Η λεπτή γραμμή μεταξύ Ρωσίας κι Ουκρανίας του Ερντογάν: Τι πραγματικά επιδιώκει

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ανανέωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη από τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζέλενσκι.

Νίκολας Μόργκαν - ahvalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Ζέλενσκι και μια συνοδεία υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση με τον Ερντογάν. Αυτή η συνάντηση έλαβε χώρα σε μια εποχή αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για μια μαζική κινητοποίηση ρωσικών δυνάμεων πάνω από τα σύνορα και το Κίεβο φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να ξεκινήσει μια επίθεση.

Ο Ερντογάν και ο Ζέλενσκι συναντήθηκαν για τρεις ώρες πίσω από κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Χούμπερ, μία από τις προεδρικές κατοικίες στην Πόλη. Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου ο Ερντογάν επανέλαβε την υποστήριξή του για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ζήτησε ειρηνική λύση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην ανατολική περιοχή του Donbass.

"Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα κρίση πρέπει να επιλυθεί με βάση τους διεθνείς νόμους και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με ειρηνικούς, διπλωματικούς τρόπους", δήλωσε ο Ερντογάν.

Για να γίνει αυτό, ο Ερντογάν ζήτησε επιστροφή στη Συμφωνία του Μινσκ, ένα πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε το 2015, το οποίο υπονομεύθηκε από συχνές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Κιέβου και των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στο Ντόνμπας.

"Ελπίζουμε ότι η κλιμάκωση στο έδαφος που παρατηρήσαμε στην πιο πρόσφατη περίοδο θα λήξει σύντομα και ότι η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί", συνέχισε ο Ερντογάν. "Ελπίζουμε ότι η τρέχουσα σύγκρουση θα καταλήξει σε λύση βασισμένη στη Συμφωνία του Μινσκ μέσω διαλόγου".

Η αναφορά στο Πρωτόκολλο του Μινσκ ήταν στην πρώτη γραμμή για τον Τούρκο ηγέτη. Ενώ η Τουρκία τονίζει επανειλημμένα τη μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, κάτι που επανέλαβε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου, η σύγκρουση στο ίδιο το Donbass σχολιάζεται ελάχιστα.

Μόλις μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Ζέλενσκι, ο Ερντογάν είχε ένα τηλεφώνημα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε μια ανάγνωση της πρόσκλησης που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν "τόνισε ότι το πακέτο μέτρων του Μινσκ του 2015 δεν έχει εναλλακτική λύση ως θεμέλιο για διευθέτηση". Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δεν τήρησε τη συμφωνία και την κατηγόρησε για "επικίνδυνες προκλήσεις".

Ο στόχος να μην ανταγωνιστεί τη Ρωσία επιπλέει στο παρασκήνιο των αλληλεπιδράσεων του Ερντογάν με τον Ζέλενσκι. Εν μέσω εντάσεων στο Ντόνμπας, η Τουρκία ενέκρινε την είσοδο δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο πλαίσιο της σύμβασης του Μοντρέ του 1936, μια κίνηση που αναφέρει το CNN σχεδιάστηκε για να επιδείξει αμερικανική υποστήριξη στο Κίεβο. Η Ρωσία ανακοίνωσε αργότερα ότι θα περιορίσει τις πτήσεις προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, επίσημα λόγω της αύξησης των περιπτώσεων COVID-19, αλλά η κίνηση θεωρήθηκε από ορισμένους αναλυτές ως απάντηση στην Άγκυρα αφού έδωσε το πράσινο φως για να περάσουν τα αμερικανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι σχολιαστές του ρωσικού τύπου είδαν εν τω μεταξύ την επίσκεψη του Ζέλενσκι στην Τουρκία ως ταξίδι για να εξασφαλίσει περισσότερους τουρκικούς εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανομένων των drones, για επίθεση εναντίον των αυτονομιστών του Ντόνμπας. Πρόσφατα, η Ουκρανία ολοκλήρωσε δοκιμές με το τουρκικό αεροσκάφος Bayraktar TB-2 και ορισμένοι Ρώσοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η χρήση του θα ανατρέψει τη στρατιωτική ισορροπία υπέρ του Κιέβου.

Στο τέλος της συνάντησης της λεγόμενης "τετράδας" μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και άμυνας και των δύο χωρών, η ουκρανική πλευρά επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Άγκυρας για την εφαρμογή συμβάσεων όπλων για πολεμικά πλοία και αεροσκάφη από την Τουρκία στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Χουλούσι Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, επέμεινε πριν από τη συνάντηση ότι η Άγκυρα επιθυμεί μόνο ειρηνική λύση στη σύγκρουση.

"Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ισορροπία με τη Ρωσία και άλλες παράκτιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας χωρίς να προκαλέσουμε κρίση", δήλωσε ο Ακάρ την Τετάρτη.

Ο Ερντογάν έδωσε επίσης ένα σημείο τονίζοντας ότι η σχέση Τουρκίας-Ουκρανίας δεν πρέπει να εκληφθεί ως "πρωτοβουλία εναντίον τρίτων χωρών", σε ένα προφανές μήνυμα προς τη Ρωσία. Σε μια εποχή που μπορεί να επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες, ο Ερντογάν ήταν προσεκτικός να φερθεί ήπια κατά τη φιλοξενία του Ζέλενσκι.

Ο Δρ Samuel Ramani, ειδικός στη ρωσική εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι η Τουρκία αντιτίθεται σταθερά στις στρατιωτικές παρεμβάσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις παραβιάσεις της κυριαρχίας του Κιέβου, αλλά ο Ερντογάν "υπήρξε σε μεγάλο βαθμό θεατής στην ειρηνευτική διαδικασία της Ουκρανίας μέχρι πρόσφατα".

Σημείωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ουκρανίας έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Ζέλενσκι το 2019 και πως η πρόοδος αυτή συνέπεσε με ευρύτερες αλληλεπιδράσεις με τη Ρωσία στη Συρία, τη Λιβύη και τον Καύκασο. Ο Ramani εκτιμά ότι ο Ερντογάν θέλει να τοποθετήσει την Τουρκία ως μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΝΑΤΟ εν μέσω των σημερινών εντάσεων.

"Η δήλωση του Ερντογάν για το Μινσκ υπογραμμίζει τις αυξανόμενες διπλωματικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή και την προθυμία της Τουρκίας να πλαισιωθεί ως δύναμη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης", δήλωσε ο Ramani στον Αχβάλ.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ουκρανίας για την επανένταξη των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών, Oleksiy Reznikov, δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία δεν θα διεξαγάγει περαιτέρω ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μινσκ μόλις αυτό καταστεί δυνατό μετά τη χαλάρωση των συνθηκών λόγω COVID-19. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, η Λευκορωσία θεωρείται πλέον πολύ σταθερά υπό ρωσική επιρροή για να χρησιμεύσει ως ουδέτερος χώρος για συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο.

Ο Δρ Ααρών Στάιν, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής (FPRI), δήλωσε επίσης πως η Τουρκία είναι ειλικρινής στην επιθυμία να τερματιστεί η σύγκρουση διατηρώντας παράλληλα καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

"Η Αγκυρα επιθυμεί διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων για το ό,τι συμβαίνει [στο Ντόνμπας]", δήλωσε ο Στάιν. "Δεν θέλουν να θεωρηθούν ότι γέρνουν προς τη μία ή την άλλη πλευρά".
Από την πλευρά του, ο Ζέλενσκι ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την υποστήριξη της Τουρκίας και τη στάση της στην Κριμαία. Αργότερα ανέβασε στο Twitter μετά τη συνάντησή τους ότι η Ουκρανία είναι "ευτυχής να έχει έναν αξιόπιστο γείτονα" όπως η Τουρκία και εξέφρασε ελπίδες για συνεχή συνεργασία.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι ήταν η τρίτη του στην Τουρκία από τότε που έγινε πρόεδρος. Κάθε ταξίδι έχει τελειώσει με υποσχέσεις για συνεχή τουρκική υποστήριξη και επενδύσεις στην Ουκρανία. Μια μεγάλη αντιπροσωπεία αξιωματούχων του εμπορίου και της εξωτερικής πολιτικής συναντήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης του Ερντογάν και του Ζελένσκι για το σκοπό αυτό και το γραφείο του Ουκρανοιύ προέδρου εξέδωσε κοινή δήλωση σχετικά με το αποτέλεσμα. Περιλαμβάνονται οι στόχοι για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών και την αύξηση των αμυντικών δεσμών.

Η έκκληση του Ερντογάν να εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο του Μινσκ αντικατοπτρίστηκε και στο κείμενο. Για να σηματοδοτήσει τη συνεχή στήριξή του και στο Κίεβο, υπογράμμισε εκ νέου την υποστήριξη της Τουρκίας για την "πλατφόρμα της Κριμαίας" που δημιούργησε η Ουκρανία για να πιέσει τη Ρωσία να επιστρέψει τη χερσόνησο και για τη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι από καιρό μια κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία. Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι αυτό θα επιδεινώσει μόνο την κρίση, ενώ η Τζεν Ψάκι, γραμματέας Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ δεν απόφαση που θα λάβει μόνη της η Ουάσινγκτον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail