Η ζωή ως υπέρτατο αγαθό του ατομικιστή

Free-Photos / pixabay
Η κατάσταση της πανδημίας εξ ορισμού και εξ ανάγκης μας φέρνει μπροστά στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Η ζωή, ο θάνατος, τα ατομικά δικαιώματα, τα κεκτημένα ακόμα και ο ίδιος ο άνθρωπος τίθενται υπό πλήρη αμφισβήτηση. 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Πάντοτε στις μεγάλες κρίσεις οι κοινωνίες καλούνται να απαντήσουν αλλά κυρίως να αναθεωρήσουν αυτά που μέχρι εχθές θεωρούσαν δεδομένα.

Στην αρχή των κρίσεων τα πράγματα είναι απλά. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Όμως η κατάσταση αυτοπροστασίας μετά από 17 μήνες παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που έχει ήδη πυροδοτήσει την κοινωνική και οικονομική κρίση, οι άνθρωποι βρίσκονται μπροστά στα μεγάλα φιλοσοφικά διλήμματα.

Ποια αξία είναι η σημαντικότερη, τι αξίζει να θυσιάσεις.

Στις εκατοντάδες φορές που ο ελληνισμός αλλά και η ανθρωπότητα γενικότερα κλήθηκε να απαντήσει έδωσε την ίδια απάντηση.  Έδωσε και τη ζωή της αρκεί να έχει το ύψιστο αγαθό, την ελευθερία.

Όταν οι Αθηναίοι πέθαιναν από λιμό και λοιμό στην Αθήνα της κλασσικής αρχαιότητας προτίμησαν τον αργό θάνατο και τη μάχη μέχρις εσχάτων από την παράδοση. Δεν παραδόθηκαν ούτε γιατί πείνασαν, ούτε γιατί αρρώστησαν και αποδεκατίστηκαν.

Όταν το 1821 οι πρόγονοι μας ξεσηκώθηκαν ήξεραν ότι θα πολεμήσουν, πως στα βουνά θα ζήσουν ακραίες κακουχίες, πείνα αρρώστιες και θάνατο. Και όμως συνέχισαν και κέρδισαν.

Όταν το 1940 κλήθηκαν να αμυνθούν του πατριού εδάφους δεν τους ένοιαξε τίποτα.

Η Ελλάδα, σαν κοινωνία, σαν έθνος, σαν κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού, έχει θυσιάσει πολλές φορές εκατομμύρια Έλληνες και ποτέ δεν έβαλε πάνω από όλα το άτομο αλλά την πανανθρώπινη αξίας της ελευθερίας.

Αλίμονο αν το 1940 κοιτούσε ο καθένας την ζωή του, σήμερα θα μιλούσαμε την μητρική γλώσσα πολλών πολιτικών τα γερμανικά...

Περάσαμε 10 χρόνια κρίσης και τα καταφέραμε γιατί βάλαμε πάνω από όλα το σύνολο και όχι τον εαυτό μας.

Και αυτό γίνεται και θα γίνεται γιατί όσο και αν έχουν αλλοιωθεί οι αξίες στη σημερινή εποχή κάποια πράγματα γράφονται βαθιά στο DNA και δεν αλλάζουν.

Ας μην γελιούνται κάποιοι και ας μην πιστεύουν ότι τους λένε οι παρατρεχάμενοί τους. Όταν βγουν από τη γυάλα θα καταλάβουν ότι ακόμα και οι παππούδες που στηρίζονται για να ξαναεκλεγούν πλέον βλέπουν τη σύνταξη που είχαν για να ζήσουν καλά γεράματα να ξεκοκκαλίζεται για να ζήσουν παιδιά και εγγόνια και η καλή ζωή με τις εκδρομές και τις βόλτες πήγε περίπατο μαζί με την ψήφο τους...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail