ΕΕ: Κατά οποιασδήποτε προσπάθειας επανασχεδιασμού των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν τάσσεται επ' ουδενί υπέρ» ενός επανασχεδιασμού των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε εκπρόσωπος του εκτελεστικού του μπλοκ τη Δευτέρα σε απάντηση σε ένα ανεπίσημο διπλωματικό σημείωμα που προτείνει τη διάλυση της Βοσνίας και τη συγχώνευση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.

Από: naftemporiki.gr

Το έγγραφο, το οποίο έχει δει το Reuters και κυκλοφορεί μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ, προτείνει την ενσωμάτωση τμημάτων της Βοσνίας στη Σερβία και την Κροατία για να βοηθήσει την ένταξη στην περιοχή της ΕΕ.

Η συζήτηση εξέπληξε τους Βόσνιους, οι οποίοι την είδαν ως απειλή για την εδαφική ενότητα της χώρας τους, δύο δεκαετίες μετά από εθνοτικές συγκρούσεις που οδήγησαν σε πόλεμο στην περιοχή.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα του σημειώματος που δεν έχει επίσημα αξιωθεί από καμία χώρα.

"Δεν είμαστε απολύτως υπέρ των αλλαγών στα σύνορα", δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ σε συνέντευξη Τύπου.

Δύο πρώην Γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, η Κροατία και η Σλοβενία, προσχώρησαν έκτοτε στην ΕΕ. Το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο ελπίζουν επίσης να προσχωρήσουν.

Η ΕΕ αναφέρει ότι πρέπει πρώτα να επιλύσουν τις συγκρούσεις γειτονίας και να προωθήσουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις προτού μπορέσουν να ενταχθούν στην Ένωση. Ωστόσο, επιθυμεί να διατηρήσει στενούς δεσμούς με την περιοχή, όπου η Ρωσία και η Κίνα χτίζουν επίσης επιρροή.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε χωριστά τη Δευτέρα μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ θέλει να «συνεχίσει να βλέπει θετικές εξελίξεις στο κράτος δικαίου» στη Σερβία ως μέρος των ενταξιακών συνομιλιών.

Οι δύο συζήτησαν τις συνομιλίες του Βελιγραδίου με το Κοσσυφοπέδιο, μια χώρα που αποτελούσε μέρος της Σερβίας και η ανεξαρτησία της οποίας δεν αναγνωρίζεται από πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.

Οι ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται επίσης στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Η κα. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι το μπλοκ θα υποστηρίξει την κατασκευή σιδηροδρόμου μεταξύ Βελιγραδίου και Βόρειας Μακεδονίας, η οποία είδε τις ελπίδες της να αναπτερώνονται για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων ένταξης με την ΕΕ, που διακόπηκαν πέρυσι μετά από βέτο από τη Βουλγαρία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail