Παντουρκισμός και Νεοοθωμανισμός, Τζιχάντ και Σαρία στα σχολεία

Pezibear / Pixabay
Το γεγονός και μόνο ότι μια σημαντική «αστική» εφημερίδα όπως η κυριακάτικη «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (16-5-2021) επιλέγει για πρωτοσέλιδο τίτλο: «Κήρυγμα παντουρκισμού στα σχολικά βιβλία» της γείτονος χώρας με στόχο την εκκόλαψη μιας νέας γενιάς εθισμένης «στην ιδέα μιας τουρκικής ανωτερότητας έναντι άλλων λαών και πολιτισμών» και στον «τουρκικό εξαιρετισμό», αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι ακόμα και οι παρασιτικές ελληνικές ελίτ άρχισαν ν΄ ανησυχούν σοβαρά με τις συντελούμενες αλλαγές στην Τουρκία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  

Γράφει ο Βασίλης Στοϊλόπουλος

Πενταετής έρευνα βρετανικού και ισραηλινού ινστιτούτου κατέδειξαν ότι ο  ιδεολογικός συνδυασμός ισλαμισμού και τουρκικού εθνικισμού έχει πάρει πλέον χαρακτηριστικά μεσσιανικής πολιτικής στην Τουρκία με στόχο την «ανάδειξη του νεοοθωμανισμού και του παντουρκισμού ως καθοδηγητικών εθνοθρησκευτικών κοσμοθεωριών».

Στο πλαίσιο αυτό η παρουσία των εννοιών της τζιχάντ (ιερός πόλεμος) και της σαρίας, του νομικού κώδικα του Ισλάμ, είναι έντονη πλέον στα σχολικά βιβλία, όπως και η συμπάθεια στο Ισλαμικό Χαλιφάτο και στην Αλ Κάιντα.

Το 2050 οι σημερινοί «κατηχούμενοι» πιτσιρικάδες θα είναι ενεργοί σαραντάρηδες και η Τουρκία θα έχει ξεπεράσει τα εκατό εκατομμύρια πληθυσμό, έχοντας σοβαρές προσβάσεις και επιρροές στις  τουρκογενείς χώρες της Κεντρικής Ασίας, ακόμη και σε μέρος του ισλαμικού κόσμου σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Κάποιοι όμως στην Ελλάδα εξακολουθούν να προάγουν μετά επιτάσεως το εθνοκτόνο εθνομηδενιστικό αφήγημα σαν να ζουν κάπου μεταξύ Λουξεμβούργου και Βελγίου, ενώ κάποιοι άλλοι, εξίσου εξωπραγματικοί, ονειρεύονται «διάλυση της Τουρκίας». Και οι δυο απλά εξυπηρετούν τα ερντογανικά οράματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail