Non paper - φάντασμα ζητά αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια - Δεν το επιβεβαιώνει κανείς

Freepen.gr - Το διαβόητο non-paper που προβλέπει αλλαγές στα σύνορα των Δυτικών Βαλκανίων, η ύπαρξη του οποίου διαψεύστηκε από τον Σλοβένο πρωθυπουργό Janez Janša, φαίνεται να αποτελεί πραγματικό έγγραφο σύμφωνα με δημοσιεύματα σλοβενικών ΜΜΕ,αναφέρει το balkaneu.com.

Ο ιστότοπος necenzurirano.si δημοσίευσε ένα έγγραφο το οποίο ισχυρίστηκε ότι είναι το non-paper που εστάλη στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στον Charles Michel προσωπικά.

Κανείς δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel έχει πράγματι λάβει ένα τέτοιο έγγραφο από τη Σλοβενία. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές από το necenzurirano.si, το έγγραφο με τίτλο "Δυτικά Βαλκάνια – ο δρόμος προς τα εμπρός" παραλήφθηκε από το συμβούλιο του Michel τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με πηγές του balkanweb, σίγουρα δεν συντάχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στην εισαγωγή του το έγγραφο αναφέρει τα "ανεπίλυτα εθνικά ζητήματα Σέρβων, Αλβανών και Κροατών" που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Οι συντάκτες του εγγράφου τονίζουν ότι, ακόμη και μετά τη μεταπολεμική επικράτηση της ειρήνης, τις υποσχεθείσες ευρωπαϊκές προοπτικές και την πρόοδο των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου προς αυτή την κατεύθυνση στην περιοχή, υπάρχουν αρκετά "βασικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα".

Το έγγραφο προτείνει "λύσεις" σε αυτά τα προβλήματα. Οι συντάκτες του εγγράφου τονίζουν ότι η Σερβία, η Κροατία και η Αλβανία έχουν επί του παρόντος σταθερές κυβερνήσεις και οι εκλεγμένοι πολιτικοί τους είναι σε θέση να προχωρήσουν σε στρατηγικές αποφάσεις. Οι προτάσεις είναι:

1) η ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας.

2) η ενοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της επικράτειας της Δημοκρατίας Σέρπσκα με τη Σερβία.

3) " το κροατικό εθνικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί: με την ένταξη των κατά κύριο λόγο κροατικών καντονιών της Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή με τη χορήγηση ειδικού καθεστώτος στο κροατικό τμήμα της Β-Ε

4) "οι Βόσνιοι θα αποκτήσουν έτσι ένα ανεξάρτητα λειτουργικό κράτος και θα αναλάβουν την πλήρη ευθύνη γι' αυτό.




Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail