Τι πραγματικά επιδιώκουν τα τουρκικά αλιευτικά στη Γαύδο

Πηγή: YouTube
Στόχος είναι η εφαρμογή στην πράξη του τουρκολιβυκού μνημονίου. Το λάθος με τη μη επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. σε Κρήτη και Ρόδο.

Από: ieidiseis.gr - Βασίλης Σκουρής

Απορίες προκαλεί η εμμονή των τουρκικών αλιευτικών να ψαρεύουν τις τελευταίες ημέρες πλησίον της Γαύδου, ενώ υπάρχει άφθονη περιοχή για να το πράξουν.

Πολύ περισσότερο καθώς, με τη συμπεριφορά τους αυτή, παραβιάζουν πλήρως τη διεθνή νομιμότητα.

Διπλωματικές πηγές μόνο αθώα δεν θεωρούν τη συμπεριφορά αυτή. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι πρόκειται για σχεδιασμένη επιχείρηση από την Άγκυρα.

Ο χώρος που ψαρεύουν τα τουρκικά αλιευτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σκοπεύει στην εφαρμογή του τουρκολιβυκού μνημονίου, που θέτει εν αμφιβόλω τα ελληνικά δικαιώματα στα χωρικά ύδατα περιοχών όπως η Κρήτη, η Ρόδος και φυσικά η Γαύδος, που επιλέγεται ως ο «αδύνατος κρίκος».

Είναι δε χαρακτηριστικό πως από τα τουρκικά αλιευτικά δεν παραβιάζεται απλώς η ελληνική ΑΟΖ, αλλά και τα χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, η κατάσταση θα έπρεπε να είχε ήδη προληφθεί, με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε Κρήτη και Ρόδο στα 12 ναυτικά μίλια, αμέσως μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως είχε προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.ο.κ..

Πολύ περισσότερο καθώς δεν αποτελεί καν αιτία πολέμου από την πλευρά της Τουρκίας η συγκεκριμένη κίνηση, η οποία θα μπορούσε να γίνει παράλληλα με την επέκταση της ΑΟΖ στο Ιόνιο. Και τώρα, όμως, μπορεί να μεθοδευτεί!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail