Δύο χρόνια φυλακή σε Ασσύριο ιερέα επειδή έδωσε τροφή σε δύο Κούρδους αντάρτες

Freepen.gr - Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Ασσύριο ιερέα σε δύο χρόνια κι ένα μήνα φυλάκισης για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία στις 7 Απριλίου. Ο πατέρας Sefer (Aho) Bileçen της Μονής mor Yakup, ιστορικής εκκλησίας στη νοτιοανατολική επαρχία Mardin της Τουρκίας, συνελήφθη με την κατηγορία ότι βοήθησε το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) πριν από ένα χρόνο.

Λίγο μετά τη σύλληψή του τον Ιανουάριο του 2020, ο ιερέας δήλωσε ότι είχε δώσει τροφή σε δύο μέλη του ΡΚΚ που είχαν έρθει στο μοναστήρι του, όπως αναφέρει το /turkishminute.com.

"Δύο μέλη της οργάνωσης ήρθαν στο μοναστήρι το 2018. Μου ζήτησαν φαγητό και τους το έδωσα. Ανακαλύφθηκε αργότερα. Δεν το αρνήθηκα. Ήθελα να ληφθούν μέτρα ασφαλείας ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας. Θα προσφέρω τροφή άσχετα του ποιος μου χτυπά την πόρτα. Πρέπει να το κάνω για θρησκευτικούς και φιλοσοφικούς λόγους. Δεν μπορώ να πω ψέμα από τότε που έγινα ιερέας", δήλωσε ο Bileçen σε δήλωση μέσω του δικηγόρου του.

Το Turkish Minute μίλησε με τον David Vergili, αρχισυντάκτη της εφημερίδας Syriac Sabro, ο οποίος ανησυχεί για το μέλλον της κοινότητάς τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Vergili, σημειώθηκε σταθερή μείωση του αριθμού των Ασσυρίων στην Τουρκία, ιδίως από τη δεκαετία του 1980 και του 1990, όταν πολλοί αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στο εξωτερικό. Υπάρχουν μόνο περίπου 20.000 Ασσύριοι που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη.

"Σήμερα, οι Ασσύριοι στη χώρα ζουν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, την Mardin και το Adıyaman. Οι Ασσύριοι της Κωνσταντινούπολης αποτελούν μια κοινότητα που σχηματίστηκε μετά τη δεκαετία του 1840, με τη μετανάστευση να συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ιστορικά, ο πληθυσμός των Ασσυρίων στην πατρίδα τους Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Urfa, Hakkari και Siirt τον περασμένο αιώνα ήταν περίπου 1 εκατομμύριο. Η γενοκτονία του 1915 έφερε πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή", δήλωσε ο Vergili.

Οι Ασσύριοι αναφέρονται στη Γενοκτονία του 1915 ως "Sayfo", που σημαίνει σπαθί.

----

Εγγραφείτε στο κανάλι της "Μέσης Γραμμής" στο Youtube

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail