Τρεις γυναίκες κακοποιήθηκαν από την τουρκική αστυνομία κι υποφέρουν από μόνιμες αναπηρίες

Freepen.gr - Κακοποιημένες από την τουρκική αστυνομία σε διάφορα περιστατικά, οι Dilşat Aktaş, Zeycan Balcı και Zeyno Bayramoğlu είναι τρεις γυναίκες που τώρα υποφέρουν από μόνιμες αναπηρίες που τους προκάλεσε το κράτος.

Η συν-διευθύντρια του Halkevleri του Artvin, Dilşat Aktaş, τραυματίστηκε στις 31 Μαΐου 2011, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που καταδίκασε τη δολοφονία του συνταξιούχου δασκάλου Metin Lokumcu, γράφει η duvarenglish.com.

"Δεν θα μπορούσαμε να ανεχθούμε την απαγόρευση της διαμαρτυρίας για τη δολοφονία ενός ατόμου από την αστυνομική βία", δήλωσε η Aktaş. "Θέλαμε να αφήσουμε ένα μαύρο στεφάνι μπροστά στα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης [ΑΚΡ]."

Το πλήθος στο οποίο μέσα ήταν η Aktaş συναντήθηκε με βαριά αστυνομική παρουσία μπροστά από τα γραφεία του ΑΚΡ, αλλά ήθελαν να συνεχίσουν να περπατούν, είπε, προσθέτοντας ότι ανέβηκε στην κορυφή ενός ένοπλου οχήματος ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας - μια ενέργεια που η αστυνομία αργότερα αντέκρουσε βάναυσα.

"Ένας από αυτούς με είδε και είπε" Αυτή είναι! Ένας πολίτης αστυνομικός χωρίς στολή με χτύπησε με ένα ρόπαλο και έπεσα στο έδαφος. Μπορώ ακόμα να τους ακούσω να λένε " θα δείτε τι σημαίνει να ανεβείτε στην κορυφή του οχήματος. Χτυπήστε τα βουβωνικά της, τα βουβωνικά της!"" είπε η Aktaş.

Η αστυνομία την διέταξε να σηκωθεί μετά από το σοβαρό ξυλοδαρμό και βασανισμό της αλλά συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της.

"Άρχισαν να με σέρνουν στο όχημα κράτησης, αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να περπατήσω., έτσι τους ζήτησα να καλέσουν ένα ασθενοφόρο. Ένας από αυτούς είπε " Ξεχάστε το μάγκες, σίγουρα θα πεθάνει και θα καταλήξει να είναι δικό μας λάθος."Τότε έφυγαν", δήλωσε η Aktaş.

Η γυναίκα έπρεπε να πάρει χειρουργηθεί για πέντε ώρες και τριάντα λεπτά και κόντυνε το πόδι της λίγο περισσότερο από μια ίντσα, είπε, προσθέτοντας ότι έχει τρεις βίδες στο σώμα της που παραμένουν ακόμα.

"Ήμουν στο νοσοκομείο για δυόμισι μήνες και έμεινα σε αναπηρικό καροτσάκι για έξι μήνες. Χρησιμοποίησα πατερίτσα για ένα χρόνο. Έχω ακόμα τις βίδες μετά από 10 χρόνια", σημείωσε η Aktaş.

Οι 42 αστυνομικοί που κακοποίησαν την Aktaş παραμένουν ανώνυμοι μετά από μια δεκαετία, πρόσθεσε.

Η σπονδυλική στήλη της δικηγόρου Zeycan Balcı (φωτο) έσπασε στις 30 Μαρτίου 2016 όταν ένας αστυνομικός την κλώτσησε στην πλάτη κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαδήλωσης μπροστά από το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

"Οι συνάδελφοί μου έκαναν μια συνεδρίαση, έτσι κάθισα. Η αστυνομία άρχισε να μας πιέζει λίγο μετά. Δεν μπορούσα να σηκωθώ μέσα στη φασαρία. Ένας αξιωματικός άρχισε να με κλωτσάει, νομίζω ότι με χτύπησε 30 έως 40 φορές", δήλωσε η Balcı.

Ο αξιωματικός που κλώτσησε τη δικηγόρο φορούσε μπότες μάχης με χαλύβδινες άκρες, είπε, προσθέτοντας ότι όλοι οι αξιωματικοί έφυγαν όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσε να σταθεί.

"Στη συνέχεια ακολούθησαν το ασθενοφόρο και τους είπαν να με πάρουν στο Νοσοκομείο Şişli Etfal, όπου νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να χειριστούν την έκθεση πιο εύκολα", σημείωσε η Balcı, αναφερόμενη στην έκθεση που αποδεικνύει τους τραυματισμούς.

Η ζωή της Balcı έχει μεταβληθεί ανεπανόρθωτα από τον τραυματισμό της, αφαιρώντας την ικανότητα κίνησης της, την ικανότητά της να πάρει τα παιδιά της και την ευχαρίστησή της να φοράει ψηλά τακούνια, είπε.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Συνέλευσης γυναικών της Άγκυρας Zeyno Bayramoğlu τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικής διαμαρτυρίας στο Artvin στις 21 Φεβρουαρίου 2016 όταν η αστυνομία πυροβόλησε πλαστικές σφαίρες και έριξε νερό στο πλήθος.

Η Bayramoğlu έπεσε από έναν τοίχο ύψους οκτώ μέτρων, σπάζοντας και τα δύο πόδια της και χρειαζόταν πέντε χειρουργικές επεμβάσεις τις επόμενες 15 ημέρες, είπε.

Η Bayramoğlu άσκησε κατηγορίες εναντίον της χωροφυλακής, του τότε κυβερνήτη του Artvin, και του υπουργού Εσωτερικών, όλα χωρίς αποτελέσματα, πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail