δύο κρατών εμφανίζεται πιο κραυγαλέα από ποτέ η απόλυτη αποτυχία της δικής μας πολιτικής, που από τη μια μετέτρεψε το πρόβλημα κατοχής σε διακοινοτικό, εξαφανίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας, όχι μόνο στη δημιουργία του προβλήματος αλλά και σε όλες τις συνομιλίες, και από την άλλη, επένδυσε τα πάντα στην ΔΔΟ, η οποία τελικά αποτελεί απλώς ένα σχήμα για εσωτερική κατανάλωση, όχι «με σωστό περιεχόμενο», αλλά χωρίς καθόλου περιεχόμενο. Αποδεικνύεται τώρα ότι χωράει και την ομοσπονδία με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση για να διασφαλίζεται η κυριαρχία και η ενότητα του κράτους, χωράει όμως και η αποκεντρωμένη ομοσπονδία για να διασφαλίζεται ο απόλυτος διαχωρισμός του κράτους σε δύο φυλετικά κρατίδια, αλλά και η «κυριαρχική ισότητα», όρος που εσχάτως προβάλλει η Τουρκία.

Το ερώτημα είναι ποιο το όφελος των Ελληνοκυπρίων σε αυτές τις προοπτικές που διαγράφονται. Επειδή τόσα χρόνια μας λένε όλοι ότι πάμε για ένα συμβιβασμό win - win. Οι Τουρκοκύπριοι θα αποκτήσουν κρατίδιο, θα νομιμοποιηθούν, θα αποκτήσουν θέση στον κόσμο. Οι Ελληνοκύπριοι; Ακόμα και αν δεχθούμε ότι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία είναι μια κάποια λύση. Οι Ελληνοκύπριοι έχουν κράτος και θ΄ αποκτήσουν κρατίδιο. Τίποτε άλλο. Ούτε έδαφος, ούτε απαλλαγή από την Τουρκία. «Δεν τίθεται καν θέμα να αφήσουμε την Κύπρο να παρενοχλείται από τους Ελληνοκύπριους. Δεν μπορεί καν να προταθεί η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων», έλεγε χτες ακόμα ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Σαμπάχ. Αυτή η βάση του προβλήματος δεν είναι καν στις ιδέες που κατεβάζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί και άλλοι. Μιλούν για τη ΔΔΟ, τη συνομοσπονδία, την αποκεντρωμένη ή τα δύο κράτη, λες και ό,τι και να συμφωνήσουμε μεταξύ μας θα ικανοποιήσει και την Τουρκία. Θα κτίσουμε «κανονικό κράτος», όπως κι αν το βαφτίσουμε έχοντας δεδομένο ότι «δεν μπορεί καν να προταθεί η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων». Άξιοι της τύχης μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail