Το Ιράν αναφέρει επίθεση "πυρηνικής τρομοκρατίας" στις εγκαταστάσεις του Νατάνζ

Freepen.gr - Η πυρηνική εγκατάσταση στο Νατάνζ του Ιράν χτυπήθηκε από μια "τρομοκρατική" επίθεση την Κυριακή, δήλωσε ο πυρηνικός επικεφαλής της χώρας, ώρες μετά από αναφορές για ηλεκτρικό "ατύχημα" – και μια ημέρα μετά την έναρξη νέων φυγοκεντρητών εμπλουτισμού ουρανίου.

Το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να "αναλάβει δράση" εναντίον εκείνων που βρίσκονται πίσω από το περιστατικό στην πυρηνική εγκατάσταση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Νατάνζ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση την Κυριακή ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του έθνους, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι.

Κάλεσε το περιστατικό στο εργοστάσιο μια πράξη "πυρηνικής τρομοκρατίας".

Το Ιράν "καταδικάζει αυτή την αποτρόπαια πράξη", δήλωσε ο Σαλέχι, καλώντας τη διεθνή κοινότητα και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ειδικότερα να "αντιμετωπίσουν" την πράξη της "πυρηνικής τρομοκρατίας".

Το περιστατικό στο εργοστάσιο περιγράφηκε προηγουμένως ως "πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας" σε ηλεκτρικό δίκτυο στο Νατάνζ. "Ευτυχώς, το περιστατικό δεν προκάλεσε ανθρώπινα τραύματα ή ρύπανση", δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ο Behrouz Kamalvandi, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI).

Ένα μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του ιρανικού Κοινοβουλίου, ο Malek Shariati Niasar, περιέγραψε επίσης το περιστατικό ως "πολύ ύποπτο" και είπε ότι είχε υποθέσει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι "σαμποτάζ και διείσδυση", δεδομένου ότι έλαβε χώρα γύρω από την Εθνική Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε διακοπή ρεύματος στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της πυρηνικής εγκατάστασης Shahid Mostafa Ahmadi Roshan στο Natanz. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και τα αίτια του περιστατικού είναι επί του παρόντος "υπό έρευνα”.

Το Νατάνζ είναι το κλειδί για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, για το οποίο η Τεχεράνη λέει ότι είναι αυστηρά ειρηνικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail