Κατασκοπευτικό θρίλερ Ιταλίας - Ρωσίας με νατοϊκά μυστικά: Το πιο σοβαρό επεισόδιο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Αngelο Carcοni / ΕΡΑ / ΤΑSS
Freepen.gr - Η Ιταλία απέλασε δύο Ρώσους αξιωματούχους την Τετάρτη, αφού ένας Ιταλός πλοίαρχος του ναυτικού πιάστηκε επ' αυτοφώρω από την Αστυνομία καθώς πωλούσε μυστικά έγγραφα στους Ρώσους.

Ο Ιταλός κυβερνήτης φρεγάτας συνελήφθη με κατηγορίες κατασκοπείας, αφού οι αξιωματικοί που τον παρακολουθούσαν τον είδαν αργά την Τρίτη στη Ρώμη σε μια "παράνομη συνάντηση" με έναν Ρώσο στρατιωτικό αξιωματικό, σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, σημειώνει οι Moscow Times. Η αστυνομία ειδικών επιχειρήσεων σταμάτησε και τους δύο, αλλά συνέλαβε μόνο τον αξιωματικό του ναυτικού, κατηγορώντας τον για τη διαβίβαση "εμπιστευτικών εγγράφων" σε αντάλλαγμα χρημάτων.

Ο Ρώσος, αξιωματούχος της Πρεσβείας, απέφυγε τη σύλληψη χάρη στη διπλωματική ασυλία, ανέφερε η αστυνομία.

Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Ραζόφ το πρωί της Τετάρτης για να καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία.

Ο διπλωμάτης ενημερώθηκε για" την άμεση απέλαση των δύο Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση", δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Η Ελεονόρα Ταφούρο, ειδικός της Ρωσίας στο think tank του ISPI στο Μιλάνο, δήλωσε ότι τέτοια περιστατικά στην Ιταλία ήταν σπάνια.

"Είναι πολύ σοβαρό ... και πραγματικά μας μεταφέρει πίσω στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου", δήλωσε στο AFP.

Φάκελοι του ΝΑΤΟ

Το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, αναφέροντας ανακριτικές πηγές, κατονόμασε τον αξιωματικό του Ναυτικού ως τον Walter Biot και δήλωσε ότι εργάστηκε στη μονάδα στρατιωτικής πολιτικής στο γραφείο του αρχηγού του αμυντικού προσωπικού.

Η μονάδα αυτή χειρίστηκε "όλα τα εμπιστευτικά και διαβαθμισμένα έγγραφα", συμπεριλαμβανομένων των φακέλων του ΝΑΤΟ, ανέφερε η εφημερίδα Corriere della Sera.

Ανέφερε επίσης ότι ο Biot έλαβε 5.000 ευρώ ($5.860) σε μετρητά από τη ρωσική επαφή του.

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ παρέπεμψε για ερωτήσεις στις ιταλικές αρχές, λέγοντας: "Δεν σχολιάζουμε θέματα πληροφοριών".

Ο πλοίαρχος του ναυτικού πήρε φωτογραφίες μυστικών εγγράφων στην οθόνη του υπολογιστή του και πέρασε τα αρχεία σε ένα στυλό που η αστυνομία κατέσχεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AGI.

Στο Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ραάμπ εξέφρασε "αλληλεγγύη" στην Ιταλία και καταδίκασε "την κακόβουλη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα της Ρωσίας που έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ".

Η λύπη της ρωσικής πρεσβείας

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο ύποπτος κατάσκοπος ανακαλύφθηκε μετά από μακρές έρευνες υπό την ηγεσία της εγχώριας Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ιταλίας, με την υποστήριξη του αρχηγού του αμυντικού προσωπικού.

Η Μόσχα αυτή τη στιγμή εμπλέκεται σε μια σειρά ανοικτών υποθέσεων με τη Δύση, αλλά η Ιταλία είναι μία από τις χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με τις θερμότερες σχέσεις με τη Ρωσία. Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι φίλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ελπίζει πως "ο πολύ θετικός και εποικοδομητικός χαρακτήρας των ρωσο-ιταλικών σχέσεων θα συνεχιστεί και θα διατηρηθεί". 

Σε μεταγενέστερη δήλωσή της, η πρεσβεία εξέφρασε τη "λύπη" της για την απέλαση δύο μελών του στρατιωτικού γραφείου της, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε πιθανές αντίποινα ενώ επιβεβαίωσε πως η αστυνομία σταμάτησε ένα μέλος του Γραφείου του στρατιωτικού της ακόλουθου.

Η Ταφούρο ανέφερε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να υποβαθμίσει την υπόθεση για να αποφύγει να ανταγωνιστεί έναν σύμμαχο, ενώ προσπαθεί να οδηγήσει την Ε.Ε. να εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου ρωσικού Σπούτνικ κατά του κορωνοϊού.

"Η Ρωσία πιέζει σκληρά [γι' αυτό]" και "η Ιταλία έχει μιλήσει συχνά για αυτό το ρωσικό αίτημα", οπότε η καταστροφή των σχέσεων με τη Ρώμη "θα μπορούσε να είναι μια αντιπαραγωγική κίνηση", ανέφερε η αναλύτρια.

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως η Ιταλία, απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες την προηγούμενη εβδομάδα μετά τη σύλληψη έξι ατόμων, μεταξύ των οποίων και αρκετοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας, με την υποψία κατασκοπείας για τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail