Οι S-400 είναι απλό σύμπτωμα, η κρίση ΗΠΑ - Τουρκίας ξεκινά το 2003

Freepen.gr - Η διαφωνία σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αποτελεί σύμπτωμα, όχι αιτία των προβλημάτων στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, σύμφωνα με τον αναλυτή Αλί Ντεμιρντάς.

Η Τουρκία παρέλαβε το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία τον Ιούλιο του 2019, αφού δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία για την εξασφάλιση ισοδύναμων αμερικανικών πυραύλων Patriot.

Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) και απομάκρυναν τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ από την παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους F-35 επόμενης γενιάς.

Γράφοντας για το National Interest την Τετάρτη, ο Ντεμιρντάς δήλωσε ότι η κρίση S-400 αντανακλούσε μακροπρόθεσμες αλλαγές στη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας, αφού η Άγκυρα "άρχισε να ακολουθεί όλο και περισσότερο μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, η οποία δεν ήταν απαραίτητα σύμφωνη με τα αντιληπτά συμφέροντα της Ουάσινγκτον".

Τα πρώτα σημάδια της "αυξανόμενης ανυπακοής" της Τουρκίας μπορούν να αναχθούν στην αμερικανική εισβολή του 2003 στο Ιράκ, γράφει ο Ντεμιρντάς. Το νεοεκλεγέν Κόμμα Δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας αρνήθηκε να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της Τουρκία για να ξεκινήσουν από το βορρά μια επίθεση εναντίον των δυνάμεων του τότε ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

"Η Τουρκία, ο σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ είχε απογοητεύσει την Αμερική", αναφέρει ο Ντεμιρντάς, σύμφωνα με τον τότε Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Λίγο αργότερα, αμερικανικά στρατεύματα συνέλαβαν Τούρκους κομάντος που δραστηριοποιούνταν στο βόρειο Ιράκ, κατηγορώντας τους ότι σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τον ιρακινό-Κούρδο κυβερνήτη του Κιρκούκ. Το περιστατικό σηματοδότησε την" Πενταγωνοποίηση" των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, παραγκωνίζοντας το ως τότε επικεφαλής Στέιτ Ντιπάρτμεντ από μια πιο δυναμική αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, δήλωσε ο Ντεμιρντάς.

Οι διαφορές μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας έχουν έκτοτε εμβαθυνθεί από την "ανικανότητα" της Ουάσινγκτον στη Συρία, ανέφερε ο αναλυτής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν στενά με τις συριακές δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων (SDF) στη σύγκρουση. Ωστόσο, η Τουρκία θεωρεί τις SDF απειλή για την εθνική της ασφάλεια σε σχέση με τους ιστορικούς δεσμούς της ομάδας με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).

Τα ζητήματα αυτά ήρθαν στο προσκήνιο αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δίστασαν να πουλήσουν στην Τουρκία το πυραυλικό σύστημα Patriot, δήλωσε ο Ντεμιρντάς. "Έχοντας αισθανθεί εγκαταλελειμμένη από την Ουάσινγκτον, η Τουρκία θεώρησε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, την οποία ο Πούτιν προσέφερε ευχαρίστως".

"Είναι μια απλή εσφαλμένη εκτίμηση να αποδώσουμε την τρέχουσα αμερικανική-τουρκική πικρία στα S-400s", ανέφερε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail