Άλλο ένα σκληρό μάθημα κατά των Μενουμεσπιτάκηδων από τη Σερβία!

red__koral__ph / pixabay
Η σύγκριση της Ελλάδας με τη Σερβία ως προς τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον κορωνοϊο δείχνει, για μια ακόμη φορά, πόσο εκτός πραγματικότητας είναι το αγαπημένο καραντινο-σύνθημα των Μενουμεσπιτάκηδων "Όσο πιο σκληρά, τόσο πιο καλά!"

Τηλέμαχος Χορμοβίτης

Όπως και η Ελλάδα, η Σερβία έκανε μια πολύ σκληρή καραντίνα την προηγούμενη άνοιξη (καραντίνα που ήταν αχρείαστη αφού εκείνη την εποχή η επιδημία δεν είχε ακόμη φτάσει στα Βαλκάνια). Όταν τα κρούσματα άρχισαν πραγματικά να ανεβαίνουν τον Ιούλιο, η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή ενός νέου λοκντάουν, όμως οι Σέρβοι ξεσηκώθηκαν και βγήκαν στους δρόμους και έτσι η κυβέρνηση πήρε πίσω άρον άρον τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Από τότε η κυβέρνηση δεν τόλμησε να ξανακάνει κουβέντα για λοκντάουν και τα όποια μέτρα παίρνει είναι σαφώς πιο ήπια από αυτά της Ελλάδας (σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο δείκτης αυστηρότητας των περιοριστικών μέτρων στη Σερβία είναι σήμερα 50,93% και από τον Μάιο του 2020 και μετά ποτέ δεν ξεπέρασε το 61,11% ενώ η Ελλάδα, με το πιο σκληρό και παρατεταμένο λοκντάουν της Ευρώπης, έχει κολλήσει τους έξι τελευταίους μήνες σε ποσοστά άνω του 80%). Μάλιστα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η Σερβία ακολουθεί πιο φιλελεύθερη πολιτική και από αυτή της Σουηδίας η οποία κυμαίνεται σταθερά μεταξύ 65 και 70%. 

Φυσικά, αν πιστεύαμε το αφήγημα των ελληνικών ΜΜΕ και των καραντινολάγνων Μενουμεσπιτάκηδων, αυτή τη στιγμή η "ανεύθυνη" Σερβία, "που υπέκυψε στον λαϊκισμό και έβαλε την οικονομία πάνω από την υγεία", θα έπρεπε να θυμίζει τοπίο της Αποκάλυψης με τους νεκρούς να έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους του Βελιγραδίου. Και όμως, αν και υπάρχουν παράγοντες που δεν ευνοούν τη Σερβία σε σχέση με την Ελλάδα (πιο ψυχρό κλίμα, κάπως μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού), η πρώτη έχει σαφώς λιγότερες απώλειες από την καραντινάτη χώρα μας, όπου "βάζουμε πάνω απ' όλα την ανθρώπινη ζώη": σήμερα η Σερβία έχει 722 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους, ενώ η Ελλάδα 981. Και επιπλέον λόγω της πιο φιλελεύθερης πολιτικής της, η πτώση του ΑΕΠ στη Σερβία για το 2020 ήταν μόλις 1% όταν στην Ελλάδα έφτασε το 8,2%. Όσο για το τελευταίο κύμα της επιδημίας αυτό αντιμετωπίστηκε σχετικά ανώδυνα στη Σερβία, γιατί αν και δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ή μάλλον επειδή δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση) έχει καλύψει εμβολιαστικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της (48,13 δόσεις ανά 100 κατοίκους η "φτωχή" και "Βαλκάνια" Σερβία έναντι 27,66 της "ευρωπαϊκής" Ελλάδας). 

 

Άλλα είπαμε, τα λοκντάουν είναι ευλογία και όποιος τολμήσει να πει το αντίθετο είναι ψεκασμένος, αρνητής του ιού και πιστεύει ότι η Γη είναι επίπεδη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail