Ο Στρατηγός άνεμος και η κλιματική αλλαγή φταίνε πάλι;;;

twitter.com/pyrosvestiki
Για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα και να μην επιτρέπουμε στο τέρας της προπαγάνδας να κυριαρχεί.

υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

Η πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη, η πιο καταστροφική από άποψη καμένης δασικής έκτασης πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας, (έκαψε 72.000 στρέμματα, μαζί με σπίτια χωρίς θύματα ευτυχώς), αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, να επεκταθεί δηλαδή τόσο πολύ μία πυρκαγιά στα μέσα Μαΐου, με αέρα μεν, αλλά χωρίς να βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένων θερμοκρασιών. 

Ένας Μάιος δηλαδή σαν όλους τους άλλους.

Και όμως, κεντρικά ΜΜΕ ελάχιστα μίλησαν για πιθανές ευθύνες της πολιτείας (πολιτική προστασία και τοπικές αρχές) για την ανεξέλεγκτη επέκτασή της. 

Ας θυμηθούμε τι λένε πάντα οι καθ ύλην αρμόδιοι, για το ποιοι ευθύνονται στις μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίνε κάθε χρόνο την χώρα. 

Κατά κανόνα αρνούνται να δεχθούν εύλογες αιτιάσεις για τον κακό διοικητικό μηχανισμό, τον κακό σχεδιασμό ή την απουσία του ανά περιοχή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες, την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, την έλλειψη μέσων, την έλλειψη πρόβλεψης και την καθυστερημένη αντίδραση, την μη ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών, τον μη έλεγχο και την εποπτεία, την υστέρηση των τοπικών αρχών κλπ, που όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων είναι οι βασικοί λόγοι που στην χώρα μας καθίστανται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, όπως αυτές της Ηλείας που κάηκαν 63 άτομα, όπως αυτή στο Μάτι όπου κάηκαν 102, και στις οποίες έφταιγε "ο στρατηγός άνεμος", οι κακές συγκυρίες, "κάποιος άλλος" τέλος πάντων. 

Ποτέ δεν άκουσα να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί ο κρατικός μηχανισμός (και προφανώς γι΄αυτό δεν διορθώνει τα σημαντικά προβλήματα).

Στην πρόσφατη ανεξέλεγκτη πυρκαγιά προστέθηκε ένας ακόμη καμπούρης για να αναλάβει τις ευθύνες, και προβάλλεται άκριτα από κεντρικά ΜΜΕ: "Η Κλιματική Αλλαγή" λένε!

Νισάφι πια με την παραπληροφόρηση: 

Ποια κλιματική αλλαγή αφού κι αυτός ο Μάιος δεν διέφερε από τους αντίστοιχους των προηγούμενων πολλών δεκαετιών, ώστε να ρίξουμε στην ευθύνη στην κλιματική αλλαγή. 

Οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν στους 24-25 βαθμούς κελσίου και οι άνεμοι τις συγκεκριμένες ημέρες ήταν 5-6 μποφώρ (ριπές κάπου κάπου 7) στην ευρύτερη περιοχή και 7 τοπικά, λόγω τοπικών φαινομένων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά. 

Έκανα έρευνα στα στατιστικά που τηρούνται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από το 2009 (http://www.hnms.gr/emy/el/climatology/climatology_month...) και υπήρξαν μεγαλύτερες θερμοκρασίες και άνεμοι Μάιο μήνα κάποια χρόνια από φέτος. Οι άνεμοι δε τέτοιας έντασης στην Ελλάδα είναι συχνότατο φαινόμενο. Ναι μεν αποτελούν λόγο ταχείας επέκτασης αλλά δεν δικαιολογείται μοναδικότητα της πυρκαγιάς λόγω ανέμων στην συγκεκριμένη περιοχή, στην συγκεκριμένη καταστροφή.

Το θετικό είναι ότι εκκενώθηκαν γρήγορα κατοικημένες περιοχές και αποφεύχθηκαν θύματα και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό στον κρατικό μηχανισμό.
Θα περιμένουμε να δούμε το πόρισμα των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά μέχρι τότε προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός στο να δεχθώ άκριτα την πλήρη κάλυψη του κρατικού μηχανισμού που επιχειρείται από κεντρικά ΜΜΕ, τα οποία ανερυθρίαστα προκρίνουν για τις ευθύνες κυρίως τον στρατηγό άνεμο και την κλιματική αλλαγή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail